yellow letter tiles on blue background

Expert på knivstål?

Än en gång så har jag fått in en läsarfråga som berör knivstål. Denna gång berör frågan det Japanska knivstålet ”White #2” och vad den får för poäng i min knivstålsguide. Saken är den att jag inte är metallurg, vilket jag varit inne på tidigare. Stål som jag testar rankas efter hur väl det presterar på olika områden, men att basera mina kunskaper på den metallurgiska sammansättningen i stålet överlåter jag till experterna.

Om man köper två knivar från två olika tillverkare, men med samma stål, så kommer dessa knivar att bete sig väldigt annorlunda. Allt beror egentligen på hur stålet hanteras, vilket jag pratat om tidigare.

14C28N från tillverkare 1 kan vara betydligt sämre än 14C28N från tillverkare 2, så är det bara. Min knivstålsguide är dock en fingervisning om hur ett stål beter sig ”normalt sett”. Det finns vissa sanningar i att titta på siffrorna, men ta dessa som en fingervisning mer än en ”lag”.

Jag har pratat om det tidigare, men tester mellan en Ruike P801-SF med 14C28N och en Civivi Elementum i 14C28N är två helt olika knivar i egg-tålighet och garanterat även tuffhet/flex, även om dom på papper har samma stål. Det finns förstås väldigt många andra faktorer som spelar in, även om man bortser från härdning och normalisering av stålet. Exempelvis geometri, dimensionering och finish.

Med det sagt och med lite sökmotorarbete så kan jag se att just White #2 rankas ungefär som V-Toku2 stål (som finns i min lista). Med detta så kan vi utläsa att stålet är jättelätt att slipa, håller inte eggen speciellt bra och är någonstans i mitten när det gäller vridningar och mekanisk påfrestning. När det gäller korrosions-beständighet så är den otroligt dålig på detta och rost bildas väldigt lätt. White #2 är ett kolstål, kanske jag ska tillägga om det inte var uppenbart. 😅

För att få en bättre bild över stålet, om du är intresserad av mer djuplodande information så bör du rikta dig till Larrin Thomas hemsida ”Knife Steel Nerds”. Om du ställer frågan till honom så kan han garanterat hjälpa till.

Personligen har jag inte testat White #2, så jag törs inte ge någon rekommendation om det är ett bra eller dåligt stål. ”På papper” så ser den ju inte så positiv ut, men i verkligheten så kan det förstås vara ett mycket bra stål, för rätt applikationer.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar