Fast-blads-EDC, Fällkniv-EDC & kombotips

Om det finns något inom EDC som ständigt kommer upp i diskussioner så är det om man ska ha en kniv med fast blad eller en fällkniv för EDC behov. Även jag har slagits med denna tanke och tänkte därför diskutera lite runt detta. Jag vill samtidigt fastställa att jag inte säger det ena är det bättre alternativet, bara tankar och funderingar här.

Att ha en fällkniv som EDC är trevligt och smidigt. Min Civivi Sendy har fungerat utsökt hittills, den är otroligt smidig och vass som få, men har en uppenbar akilleshäl när det kommer till EDC-sysslor jag håller på med. Att använda en kniv med fast-blad löser det problemet, men samtidigt så tummar man på andra saker som fällkniven gjorde bättre.

Låt oss dyka ned i EDC världen för ett ögonblick.

Skillnaden
Det som skiljer en fast-blads-EDC och en EDC-fällkniv är förstås dess mekaniska egenskaper. Versionen med fast blad saknar många komponenter som fällkniven har, samtidigt som den erbjuder en uppenbart mer robust konstruktion. Fällkniven har å andra sidan fördelen att vara väldigt liten i volym och otroligt smidig att bära med sig, ett område där den fasta kniven inte kan tävla.

Jag har tidigare testat att använda fast-blads-EDC knivar men aldrig riktigt sett eller upplevt fördelen med dom. Jag använder inte mina EDC knivar speciellt hårt, så den robustare konstruktionen i en kniv med fast blad erbjuder inte någon verklig fördel.

Saken är den att fast-blads-EDC knivar alltid tar mer plats när man inte använder dom. Lite som att bära en utfälld fällkniv i fickan, i en knivslida som tar ytterligare plats. Det finns med andra ord inga som helst tvivel om att man har en kniv med sig, där fällknivar ofta kan vara så smidiga att man glömmer bort att man har dom med sig.

Fördelen med fast-blads-EDC
Ett ställe där det faktiskt är stor skillnad mellan fällkniv och fast blads kniv är underhållet som behöver utföras. När smuts och frukt-safter söker sig in i mekanismen på en fällkniv så blir skillnaderna uppenbara.

Nu kan man förstås fråga sig varför sånt kommer in i mina knivar och varför jag helt enkelt inte undviker det. Att skära upp frukt och hantera livsmedel, vilket bevisningen är vad jag gör rätt så ofta med en EDC kniv, är faktiskt en ständig kamp för att inte få in något i fällknivens mekanism.

Det fungerar bättre på större fällknivar, men då försvinner samtidigt smidigheten med att ha en liten EDC kniv med sig. Om man exempelvis skär upp ett saftigt äpple så är det otroligt lätt att något rinner längs bladet och in i mekanismen innan man hinner göra något åt det. Väl inne i mekanismen i kniven så är det bara en tidsfråga innan kniven blir seg och beter sig dåligt. Kombinera detta kladd med fickludd och andra element som kniven utsätts för när man använder den så förstår du vad som händer.

Det går förstås att underhålla och rengöra alla fällknivar och ofta brukar man få en förvarning när mekanismen i kniven blir smutsig, vilket gör att man kan lösa problemet innan det egentligen blir ett problem. Det kan förstås också handla om otur, där små sandkorn letat sig in i mekanismen vilket sällan ger någon förvarning innan allt kärvar ihop.

En kniv med fast blad har ingen mekanisk ”svaghet”, dessa går enkelt att tvätta av om den skulle bli smutsig, även i fält. Om du skulle tvingas att stoppa in kniven i knivslidan när den är smutsig så kan man enkelt rengöra allt när man kommer hem eller till ett ställe med rinnande vatten.

Skelett knivar
För att ta denna lösning ytterligare ett steg så kan man välja att använda sig av en fast-blads-kniv med ”skelett konstruktion”, vilket medför att kniven egentligen saknar handtag. Detta gör att man kan hålla en helt annan nivå av hygien med sin kniv, vilket är perfekt om man tänkt använda den för att skära upp frukt eller annat livsmedel ute på språng.

Jag håller för närvarande på att testa kniven på bilden, vilket är en Böker Packlite i CPM Magnacut. Jag kommer alltså att återkomma till denna och jämförelsen mellan fast och fällkniv inom kort.

Kombo-lösningen
Jag har för rätt så länge sedan (20+ år) insett att lösningen att klara sig bra är att att ha två olika verktyg med sig. Min Cyber Tool L från Victorinox har varit en ständig följeslagare, men jag har även haft en liten EDC kniv till hands, oftast. Eftersom jag ogillar att känna mig som en pack-åsna så tenderar denna EDC kniv vara en liten och lätt fällkniv.

Så länge den passar bra att skära upp äpplen och andra saker med, som jag ofta gör. Victorinox Swiss Army Knife modellerna lämpar sig inte speciellt bra till detta. Inte för att Victorinox är dåliga på en sådan uppgift, utan för att jag ogärna vill kladda ned min Swiss Army Knife ute i fält, då den blir jobbig att rengöra i efterhand. Jag ”offrar” gärna någon annan kniv istället. 😊

Logiken med fast blad
Konceptet med att använda fast-blads-EDC i denna kombination har länge varit något jag rent logiskt förstår är bättre. Det säger sig självt egentligen. Men jag har i ärlighetens namn inte funnit några bra alternativ på knivar som jag skulle trivas med. Dessutom är knivar med fast blad rent generellt mer utrymmeskrävande än en liten fällkniv och där många konstruktioner faller är på slidan till kniven.

Jag har sett väldigt många exempel där själva kniven är riktigt fin, men sedan har man tagit designen av knivslidan med en klackspark, vilket gjort att den slutgiltiga produkten blir mycket mindre lockande. Att säga ”du kan ju alltid tillverka en egen slida” för en kniv som kostar en massa pengar fungerar inte för mig. Om jag köper något så vill jag att den ska vara komplett och genomtänkt på en gång.

Inte prisvärt
Morakniv Eldris är en billig EDC kniv med fast blad som jag testade ett tag, men den är sjukt klumpig att bära i en byxficka. Det är något som man kan ha i en väska, men då är den samtidigt inte direkt tillgänglig om man behöver den, vilket stör mig lite. Jag vill att en fast-blads-EDC-kniv ska vara lika ”tillgänglig” som en EDC fällkniv.

Fast-blads-EDC-knivar är dessutom (enligt mig) mindre prisvärda, då dom faktiskt ofta är dyrare än fällknivar, av någon konstig anledning. Jag tycker att fällknivar borde vara dyrare då dom innehåller flera gånger mer komponenter och kräver många moment för att byggas ihop. Betydligt mer än en fast-blads-kniv. Skruvar, kullager, pins, smådelar och låsmekanismer som måste justeras och poleras. På en fast-blads-kniv så behövs det betydligt mindre handpåläggning, men ändå är priset högre av någon outgrundlig anledning.

Min plan
Som jag tidigare skrivit så ämnar jag experimentera med en Böker Packlite i kombination med min Cyber Tool, för att eliminera problematiken med smuts och annat som söker sig in i mekanismer. Samtidigt så fann jag Packlite vara relativt prisvärd, även om den var dyr. Anledningen var förstås att den är tillverkad av CPM Magnacut, men även att jag kunde modifiera kniven som jag själv ville ha den.

Jag antar att man inte kan vinna som kniv-nörd. Man får helt enkelt försöka ta den minsta ekonomiska smällen istället. 😄

Jag återkommer med fortsättningen på mitt experiment om ett tag. Jag hoppas då att kunna lägga fram fakta som pekar åt ena eller andra hållet, istället för att beslutet om fast eller fällkniv EDC ska vara någon slags limbo-fråga.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

4 svar till ”Fast-blads-EDC, Fällkniv-EDC & kombotips”

  1. Väldigt intressant det här. När du är klar med recensionen av packlite får du gärna börja jakten på den perfekta fastblads edc avseende pris. Jag gillar att packliten är avskalad och håller med dig om att man ogärna kladdar ner en fällkniv.

    Måste finnas någon billigare variant/märke av packlite som inte har lika dyrt stål? Som ligger runt 300-500kr, lika avskalad och kompakt, lika smidig och som gör jobbet med dugligt stål?

    1. När det gäller ”skelett-knivar”, utan handtag, så finns det faktiskt rätt så många att välja på. Om du vill få absolut mest ”bang-for-the-buck” så rekommenderar jag faktiskt Real Steel Marlin, det är en ”skalpell-liknande” design som är väldigt vass. Knives and Tools har den hemma i lager och priset på den är rätt så imponerande lågt på 295 kr. Stålet är 8Cr14MoV, vilket inte är ett så dåligt stål om det är hanterat rätt.

      Böker BFF Packlite kan komma i billigare stål, men samtidigt tror jag inte att det kommer att ske på ett långt tag. Man kan ju inte veta det med säkerhet dock. 😄

      1. Tack för tipset!

        1. Ingen orsak. Som sagt finns det väldigt mycket att välja på i den genren.😊

Lämna ett svar