Fast blad eller fällkniv i skogen?

Jag har fått in två läsarfrågor som jag kan besvara via detta inlägg. Både Jonas och Silva undrar hur man ska tänka rörande att ha en kniv med fast blad vs att ha en fällkniv i skogen. Frågorna var formulerade på olika sätt, där Silva faktiskt redan i dagsläget använder en Victorinox Huntsman och undrar vilken fast-blads-kniv som skulle kunna komplettera eller byta ut hennes Huntsman ute i skogen. Jonas har faktiskt har en Casström Woodsman som han hoppas hitta en ersättare till som är ännu mer ”kompakt och smart”, medan Silva är ute efter något man kan processa ved till elden med.

Jag drar bägge frågorna över samma kant och tror jag kan hjälpa både Jonas och Silva på en gång. Hoppas jag i alla fall. Låt oss titta lite närmare på fördelar och nackdelar med bägge konstruktionerna.

Ständigt en kompromiss
Det finns inte något som heter ”den perfekta lösningen” för att använda i skogen, tyvärr. Trots detta så hade jag en simpel Morakniv när jag var liten och använde denna till allt jag gjorde ute i skogen. Jag kapade grenar från omkullfallna träd, processade dessa för att kunna göra upp eld och täljde mina prylar helt och hållet med denna enda kniv. Då fungerade det utsökt och jag kunde helt enkelt inte tänka att min kniv skulle svika mig på något sätt.

Nu för tiden så finns det dock mer alternativ och framförallt lösningar som gör delar av processen betydligt enklare. Men det är ändå alltid en kompromiss. En kniv med fast blad tål mer och går att använda till tunga uppgifter, som att klyva ved för att enklare göra upp eld. Men det är svårt att kapa tjockare grenar med en kniv, här behövs en såg, vilket ofta finns på outdoor versioner av Victorinox.

Men låt oss djupdyka lite i ämnet.

Fällknivar som Victorinox
Att använda en fällkniv i skogen, som enda kniv, är en utmaning på många sätt. Det gäller att tänka till och använda sin erfarenhet med kniven för att utföra många moment, även om många saker blir enklare än att utföra, då outdoor versioner av Victorinox ofta har såg, vilket jag anser är ett nödvändigt verktyg för dom flesta aktiviteter.

Jag har personligen varit i skogen många gånger med enbart min Rangergrip 79 som enda kniv, vilket har fungerat utsökt. Så länge man förstår begränsningarna i att ha en kniv med fällbart blad så kan man också få fördelarna att ha en fick-kniv som enda kniv. Fördelarna är bland annat att den är kompakt och tar lite plats. Den har låsbart blad, en lång såg som är bland dom mest effektiva på marknaden.

Du får pincett, tandpetare, konservöppnare, kapsylöppnare, skruvmejslar och annat som finns på Victorinox. Så man får med andra ord betydligt mer än bara en kniv. Men även om dessa saker är otroligt användbara vid olika tillfällen så är det ändå sågen på Rangergrip 79 som är den primära fokusen. Rangergrip 79 är en 130 mm konstruktion, till skillnad från dom klassiska 91 mm storlekarna, vilket gör att även sågen är 130 mm lång.

Nu låter ju förstås 130 mm (13 cm) inte speciellt imponerande, men i och med att Victorinox har bland dom bäst presterande handsågarna i världen, så är momentet att processa ved för att göra upp eld, eller tillverka en bushcraft-stol i lägret, en barnlek. Jag kan utan att tveka säga att just sågen besparat mig många timmar med arbete jämfört om jag bara skulle ha haft en kniv med mig.

Men allt är inte en dans på rosor. Det finns många nackdelar också, även om dom flesta försvinner och förminskas av erfarenhet och träning. En av dom största nackdelarna är att en Victorinox Rangergrip är känslig för mekanisk åverkan. Du bör inte klyva ved med den, även om det går att utföra med viss teknisk kunskap. Enklaste är att tillverka kilar och använda dessa i kombination med sågen för att klyva större saker med.

