low angle view of human representation of grass

Epic – Sannerligen!

Du som är van att leta runt på Internet vet att du inte är ensam på din resa. 1000-tals olika sätt att följa dig och profilera dig för marknadsföring sker hela tiden. Jag kan också garantera att om du tar din säkerhet på allvar så har du installerat en webbläsare som skyddar dig mot alla dessa spioner. Men har du någonsin satt dig ned och funderat om du VERKLIGEN är skyddad? Tar du tillverkaren av mjukvarans ord som sanning?

Enligt mina erfarenheter så är webbläsare som påstår sig vara hjälpsamma och säkra raka motsatsen. Se bara på Chrome, som utan tvekan är den värsta webbläsaren på att läka information och dela med sig av dina privata data. Firefox som säger att den är säker på ”privacy mode”, är egentligen inte alls säker. Till och med min förra favorit, Duck-Duck-Go, som är specifikt framtagen för att vara säker, är inte det.

Men finns det någon webbläsare som verkligen är det den säger? Det närmsta jag kommit är en webbläsare heter Showhaze. Denna obskyra webbläsare stoppar i princip allt från att stjäla din information, men priset är väldigt långsam prestanda och oftast problem med att ladda innehåll på hemsidor. Den är dessutom notoriskt svår att få tag på och vid senaste försöket så verkar den ha gått helt under jorden och det verkar inte finnas ett spår av att denna webbläsare någonsin existerat överhuvudtaget, förutom på några supportforum som den fortfarande nämns på.

Hur säker din webbläsare egentligen är går enkelt att få reda på. Genom att besöka en hemsida som är speciellt avsedd att stjäla din information, men att berätta om det efteråt. Jag pratar förstås om Browserleaks.com. Men innan du skyndar dig dit för att testa din egen webbläsare så kan jag visa resultatet mellan Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Epic Browser. Samtliga utom Epic har installerat ad blockers och privacy plugins, så dom är inte ”standard” på något sätt. Jag har dock försökt att blockera så mycket som möjligt för att skydda min dator mot intrång och datastöld. Epic browser är lanserad som en säker webbläsare, så den har jag inte installerat något extra på överhuvudtaget, den är standard utrustad med diverse motmedel.

Till att börja med
Redan innan jag påbörjar något test så visar det sig att Edge och Chrome inte tar bort reklamen på test-sidan överhvuvudtaget. Firefox och Epic visar ingen reklam.

Visas publik IP adress?
Alla utom Edge visar den publika IP adressen till din dator. Ett uppenbart säkerhetsproblem som borde blockeras från alla webbläsare.

Javascript
Redan när jag klickar på testet så poppar reklam upp på Chrome och Edge, igen. Firefox och Epic visar ingen reklam. Reklamen på Chrome och Edge syns även på själva testsidan. När det gäller Javascript så visar samtliga webbläsare att dom är aktiverade och visar även förra sidan jag besökte. Ingen fungerade bättre än någon annan i detta test.

WebRTC Leak Test
Alla webbläsare presterade likadant, förutom Epic, som än en gång vägrade att visa den publika IP adressen. I övrigt var det godkänd i dom övriga momenten.

Canvas Fingerprint test
Alla webbläsare genererar nya fingerprints och är således 100% skyddade mot denna specifika ”attack”. Värt att nämna är att alla webbläsare har specifika plugins för detta, förutom Epic, som verkar ha det inbyggt i själva webbläsaren. Plus i kanten för detta.

WebGL Browser Report
Alla webbläsare avslöjar vem dom är, förutom Epic, som bara visar en slumpmässig siffra där istället. I övrigt presterar alla webbläsare identiskt. Mest WebGL funktioner har Chrome, följt av Edge och Epic. Minst funktioner har Firefox.

Font Fingerprinting
Alla webbläsare visar en unik fingerprint, men Chrome och Edge visar exakt samma ID. Firefox och Epic har andra unika ID, men alla misslyckas med att skydda min identitet.

