Nu är mitt långa och förhoppningsvis eftertraktade test mellan fast-blads-knivar och fällknivar som EDC äntligen över. Eller, över är det förstås aldrig, men jag har i alla fall undersökt möjligheterna ordentligt nu och kommit till ett beslut.
Fick kniven
En av dom största kriterierna för någon EDC kniv är att den ska passa i fickan för att vara tillräckligt smidig att ha med sig. Dom knivar som gick ”head-to-head” i mitt test var därför Böker BFF Packlite, en av dom smidigaste EDC knivarna som jag någonsin testat och definitivt den smidigaste jag någonsin ägt själv. På fällkniv-sidan så är det Civivi Sendy som representerar den bästa inom EDC.
En sak som gjorde bägge dessa knivar till självklara ”motståndare” var att bladets geometri matchade varandra väldigt bra. Även längden på eggen och mycket annat var nästan identiska, så det blir en så jämn kamp som möjligt.
Bägge av dessa knivar tillhör dessutom dom bästa av dom bästa som jag testat personligen och därför var det naturligt att just dom skulle representera var sin sida i detta test, men det finns förstås många andra knivar som säkert också skulle kunna representera sin sida av saken. Detta är min personliga åsikt och det enda som detta test egentligen bevisar är resultatet av min upplevelse.
Tänk på det, nu kör vi.
Fickvänlighet och komfort
Att bära en kniv dagligen kräver att den inte bara är praktisk, utan också bekväm att ha med sig oavsett klädval. Det finns säkert dom som anpassar sin EDC kniv efter vilka kläder man bär, men jag är en av dom som föredrar samma kniv hela tiden, så att jag lär mig den bättre och får en känsla över hur den fungerar i olika situationer. Både Böker BFF Packlite och Civivi Sendy är lätta och kompakta, men det är här deras olika konstruktioner börjar visa sina för- och nackdelar. Böker Packlite, som fast-blad, erbjuder en stabil känsla och kräver en separat slida för att bäras tryggt. Detta gör att den inte alltid är lika smidig i byxfickan som en fällkniv, men den ger i gengäld en otrolig stabilitet vid användning vilket är en rent mekanisk fördel.
Civivi Sendy, å andra sidan, är perfekt optimerad för fickan tack vare sin vikbara design. Den kan enkelt fällas ihop och är tillräckligt liten för att knappt märkas. Handtaget är tillverkat av ett lätt och hållbart Micarta material, vilket bidrar till att den är ett självklart val för många EDC-entusiaster som värdesätter diskretion.
Civivi Sendy är greppvänligare än Packlite, samtidigt som tyngre arbeten, som Packlite har en mekanisk fördel inom, också är bekvämare med Sendy.
När man har Packlite i större fickor så har den en tendens att flytta på sig och lägga sig diagonalt eller till och med horisontalt i fickan, vilket gör att den känns otroligt klumpig och i vägen. Om man har smalare fickor, som på Helikon Tex Urban byxorna, så ligger kniven dock otroligt bekvämt. Men det är olika beroende på vilka byxor man använder och även i jeans kan kniven flytta sig diagonalt om man går en längre bit, vilket är irriterande.
Civivi Sendy har en betydligt kortare profil i fickan, då det är en fällkniv, men även ett clip som gör att man kan fästa kniven i fickan och förhindra att den rör sig någonstans under dagen. Detta är en stor fördel och vinnaren när det gäller fickvänlighet och komfort är därför Civivi Sendy.
Funktion och hållbarhet
När det gäller praktisk användning är det svårt att slå fast-bladets hållbarhet. Böker BFF Packlite, tack vare sin fasta konstruktion, är väldigt robust och lämpar sig bra för tyngre uppgifter som kräver mer kraft. Rent teoretiskt i alla fall. Handtaget som saknar sidor och bara är en förlängning på knivbladet är otroligt obekväm om man försöker använda mer kraft. Jag tenderar att få kramp i handen av att hålla kniven ordentligt, vilket inte är den trevligaste känslan.
Skärpan håller längre och det finns ingen risk att kniven viker sig under press, vilket kan vara en trygghet i vissa situationer, men samtidigt så uppmanar inte Packlite till sådan användning. Jag har testat handtagen som Böker tillverkat specifikt till Packlite, vilket inte förändrade situationen speciellt mycket. Jag har skrivit om detta tidigare, men just nu i sitt ursprungliga tillstånd så är den förbättrade hållbarheten av att ha en kniv helt i ett stycke metall inte någon större fördel.
Däremot är Civivi Sendy ingen svag länk i hållbarhetsaspekten. Även om en fällkniv tekniskt sett har fler rörliga delar, vilket kan innebära en viss försvagning över tid, har Civivi använt kvalitetsmaterial och mekanik som känns mycket pålitlig. För vardagsbruk, som att öppna paket, skära snören eller utföra enklare skogsaktiviteter, är den mer än kapabel. Men inte som en ”slitvarg” under längre perioder.
Hygien och underhåll
När det gäller underhåll så är det ganska självklart vilken kniv som vinner. Packlite har inga rörliga delar och består av ett stycke stål, vilket gör den otroligt enkel att rengöra. Även om man är ute i fält och enbart har enkla och primitiva sätt att rengöra kniven på så fungerar det utsökt med Packlite.
Sendy har, tvärt om, många delar och även handtag som man inte vill slaska runt i lerpölar med. Den tål inte smuts speciellt bra och har en rätt så öppen mekanism, som inbjuder till problem. Sendy är kanske inte värre än någon annan fällkniv, men använder samtidigt keramiska kullager, vilket är synnerligen känsliga mot smuts.
Vinnaren av denna kategori är självklart Packlite.
Pris och prisvärdhet
Nu kommer vi in på något som jag verkligen stört mig på den senaste tiden. Nämligen priset för knivar med fast blad vs fällknivar. Trots att en fällkniv rent tekniskt kräver mer moment för att tillverka, samt en helt annat sorts precision, så kostar en fast-blads-kniv minst lika mycket. Det finns säkert någon logisk anledning som jag inte tänkt på, men så är det faktiskt.
Många gånger så kostar en fällkniv dessutom mindre än en fast-blads-kniv, vilket inte är något annat än förvirrande för mig.
Hur som helst så kan jag konstatera, genom att kolla priserna på dom bägge knivarna att BFF Packlite nu (i skrivande stund) kostar 1040 kr, medan Civivi Sendy kostar 783 kr. Priserna är exklusive frakt och andra avgifter, enbart listpriset.
Nu kan man argumentera att Packlite faktiskt har Magnacut stål, medan Sendy bara har Nitro-V, men då vi fortfarande inte pratar om speciellt många gram kniv, så tänker jag att skillnaderna inte borde vara så enorma baserat på stålet.
Hur som helst är bägge knivarna väldigt prisvärda och representerar en bra prisklass för vad man får. Personligen känner jag att Civivi Sendy levererar lite mer funktionalitet för pengarna, medan Packlite har lite mer kvalité i sitt material.
Dom kniv som levererar mest värde för pengarna är i slutänden Civivi Sendy.
Slutsats: vilken EDC kniv passar bäst?
Efter att ha testat dessa knivar i olika situationer är min slutsats att valet mellan fast-blad och fällkniv som EDC främst handlar om ens personliga behov och preferenser. Om du behöver en kniv som är både diskret och lätt att bära, kan Civivi Sendy vara rätt val. Men om du värdesätter maximal stabilitet och är redo att göra en kompromiss på smidigheten i fickan, är Böker BFF Packlite ett fantastiskt val.
Istället för att lämna dig hängande med ”det beror på”, så är min personliga åsikt inkluderad i denna slutsats. Jag föredrar EDC fällkniven framför fast-blads-kniven. Även om det avgörs med målfoto på bägge knivarna så lutar min preferens mot Civivi Sendy.
Att ha en kniv som är smidig och funktionell överväger den stabilitet som en fast-blads-kniv kan leverera. Jag förstår att situationen är annorlunda om man tittar på exempelvis USA, men där har man också en helt annan syn på EDC och vad det innebär. Vi behöver inte överlevnadsknivar i bältet om dagarna, vi behöver en smidig kniv som fungerar till vardagens små prylar, som att skala ett äpple eller sprätta en kartong.
Med det sagt så har Packlite en plats i min EDC och kommer definitivt att få hänga med som en reserv-kniv i mitt kit, mest för att den knappt väger något och dessutom inte tar något speciellt utrymme. Den går enkelt att ”ploppa ned” i en EDC organiseringslösning och fungerar dessutom ypperligt som en smörkniv eller annat man inte vill smutsa ned sin fällkniv med.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.
Lämna ett svar