En till nackdel är att Victorinox använder ett mjukt stål, som i och för sig är lätt att slipa, men som inte håller sin skärpa speciellt länge. Det finns ingen Victorinox med ”superstål”, vilket gör att man helt enkelt får slipa den själv, i fält, om man vill återfå en användbar skärpa i bladet. Detta sätter krav på dig som användare, än en gång. Om du vet hur du ska slipa din kniv, inga problem. Men om du inte gör det så kommer du nog snart märka att Victorinox knivblad inte riktigt räcker hela vägen för ett större bushcraft-projekt.

En annan nackdel är förstås att även om 130 mm lång såg är fint att ha, så är det inget jämfört med en Opinel No.18 eller en Silky Super Accel. Även om Victorinox såg fungerar utsökt i nödfall, eller för mindre projekt, så är en dedikerad såg betydligt trevligare att använda. Dedikerade verktyg kommer alltid att fungera bättre än dom som återfinns på Victorinox multiverktyg, så är det bara och det går inte att ändra på detta faktum. Saken är den att en funktion på en Victorinox är 100% bättre än att inte ha något alternativ, vilket är själva grundkonceptet.

Till Jonas vill jag därför rekommendera just Victorinox Rangergrip 79, om du får tag på den. Den har dessutom låsbart blad, så att risken för skada vid många moment i princip elimineras.

Övriga fällknivar
När det gäller i princip alla fällknivar i övrigt så rekommenderar jag INTE att man använder dessa i skogen. Visst finns det knivar som är ”överbyggda”, som Cold Steel SR1, men kompromissen med den mekaniska svagheten finns hos alla tillverkare och oavsett hur tuff knivarna är så kommer dom att ge vika efter en längre stunds användning, så är det bara. Det finns INGEN fällkniv i världen som är lika tuff som en fast-blads-kniv, oavsett vad YouTube eller tillverkare försöker övertyga dig om.

Drömmen om att använda en fällkniv till alla förekommande moment i skogen är en tanke som många bushcrafters har. Tro det eller ej. Men det kommer tyvärr aldrig att finnas en smidig, enkel och oförstörbar fällkniv som kan anta den utmaningen, någonsin. Det är fysiskt omöjligt.

Det går, precis som med Victorinox, att använda en fällkniv till dom flesta moment ute i skogen, så länge man förstår vad man ger sig in på. Men till skillnad från just Victorinox så har du inga övriga fördelar eller funktioner förutom själva knivbladet. Du blir otroligt begränsad och risken att du ska bli skadad om du använder kniven över dess begränsningar är stora.

Jag rekommenderar därför aldrig att man använder en vanlig fällkniv för bushcrafting eller annat än enkla uppgifter ute i skogen. Det kan aldrig vara ”enda kniven”, hur mycket du än vill.

Fastbladsknivar
Vanliga knivar har förstås också fördelar och nackdelar. Dock finns det ett gediget utbud av valmöjligheter när man tittar på just denna genre. Det finns knivar som är 60 cm långa med en vikt på över 1 Kg, vilket ger fördelar när det gäller att hugga och klyva saker, samtidigt som det finns knivar med 23 mm långt blad, som väger 18 gram. Dessa minimala knivar är utsökta vid pillriga uppgifter som kräver lite fokus för att klara av.

Fördelarna med knivar med fasta blad är att dom ofta tål att användas. Men även här finns det förstås ”genres” som man måste tänka på om man är ute efter en perfekt kniv för sina äventyr. Låt oss snabbt titta på dom olika alternativen och vad som menas.

Tånge
Tånge är den ”svans” som går från knivens blad in i handtaget. En kniv med ”full-tånge” är en konstruktion där tången fortsätter i samma (eller nästan identisk) bredd från bladet in i handtaget. Detta ger en solid och hållbar konstruktion som bådar för att kniven ska tåla att användas hårt innan den sviker, rent blad-mässigt. Handtagen kan exempelvis ändå gå sönder, även om bladet håller.

