Mina tester med Civivi Sendy pågår ännu, men nu har jag kastat in ännu en kniv i mixen. Denna gång rör det sig om en rätt så speciell skeleton-EDC-fast-blads-kniv. Det är en ultra-lätt kniv för EDC/självförsvar/backpacking tillverkad i Solingen i Tyskland.
Detta är en kniv som legat på min ”vill ha” lista ett längre tag och det har egentligen med både design och material att göra, men främst handlar det om prisvärdhet. I skrivande stund så har jag precis fått kniven i handen och tänker därför inte uttala mig runt dess användbarhet eller funktionalitet riktigt ännu. Det kommer förstås lite senare.
Kniven heter Böker Manufaktur BFF Packlite och är designad av Lucas Burnley (Barlow BFF skaparen). Kniven är speciellt framtagen för att vara en ultralätt EDC kniv utan att kompromissa med material, även om den inte egentligen har något annat material än stål och Kydex. Då det är frågan om Böker Manufaktur så förstår nog dom flesta att materialet man syftar på är CPM Magnacut, det senaste superstålet på marknaden från Dr.Larrin och något som jag kärat ned mig i rätt så mycket, men dom som läst om min test av Vigtig vs Wild vet ju redan det.
Saken med Packlite är att den minimalistiska designen från Lucas gjort att kniven är otroligt tunn och smidig i fickan eller ryggsäcken. Med slidan på så är kniven faktiskt bara runt 3-4 mm tjock… Låt det sjunka in lite. Kniven i sig är 2,5 mm tjock, vilket gör att den är otroligt skärande och tunn bakom eggen. Alla kanter på kniven som inte är eggen är dessutom rundad och det finns väldigt lite att klaga på när det gäller komforten, trots dess rätt så enkla utseende.
Packlite är tillverkad mestadels för hand på Bökers anrika fabrik i Solingen av otroligt skickliga hantverkare som bemästrat Magnacut på kort tid. Kniven har faktiskt blivit beskriven som den ultimata EDC kniven i många olika tester från Tyskland, men jag kommer förstås att testa och betygsätta den själv, så jag låter det vara osagt från min sida i alla fall.
Ingen räkmacka när det gäller berömmelse, men priset är rätt
Saken med Böker är att det är ett europeiskt märke. Dom har en tendens att inte bli så omtalade på YouTube och andra primärt Amerikanska ställen. Detta gör att dom lite orättvist hamnar i bakgrunden och inte diskuteras så ofta på dom största YouTube kanalerna. Det är förstås väldigt tråkigt eftersom Böker Manufaktur är en otrolig tillverkare med riktigt duktiga hantverkare.
För oss i Sverige så är Böker en otroligt bra källa till riktigt dyra knivar för bra priser. Vi slipper en massa importavgifter och annat som oftast landar på knivar från USA eller andra länder utanför EU. Att köpa en kniv från USA medför att man ofta betalar man mer i skatter och avgifter än för själva kniven, vilket är synd.
I mitt fall så kostade Packlite under 900 kr (med frakt), vilket jag anser är riktigt bra för en kniv i denna kvalité och dessutom CPM Magnacut, som i sig är ett otroligt dyrt och eftertraktat stål just nu.
Viktmässigt så ligger kniven på 31 gram, vilket är flugvikt för vilken kniv som helst. Om man tittar på knivens minimala design medan man håller den i handen så är Packlite inte en pytteliten EDC kniv, som många andra liknande knivar. Oftast är dom så små att dom blir svåra att använda på ett bra sätt, men Lucas har faktiskt fokuserat på användbarheten i kniven mer än att försöka göra den så liten som möjligt.
Packlite är en rätt så ordentlig kniv för att vara en ”kompakt EDC kniv”. En handtagslängd på nästan 9 cm ger bra utrymme för fingrarna. Jag får faktiskt plats med alla fyra fingrar, även om det blir lite trångt. Mitt vanliga grepp med tre fingrar på handtaget och ett bakom för att inte råka glida ut mot bladet fungerar dock utsökt och ger gott om plats för fingrarna.
Bladmässigt så har Packlite en skärande egg på 6,5 cm, vilket räcker gott och väl för dom flesta EDC sysslorna. Härdningen i stålet är på 63 HRC vilket ger en slitstark egg, som för övrigt är en sekundär V-egg på 22 grader från fabriken, istället för dom klassiska 20 graderna man ofta ser.
Varför Böker istället för … ?
