Google bryr sig inte om ifall Android användare inte vill dela med sig…

Google är både öppna och oftast ärliga med sina avsikter, trots att det blivit lite luddigt på senaste tiden. Alla vet att Google har (minst) 80% av sin inkomst från att sälja användarinformation till andra företag, det borde inte komma som en överraskning för någon. Googles ”öppenhet” är ett genialiskt sätt att gömma ett faktum helt öppet och samtidigt få användare att rycka på axlarna åt det. ”Alla tar ju min information, jag bryr mig inte” är mångas inställning. Detta är alltså inte för att användare inte bryr sig, utan en strategi som fungerat bra i många år för företag som Google och Facebook.

När Apple vände på marknaden genom att hindra Facebook att stjäla en viss del av användares information och sälja den vidare så började en snöboll rulla och växa sig större. I dagsläget så måste andra giganter på marknaden följa i Apples fotspår och visa att dom verkligen bryr sig om sina användare också. Detta skapar ju givetvis problem när man baserar sin inkomst på att ”stjäla information” och sälja den vidare. Google har i och med den nya Android versionen gett sina användare större möjlighet att välja bort vilken typ av information dom vill dela med sig.

Problemet som gjort att Google är i hetvatten beror på att, tvärt emot Apple, så bara låtsades dom ge användarna ett alternativ. Google insåg att dessa inställningar var väldigt populära och försökte först att få tillverkare att dölja inställningarna, samt ge dom konstiga namn och beskrivningar, för att användarna inte skulle hitta dom. På mer Android-centriska enheter så har Google helt enkelt struntat i vad användarna väljer, dom tar ändå den information dom behöver för att tjäna en slant. Hur skulle det se ut om alla valde att inte dela med sig?

Detta är inte någon ny företeelse utan har pågått under flera års tid enligt Louis Rossman som haft ett öga på Googles företeelser ett bra tag nu. Detta är dock enbart på Android telefoner. Apple har restriktioner för hur appar får agera så är den mesta informationen fortfarande säker med en iPhone. Givetvis beror detta på hur du valt att olika appar får tillgång till din information, eftersom det ändå är användaren som i slutänden måste förstå vad riskerna är och hur dessa undviks.

Rossman är mest känd för sin kamp mot Apple och anser att alla ska ha rätt att laga deras produkter, utan restriktioner. Ett synsätt som Apple inte riktigt delar med Louis. Trots denna fientlighet gentemot Apple så anser Rossman fortfarande att Apple är det ”mindre onda” av två saker. Han säger också att han förstår att Apple växer på världsmarknaden. ”Alla andra alternativ suger ju”, vilket man måste hålla med om oavsett vilken sida man står på.

Märk väl att du kan inte hindra Google från att veta vad du Googlar efter på Internet, det vore ju absurt. Men med en iPhone så kan inte Google följa dig runt på Internet på samma sätt som med en Android telefon. Detta var precis det som Facebook varit så upprörda över att dom inte längre kunnat på iPhone. Googles lösning på problemet var helt enkelt att strunta i vad användare väljer och fortsätta samla in information så mycket dom bara kan ändå.

Enligt Business Insider så har flera Google anställda trätt fram och erkänt problemen gällande privat information. Även dom som jobbat med projekten som rör just privat information är förvirrade över hur systemet fungerar. En av Googles tekniker säger ”JAG borde kunna se MIN nuvarande plats utan att dela den informationen med Google samtidigt”. Dom fortsatte med ”Detta kan vara sättet Apple äter vår lunch. Apple har möjlighet att låta användare ta del av lokaliserings-information från olika appar, UTAN att användaren behöver dela denna information med Apple”.

Så. Förutom att Google försökt gömma inställningar från sina användare i Android så går det inte att använda lokalisations-data utan att dela med sig av den till Google samtidigt. Men, även om du slår av lokaliseringstjänster helt och hållet så är det inte säkert att det förändrar något. Google fortsätter att spåra dig och vad du gör ändå.

Google är nu stämd på grund av detta, men som vanligt rör det sig troligen inte om någon större summa pengar, för Google i alla fall. Inom kort är detta bortglömt och användare sitter fortfarande och delar med sig av sin data till alla i hela världen som vill ta del av den, för någon krona. Kanske är det dags att börja fundera om en ordentlig Google sanering är på plats.

Jag är påbörjat min långsamma process med att lämna Google för ett bra tag sedan, men det är inte så lätt som man först kan tro. Det är skrämmande hur mycket information Google har när man börjar titta i databaserna, detta är helt öppet och tillgängligt för alla Google användare att göra. En sak som många inte känner till är att Google sparar kommunikation med Google Assistenten, så om du vill höra din egen röst så är det bara att gå dit och lyssna vad du sa för flera år sedan. Allt finns lagrat. ?

Mina steg för att lämna Google
Det absolut första man måste göra är att sluta använda Googles tjänster och mjukvara. Vi pratar om Gmail, Chrome och mycket annat som först måste bytas mot någon alternativ programvara. Det kan vara både jobbigt och tidsödande, men utan detta så är det ingen idé att fortsätta försöka. Samtliga mjukvaror som tillverkas av Google är utformade för att dela med sig av information till just Google.

Visste du exempelvis att Gmail läser all din mail? Mjukvaran är utformad för att analysera och försöka dra ut information från inkommande och utgående mail och på så sätt få fram värdefulla data. Chrome är designad att hålla rätt på allt du gör och alla sidor du besöker. På detta sätt så kan reklam skräddarsys och din data blir mer värdefull.

När man mästrat ovanstående, att sluta med Googles mjukvaror, så är det fem steg som jag valt att ta för att göra en fade ur Googles radar. Man kan inte vara 100% utan Google, det går inte i dagsläget. Men man kan strypa informationen som flödar, så att dom får problem med att analysera allt man gör och tänker göra. På detta sätt så slipper man riktad marknadsföring som allt för ofta missar målet med flera mil.

1. Ändra E-post från @Gmail.com till @iCloud.com (Apples motsvarighet)
2. Rensa databaser, molnlagringar och ljudinspelningar.
3. Ta bort kreditkort och liknande från Google.
4. Styra om alla e-post meddelanden och konton från Gmail till iCloud.
5. Radera kontot totalt / Låt det ligga

Om man tänkt lämna Google för gott så går det att radera kontot, men jag skulle nog rekommendera att enbart sluta använda det istället för att radera det. I alla fall till en början. Det är trist att förlora sitt namn@gmail.com till någon annan. ?

Just nu är jag på steg 4, men det tar enormt lång tid. Det kan nog visa sig vara värt det i slutänden. ?

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.

Källa: Business Insider & Louis Rossman