Det finns också andra typer av tånge där man benämner dom som ”rat-tail” (råttsvans) och avser att tången ser ut just som en råttsvans som kommer ut från bladet och går in i handtaget. Exempel på dessa konstruktioner är Morakniv classic och även många mer moderna Moraknivar. Dom håller bra, men är inte på långa vägar lika robusta som en full-tånge kniv.

Sedan har man tånge konstruktioner som är partiella. Många Moraknivar har även denna lösning. I varierande höjd så går tången in i handtaget, men bara 3/4 delar långt in i handtaget, eller mindre. Detta gör att kniven får en dold tånge, men kompromisser görs gentemot tåligheten på knivarna. Det fungerar bra på knivar som inte är tänka att hålla för så mycket påfrestning, men är det sämsta alternativet för skogslivet, enligt min ringa mening.

Stål
När man ska välja stål på en kniv med fast blad så gäller det också att vara lite eftertänksam. Man vill gärna ha ett stål som är lätt att slipa, men samtidigt segt och inte på något sätt sprött och onödigt hårt. Det är enklare att hitta dessa egenskaper i kolstål (icke rostfritt), men även rostfria stål som 14C28N är oftast riktigt fina för tyngre uppgifter.

Att använda ”superstål” som CPM S30/S60/S90 och liknande i en kniv för skogen, är inget jag rekommenderar, eller i alla fall enbart rekommenderar den avancerade och professionella Instagram eliten. 😄

Om du däremot tänkt använda din kniv på riktigt och inte bara ta bilder på den, så är superstål med hög härdningsgrad väldigt slitstarka, tills dom går i tusen bitar eller att du måste slipa dom när delar av eggen lossnat.

Jag har presenterat en lista på knivstål som du kan titta närmare på för att hitta något som verkar passa dina behov bra.

Storlek
Att fokusera på ett enda användningsområde i sin kniv är ett misstag som många gör. Man väljer exempelvis en stor och klumpig kniv, eftersom man vill kunna hugga och klyva på ett enkelt sätt. Visst känns det ”manligt” och ”tufft” att ha en överlevnadskniv på dryga kilot i handen, det kan jag inte förneka. Men samtidigt så måste man försöka klura ut vad man tänkt använda kniven till, i sin helhet.

Att tälja med en 1 Kg kniv är i princip omöjligt, även om kniven är vass och bra på alla andra sätt. Samtidigt som det är i princip omöjligt att klyva ved med en kniv som har ett blad som är 23 mm långt och 2 mm tjockt, men den kniven är å andra sidan smidig att ha i fickan och väger knappt något alls. Det gäller därför att försöka anpassa kniven efter behovet så mycket det bara går och tänka till innan man köper något man ångrar.

Enligt min erfarenhet så fungerar en kniv med runt 100 mm långt blad bäst till det mesta. Det är en längd som är ”mitt emellan”, men inte är fokuserad på något speciellt. Om man utgår från denna bladlängd så kan man sedan försöka lista ut vad man föredrar, exempelvis genom hålla en linjal i handen och låta den sticka ut lika långt som bladlängden, för att se om det verkar vettigt.

Det är också smart att mäta sin hand med öppen hand och tvärs över på den bredaste biten. Lägg till 2 cm till längden (för att handen expanderar när man knyter den) och där har du din minsta storlek på handtaget. Ha det som en fingervisning och inte en regel, då händer är skapta olika. Men chansen att du hittar rätt blir betydligt större om du har dessa saker i åtanke.

Rent generellt kan man säga att knivar som har 10-16 cm blad är bra att klyva med, samt går att hugga med till viss del, beroende på tjockleken och vikten förstås. Medan blad på 4-9 cm är smidiga för att tälja och utföra finare uppgifter med. Kortare blad betyder mer kontroll, längre blad betyder mer kraft och räckvidd.

