Jag hann knappt skriva färdigt inlägget igår före Sebastian hörde av sig och i princip krävde att jag skriver en lista på dom bästa knivarna jag har inom mina olika genres av knivar. Det lät först jobbigt, men jag gillar ju samtidigt att skriva en massa, så jag hade i princip börjar skriva detta inlägg innan jag läst färdigt Sebastians mail… 😋
Så. Jag kommer med andra ord att klassificera knivar som jag äger i olika genres och förklara lite snabbt varför dom är bäst på det dom gör.
Modern Bushcraft
När det gäller Bushcraft så finns det faktiskt två olika knivar som jag använder tillsammans för att komplettera varandra. Det är huvudsakligen min Victorinox Venture Pro, i kombination med en Victorinox Rangergrip 79:a. Tillsammans så finns det i princip ingenting som dom inte kan göra och lösa ute i skogen. Detta är för övrigt en kombination som jag rekommenderar till dom allra flesta som håller på med Bushcraft och tillverkar praktiska saker ute i skogen.
Klassisk Bushcraft kniv
Med ”klassisk Bushcraft kniv” så tänker jag mig läder, trä och tufft stål. Det finns inte många knivar som slår Casström Lars Fält kniven på fingrarna här. Hela kniven är designad för att vara den perfekta kompanjonen ute i skogen och på äventyr. Även om jag inte använder klassiska Bushcraft knivar så mycket längre, så uppskattar jag dess skönhet och design och kan egentligen inte vara utan en kniv i denna genre, trots allt.
Huggare
När det gäller huggare så har jag haft rätt så många. Precis som många experter på nätet så föll mitt val på Silky Nata 240, men samtidigt så tyckte jag att Terävä Skrama uppfyllde många av mina önskemål hos en huggare. Jag har förstås ägt en Skrama 240 också, vilket var en av dom knivar jag ångrar att jag sålde. Vare sig man väljer en Silky Nata eller en Skrama har jag svårt att tro att man blir missnöjd.
Klassisk kniv
Den klassiska kniven jag föll för var Karesuandokniven Galten. Detta är en rätt så simpel design, om man tittar på den. Väl i handen så ligger den underbart och är faktiskt aningen mindre än vad man egentligen tror. Detta gör att den känns smidig och enkel att hantera för i princip alla behov i skogen.
Modern fällkniv
Spyderco Manix 2 och Manix 2 XL är, enligt min ringa mening, två av världens bästa knivar. Designmässigt så ligger dom perfekt i handen, passar utsökt till EDC och även lite tyngre uppgifter. Dom är löjligt enkla att slipa med sitt S30V partikelstål och får en egg som är ruskigt fin.
S30V håller sig också vass länge vilket kan vara praktiskt om man tänkt använda kniven till tuffare uppgifter. Manix 2 serien är ambidexteriös, vilket gör att man kan använda den lika bra om man är vänster som högerhänt, en viktig funktion om man tänkt använda kniven inom EDC.
Klassisk fällkniv
Den klassiska fällkniven är för mig ganska så självklar. Vi pratar förstås om Opinel, den Franska legenden. En av världens billigaste och enklaste knivar, samtidigt som dom är otroligt vassa och väger i princip ingenting. Detta är en perfekt kniv att ha med sig på skogsvandring eller som en kökskniv i skogen.
Dom finns i både rostfritt stål och kolstål, där den sistnämnda är ruskigt enkel att få sjukt vass och den första passar utsökt till just matlagning och prepp av matvaror. Jag har faktiskt rensat fisk och lagat hela middagar enbart med hjälp av en Opinel No.10, vilket är en utsökt storlek för syftet.
Opinel finns i många olika storlekar, anpassade för olika storlekar på händer. ju högre ”No” den har, desto större är den. Om du tänkt börja med Opinel så rekommenderar jag 7-8 för normalstora händer, 6 för små händer, 9-12 för stora händer. Opinel har också tillverkat en No.13, men detta är mer ett svärd än en kniv, med drygt 50 cm längd. Den tillverkades på 1970-talet som ett skämt, men blev så omtyckt att den fortsatte produceras. 😊
Multiverktyg för EDC
Det borde inte vara någon större överraskning för dom som följer min blogg att Victorinox Swiss Army Knife modellerna är min stil, samtidigt som modellen Cyber Tool L är min absoluta favorit och har varit det i väldigt många år (23+ år).
Jag kan faktiskt tänka mig att använda andra SAK (Swiss Army Knife) stundvis, men min huvudsakliga modell är ändå Cyber Tool L. Den passar utsökt för i princip allt jag behöver göra under dagarna inom jobbet.
Multiverktyg för skog och äventyr
Victorinox dominerar även här. Dock är det min Rangergrip 79 som i princip alltid är vid min sida ute i skogen. Den har en ytterst användbar såg, ett låsbart blad som är utsökt format för dom flesta aktiviteter ute i skogen. Den har dessutom pincett, tandpetare, stor mejsel, kapsylöppnare, konservöppnare, eldstål (fire-ant), syl och mycket andra saker som helt enkelt är jättebra att ha ute i skogen.
Jag provade tidigare Victorinox 111 mm versioner, men efter att jag fick tag på en Rangergrip för flera år sedan så har den varit min absoluta favorit. Jag vet också att jag inte är ensam om detta, då det är en otroligt populär modell bland ”skogs-folket” och även bland erfarna äventyrare.
Fidget fällkniv
Ibland så vill man bara sitta och flippa på en kniv. Eller hur? Det är inte bara jag? Jag har i många år valt att använda mina Manix 2 knivar till att flippa runt med, vilket dom är utsökta till. Men det finns ändå en kniv som är löjligt billig i förhållande till vad man får. Jag pratar förstås om QSP Penguin. En gång i tiden en av dom mest populära knivarna i världen, kanske på grund av sitt löjligt låga pris, men garanterat på grund av dess simpla funktion och läckra ljud när man öppnar och stänger den.
Oooh, nu får jag lust att hämta kniven… 🤣
Min QSP Penguin i Jeans Micarta är den kniv jag äger som är mest ”smooth”. Den öppnar och stänger som en dröm och sheepsfot bladet i D2 gör att man kan använda den till alla tuffa uppgifter man kan tänka sig, som att sprätta kartonger och bända i jobbiga vinboxar, för att nämna några EDC syften. Där den dominerar är dock som en fidget kniv.
Tuff fällkniv
För den som är på jakt efter en fällkniv att ha i bakfickan för att sprätta kartonger, bända i rostiga lådor eller hugga genom en bildörr med, så finns det nog ingen bättre kniv att köpa än Cold Steel SR1 Lite. Notera ”Lite” i namnet innan du köper fel. Faktum är att SR1 Lite kostar runt 700 kr, medan vanliga SR1 kostar flera tusen kronor.
Skillnaden mellan modellerna är stålet, men jag kan personligen vittna om att SR1 Lite inte är någon dålig kniv, bara för att den har ett ”Kina stål”. Den är faktiskt en av världens tuffaste knivar och tål betydligt mer än man kan tro. Låsningen är Cold Steels Triad-Lock system och är testad med flera hundra kilo hängande vikter utan att ge vika.
Den är rätt så lätt att få vass som tusan, men håller inte skärpan för evigt. I alla fall inte om man jämför med den ”riktiga” SR1 versionen. Men den fungerar ändå utsökt bra och håller skärpan väldigt länge.
Den är absolut INGEN fidget kniv och min äldsta son har problem att fälla ihop kniven efter användning, på grund av dess massiva och tunga lås-system. Men det är samtidigt det som gör SR1 Lite till vad den är.
Om du är ute efter en ”beater-fällkniv” som du kan använda hårt, utan att behöva vara rädd att den ska gå av eller svika dig på annat sätt, köp en Cold Steel SR1 Lite, eller, varför inte köpa två så är du riktigt säker. 😉
Priserna på dessa knivar åker upp och ned som en berg och dalbana, så passa på när dom är runt 700 kr, så gör du ett super-klipp.
Mer genres?
Jag har faktiskt svårt att komma på fler genres än så. Tyvärr. Jag har i princip en kniv för varje speciellt moment man kan tänka sig, men då knivar jag äger överlappar varandra i funktion och design så är det inte alltid dom bästa får komma till användning.
Om du är ute efter en specifik kniv med specifika egenskaper så kan jag rekommendera min lista på kniv-tester i menyn högst upp. Där hittar du enkelt en kniv som är bäst på det du är ute efter.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.