Fällkniven A1 – Slitvargen

Jag vet att jag är inte ensam om att känna irritation över att hitta en perfekt kniv, bara för att sedan hitta en bättre kniv. I mitt fall var det övergången mellan Mora Garberg och Fällkniven A1 som förstörde min harmoni. Bägge är riktigt kapabla knivar som klassas som riktiga slitvargar och egentligen har dom precis samma uppgifter i min hand, men det rör sig inte om en jämn strid om platsen i mitt bälte.

Låt oss titta lite närmare på Fällkniven A1, arméns slitvarg.

Geometri, stål och handtag
Fällkniven A1 har en konvex egg och en handtag av Kraton, vilket är ett material som känns lite greppigare och mer gummi-aktigt än Thermorun, som annars är populärt på Fällknivens knivar. Detta gör att man får ett riktigt bra grepp om handtaget oavsett om man har blöta händer, eller har handskar på mitt i vintern. Den konvexa slipningen gör att  moment som att klyva ved går väldigt lätt, samtidigt som den håller sin skärpa riktigt bra vid huggning. A1:an klassas som en halvstor allroundkniv för mycket krävande uppgifter, men jag sätter den personligen i facket större överlevnadskniv för extrema förhållanden. Den kraftiga klingan tillverkas av ett hårt och segt laminerat specialstål (Lam. VG10) som tål stora påfrestningar men ändå är lätt att slipa och hålla vass. Tjockleken på bladet är hela 6 mm.

Det finns otaliga filmer på YouTube där A1:an tortyr-testas på dom mest kreativa vis. Det som är gemensamt med dessa filmer är att kniven inte visar tecken på att ge upp utan en ordentlig fight. Dessa filmer övertygade att jag var tvungen att investera i denna kniv. Inte för att jag utsätter mina knivar för samma tortyr, utan för att jag vet att den utan tvekan kommer att hålla för allt jag kan tänka mig använda den till.

Knivslidan
Om du köper en Fällkniven A1 med Zytel slida så är en av dom första sakerna du kommer att märka är att den ”rasslar” rätt så mycket. Passformen för bladet är dåligt och det är mycket mellanrum inne i slidan. Detta ger ingen speciell kvalitetskänsla och kan nog få många att fundera varför dom inte har satsat mer på denna aspekt.

Faktum är att detta inte är något fel, utan bygger på lång erfarenhet under extrema förhållanden i den Svenska militären. Det visade sig att knivarna kunde frysa fast inne i slidan om det kom in snö och vatten dit, exempelvis om man kravlar sig fram i djup snö för att hitta kvistar för att göra upp eld. Den kombinerade kylan och värmen kunde orsaka att kniven fastnade, vilket i sin tur kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Den simpla formen på Zytel slidan är för att den ska vara lätt att rengöra, även ute i fält. Om du måste skära upp kött eller fisk så är det väldigt viktigt med denna funktion, för att förhindra spridning av bakterier.

Jag har faktiskt köpt även en läderslida till min A1:a, för att försöka skapa en överlevnads-variant. Denna kommer givetvis att presenteras senare om jag lyckas. =)

Funktion
Precis som med Mora Garberg så fungerar Fällkniven A1 självklart bra till vardagliga sysslor tack vare det ergonomiskt väl utformade skaftet, med skillnaden att A1 även går utmärkt att hugga med. Mora Garberg var lite för lätt för den uppgiften. Längden på bladet (160 mm) och den konvexa eggen gör att A1 också är bättre anpassad för att klyva ved med.

Jag har använt denna kniv till det mesta och finner den väldigt kraftfull, men aningen tung för mindre uppgifter. Just därför ser jag också A1 som ett komplement till min F1d, som fungerar bättre för ”småsysslor”. Dock ska understrykas att den med enkelhet skulle kunna agera ”enda kniven” om jag hamnar i en situation där jag skulle behöva välja.

Priset är inte problemet
När det gäller Fällknivens knivar så är nog dom flesta som äger en överens om att priset är rätt så okej. Man får vad man betalar för och behöver egentligen inte fundera så mycket runt det.  Det är dom som aldrig haft en Fällkniven kniv som reagerar över priset, som oftast rör sig mellan 3000-7000 kr för en bra kniv.

Det man egentligen behöver tänka på är att detta inte är en vanlig, spinkig överlevnadskniv. Den har inget beräknat bäst före datum utan kommer i dom flesta fall att gå i arv, precis som Victorinox arméknivar. Dessutom tog det mer än 10 år för Fällkniven att skapa den perfektionism som A1:an representerar. Med det i åtanke så blir priset helt plötsligt inte så farligt.

Förfalskningar
Precis som med alla produkter som är unika eller speciella så har Fällkniven haft problem med piratkopierade knivar. Främst rör det sig om personer som varit med om kvalitetsproblem och sedan hört av sig till Fällkniven för att reklamera. Oftast vet inte personerna i fråga att dom köpt en förfalskad produkt och får sig en tråkig överraskning.

Från sent 2017 så använder Fällkniven sig av så kallade HiddenTag® hologrametiketter för att kunder på egen hand ska kunna säkerställa att man har köpt en äkta produkt från Fällkniven. Etiketten är placerad på utsidan av alla knivförpackningar. (Ej på brynen och övriga tillbehör)

Detta innebär att under en övergångsperiod så kommer både den nya och gamla etiketten att finnas i omlopp. Fällkniven kommer på grund av säkerhetsrisk inte att skicka ut lösa etiketter till de gamla askarna. De askar som redan ligger i lager hos t.ex. återförsäljare kommer därför att vara utan dessa nya etiketter.

Varje HiddenTag® hologrammärke fungerar som en digital kod som kan scannas med hjälp av t.ex. en smartphone med HiddenTag® app. Koden innehåller en mängd unik dold information som säkerställer knivens äkthet och är extremt svår att kopiera.

Slutordet
För dom som läst min recension av Fällkniven F1d så kommer det inte som en överraskning att dessa knivar ligger mig varmt om hjärtat. För mig representerar Fällkniven en vision att designa en perfekt kniv för alla förhållanden. F, S och A modellerna är alla knivar som föddes ur tanken att dom skulle prestera bättre än dom internationella militära kraven på styrka, personsäkerhet och prisvärdhet, något alla passerar med bred marginal.

Skillnaden mellan dessa knivar är betydligt större än dess storlekar, men alla har en sak gemensamt…

Dom är tillverkade för att användas, inte för att ligga i en monter.

Betyg
Fällkniven A1 är en väldigt bra balanserad kniv, både i vikt och design. Den placerar sig närmare dom stora hugg-knivarna än dom små finknivarna, men kan med lätthet vara den enda kniven man bär med sig ut i skogen. Att använda min F1d för matlagning och täljning fungerar riktigt bra, men för övriga arbeten så tar jag nog fram min Fällkniven A1 istället.