Om du har en kniv-handlare i närheten så kan du prova hålla i knivar du är intresserad av för att hitta en som ligger perfekt i din hand. Chanserna ökar markant att du hittar en kniv som fungerar bra för dig om den är ergonomiskt korrekt, helt enkelt.

Åter till ämnet
Om vi nu går tillbaka till frågan, som var om man ska använda fällkniv eller fast-blads-kniv i skogen, så börjar dom flesta nu förstå att det är… låt oss säga, komplicerat. Min rekommendation är därför att man testar sig fram och ser vad som fungerar bäst.

Jag förstår att Silva, som undrade vilken fast-blads-kniv hon skulle välja ute i skogen, inte känner att hennes fråga besvarades så bra här. Men jag kan bara förklara hur man ska tänka beroende på vad man primärt vill använda sin kniv till, inget annat.

Det är enklare att rekommendera en fällkniv, eftersom det inte finns många som jag skulle vilja ha med mig ut i skogen som ”enda kniv”, medan det finns 1000-tals fast-blads-knivar som skulle kunna vara trevliga för olika uppgifter.

Hur jag löser det, på mitt tankesätt
Om det är till någon hjälp så kan jag förklara hur jag tänker.

I mitt fall så bär jag i princip alltid två olika sorters knivar på mig ute i skogen. Jag skriver ”i princip alltid” då jag ibland frångår denna regel för att testa något, eller om jag vill bevisa någon teori för mig själv. Detta händer rätt så ofta, bara så att du vet. 😅

När jag inte försöker mig på något experiment så väljer jag en fast-blads-kniv med längden 10-16 cm, tjocklek på 3-5 mm och ofta en scandi-slipning. Scandi håller bäst för tuffa uppgifter och gör det enkelt att processa ved för elden. Jag kan dessutom slipa en scandi i fält med enbart ett bryne, om jag skulle behöva förbättra skärpan.

Sedan har jag en Victorinox av något slag med mig. Ofta min Rangergrip, men det händer även att min Cyber Tool, Ranger, Huntsman eller FarmerX får följa med, beroende på vad jag tror att jag ska göra. Oftast så blir dessa knivar tilldelande mindre uppgifter, som att tälja lite med, eller att såga i mindre konstruktioner med, då jag behöver hängare och annat för lägret.

Jag har alltid mer saker med mig
Saken är den att jag även alltid har med mig en såg och ibland även min Silky Nata 240 i min ryggsäck, så det finns möjligheter om jag känner för en genväg. Jag har även alltid med mig ”reservknivar” i form av Morakniv Kansbol eller Garberg, så att jag har något alternativ om min primära kniv går sönder av någon anledning.

Det är otroligt trist att behöva avbryta det jag håller på med ute i skogen för att kniven gett vika, så jag går enligt principen ”better safe then sorry” när det gäller antalet knivar. Då jag ofta testar nya knivar så vill jag även ha med knivar som jag kan lita på och vet med 100% säkerhet att dom fungerar bra, även om kniven jag för närvarande testar verkar fungera bra ”på papper”.

Slutligen
Det var det. Jag hoppas verkligen att jag fått både Jonas och Silva att tänka till när det gäller knivar. Det är det första steget i processen att hitta den perfekta kniven för ens behov. Jag skriver ”process” eftersom det faktiskt är ett rätt så tufft jobb att hitta rätt kniv, även om många säkert skakar på huvudet och tycker att det låter konstigt.

Jag uppskattar verkligen när personer hör av sig till mig för råd gällande just köp av knivar och utrustning jag har erfarenhet av. Det visar att man är villig att lära sig av andras erfarenheter, vilket i sin tur är ett gigantiskt steg mot att hålla nere sina kostnader och hitta rätt på så få steg som möjligt.

Istället för att spendera massor (massor) av pengar på att hitta ”the knife”, så genar man och åker expresståg på andras erfarenheter, vilket även jag gör många gånger.

Det är ett utsökt sätt att tänka gällande det mesta, tycker jag. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.