SSL/TLS Client Test
Samtliga webbläsare visar ett bra resultat här, förutom Firefox som visar mixat innehåll istället för att tvinga upp det till HTTPS. Detta är en potentiell säkerhetsrisk och borde ses över av Firefox.

HTML5 Geolocation
Ingen webbläsare visar plats. Det är för övrigt bara Firefox som frågar om det är ok att visa plats för hemsidan. Alla andra visar inte ens att webbläsaren blivit förfrågad om att visa geolocation.

Web Browser Features Detection
I detta test så visas vilka funktioner som webbläsaren stödjer. Samtliga har 323 av 323 funktioner, men det är lite olika resultat. Jag kan inte bedöma om någon läsare är bättre än någon annan, eftersom det är så mycket olika test som pågår och ingen sammanfattning.

Content Filters and Proxy Detection
Både Firefox och Epic visar flertalet adblock system som är igång. Epic har 18 filter, Firefox har 15 filter. Dock rapporterar varken Edge eller Chrome några som helst reklamblockerare, vilket är positivt. Dock visar dom ju också reklam överallt, så det verkar helt enkelt inte fungera som det ska i dom båda webbläsarna. Värt att nämna att både Edge och Chrome använder AdGuard.

Java System Properties, Flash och Silverlight
Ingen webbläsare rapporterar något stöd eller installerat plugin. Tummen upp för alla med andra ord.

En liten reflektion
Efter att ha testat webbläsarna i dessa ovanstående moment så kan jag bara konstatera att Edge och Chrome bägge är dåliga på att skydda mot reklam. Firefox och Epic är riktigt bra på detta område. En tydlig skillnad är dock att Edge visar slumpmässig reklam, som snus och annat som jag inte är intresserad av, eller använder. Chrome visar dock en massa reklam för program och hårdvara jag letat efter på nätet, trots att jag använt Firefox till att göra detta. Det är ju lite lustigt kan jag tycka, eller olustigt kanske.

Hur som helst är det uppenbart vem som tjänar pengar på att visa reklam och vem som är ute efter att dölja din information på nätet.

Epic Browser
En sak som är speciellt med just Epic är att den är helt gratis, det ingår även VPN gratis om man behöver detta. Den är den enda webbläsaren av alla testade som stoppar reklam på strömmande tjänster. Chrome och Edge visar reklam, Firefox visar antingen reklam eller inget alls.

Jag kan också förklara att jag inte använt Epic under en längre tid. Kanske runt 2 månader. Det räcker dock för att få en klar bild över hur bra den är på att hålla din privata information privat.

Hastighet mellan webbläsarna
Hastighetsmässigt så har dom olika webbläsarna följande resultat i Speedometer 2.1. Epic fick 145 poäng, Firefox 135 poäng, Edge 177 poäng och Chrome 167 poäng. Ju mer poäng, desto bättre. Jag körde sedan JetStream2 vilket gav följande resultat. Epic = 139.098, Firefox = 78.143, Edge = 101.148, Chrome = 98.975.

Vad detta specifikt visar är att Firefox är sämst på säkerhet och hastighet, medan Epic är bäst på säkerhet och dessutom är snabbast av dom testade webbläsarna. Anledningen är troligen alla filter som rensar bort onödiga instruktioner och innehåll innan resultaten visas för användaren. Jag gissar förstås bara, men om man ska lita på Browser Bench så är det tydligt att Epic är episk som webbläsare.

Alla webbläsare, förutom Firefox, använder Chrome som bas. Detta gör att Epic borde vara lika snabb som Chrome, men är betydligt snabbare.

Slutligen
Jag vet inte om det märks att jag hade lite att göra idag. Om du vill prova Epic Browser så rekommenderar jag att du besöker deras hemsida och laddar ned den. Den finns till Mac, iOS, Android och Windows. Säkert till flera OS, men dessa är dom jag sett finns i alla fall.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.