Jag förstår att många ställer sig frågan varför jag inte väljer någon annan och mer känd kniv än denna ”doldis” från Böker. Svaret är dels att Böker imponerat på mig förut med såväl kvalité som prisvärdhet. Min Vigtig vs Wild från Böker Manufaktur är ett bevis att man helt enkelt får mycket mer för pengarna som Svensk kniv-nörd om man handlar inom EU.
Om du vill ha ett exempel som många kan relatera till så kan vi titta på QSP, som är ett Kinesiskt märke jag tycker mycket om. Deras lilla EDC kniv med fast blad heter QSP Canary Neck och var faktiskt en av knivarna som jag tittat närmare på innan jag bestämde mig för Packlite.
Priset på en QSP Canary Neck ligger på runt 800 kr inklusive frakt och dimensionerna är totalt 13,4 cm, handtag 7 cm och egglängd 6,3 cm. Bladet är tillverkat av 14C28N stål och handtaget i G10 med Kydex slida. En QSP Canary Neck väger runt 78 gram.
Böker Manufaktur BFF Packlite är således lite större, väger hälften så mycket och kostar runt 100 kr mer än QSP Canary, trots att den är tillverkad i CPM Magnacut stål…
Även om man inte är ”knivstålsnörd” så bör man ser fördelen med att köpa en kniv i ett superstål, jämfört med det rätt så basic-stålet 14C28N, vilket förvisso inte är ett dåligt stål, men betydligt sämre än Magnacut.
Om man tittar ”over there” i USA så är EDC knivar som ESEE Izula tillverkade i betydligt sämre material (oftast 1095 samma som i Morakniv kolstål) trots att priset oftast ligger på runt 1200-1400 kr (beroende på färg och handtag).
Precis detta är det också jag menar när jag säger att EU är ett bättre ställe att handla knivar från för oss i Sverige, mer kniv för pengarna. ☺️
Om man inte gillar knivar utan handtag då?
Om du är en av dom som tittar på Packlite och tänker ”Nä, fy vad ful den är” så kan jag ge det glädjande beskedet att Böker förstås sett till att det finns handtag i bland annat valnöt, för den som inte gillar den släta metalliska skelett-designen som kniven har som standard. Detta öppnar upp för ännu mer variationer och trevlig personifiering av sin kniv, men gör förstås även kniven några gram tyngre.
Jag har ju givetvis redan beställt detta ”uppgraderingskit” från Böker, men det tar runt 4 veckor för dom att tillverka och skicka handtagen till mig, eventuellt lite mer. Just nu är det mycket ”back-order” på allt som berör denna kniv då den dessutom är rätt så ny på marknaden.
Det kommer säkert tredje-part delar till denna kniv i framtiden, men just nu är den så ny på marknaden att det nog dröjer lite till innan vi får se dessa.
Tanken bakom ännu en EDC kniv
Ni som hängt med på att jag för närvarande testar en Civivi Sendy kan förstås fråga er om varför jag har en Böker Packlite samtidigt. Svaret är förstås att jag tänkt undersöka för och nackdelar med dom olika kategorierna fällkniv och fast-blads-kniv. Är det bättre att ha en kniv med fast blad, eller är det fällkniven som har bästa formfaktorn när man pratar om den bästa EDC kniven för vardagen.
Jag förstår att många redan grävt skyttegravar i sina respektive läger och säkert kommer att debattera för och emot fast-blads-knivar och fällknivar. Det är ett ämne som diskuterats längre än Apple vs Android, och säkert kommer att fortsätta långt efter dom båda företagen är borta.
Saken är den att jag gärna själv vill testa och komma fram till svaret på den frågan. Jag har i ärlighetens namn väntat för längre på detta. Jag har tidigare provat använda EDC knivar i båda kategorierna, men aldrig premium-material i samma omfattning.
Förhoppningsvis kommer Packlite visa sig vara, precis som många påstår, den bästa fast-blads-EDC-kniven som finns på marknaden nu. Samtidigt som jag är rätt så övertygad att Civivi Sendy är en väl värd motståndare på fällknivs-EDC-sidan.
Det kommer att bli spännande, minst sagt. 😅
Slutligen
Jag kommer förstås att återkomma med fler inlägg rörande detta, men jag väntar tills jag hunnit få mer erfarenhet av framförallt Packlite, men även med Sendy, som är relativt ny för mig ännu. Om du har några erfarenheter som du vill dela med dig av till läsarna så är du förstås välkommen att skriva till mig (menyn högst upp) eller kommentera på detta inlägg, det är inte förbjudet, jag lovar.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.