En sak som man bör sträva efter är att ha med sig en liten ficklampa i sitt EDC kit. Visst kan man använda sin mobiltelefon som lampa, men eftersom det tar mycket ström så förespråkar jag alltid att använda en dedikerad lampa istället.
Jag har testat många lampor under åren som gått, men en har faktiskt fastnat i mitt kit och jag lämnar sällan hemmet utan den. Jag pratar om Nitecore Tini 2. En super-mini-lampa med några otroligt intressanta egenskaper som sällan hittar på EDC lampor. Låt mig ge några exempel:
- OLED display för att visa batteritider, uteffekt, volt och användarläge.
- 280 mAh Li-Ion batteri med en max drifttid på 60 timmar (1 LM).
- Väger enbart 18 gram, tillverkad i aluminium av hög kvalitet.
- Låsbar i två steg, så att den inte slår på av misstag i fickan.
- Dubbla OSRAM P8 LED med reflektor som ger ett mycket mjukt och jämt ljusflöde.
- Icke-PWM (CC-Circuit) för att göra ljuset bekvämt för ögonen och förhindra att ljuset blinkar på video.
- Aktiv avancerad temperaturreglering, ser till att LED och batteri inte tar skada.
- Tini 2 är IP54 klassad och rankad för 1 meters slagtålighet. Det låter kanske inte mycket, men vi pratar om en extremt liten och kompakt lampa här.
- Laddas via USB-C, inte Micro-USB som många andra. Man slipper med andra ord ha med en extra kabel bara för lampan.
- Snabbt turboläge, där den genast slår på 500 LM effekt med en knapptryckning. Perfekt när man vill veta vad det var som prasslade i skuggorna.
Allt detta får man i en lampa som är knappt 40 x 10 x 25 millimeter stor. Den är dessutom platt och tar knappt någon plats på nyckelknippan eller i EDC fickan/väskan. Den har dessutom en nyckelring, förstås. Det som är speciellt är att den sitter monterad i själva ramen och håller för smått imponerande 30 Kg, vilket gör att den tål en riktigt stor påfrestning. Det kanske inte verkar som en ”feature”, men om du någonsin haft saker som lossnat från nyckelknippan för att du råkat rycka i den, eller sätta dig på den, då vet du vad jag pratar om.
Om du kopplar in Tini 2 till ett batteripack och slår på den så går den över till att ta strömmen direkt från batteripacket och sparar således på batteriet. Väldigt intelligent och bra om man är ute och campar eller liknande. Man har alltid 100% batteri när det behövs. Om du kopplar in Tini 2 för att ladda batteriet så bryter den automatiskt när lampan är fulladdad. Detta gör att du inte tömmer batteripack eller liknande om du glömmer den på laddning.
Om du har vänner eller barn som är intresserade av lampan och vill pilla på den, så har den också ett demo-läge, som gör att den automatiskt slår av om någon glömmer den påslagen. Kan verka onödigt, men varför inte? Det kan vara det som räddar batteriet om oturen är framme. ?
Tini 2 finns även i rostfritt stål och titanium, men dessa erbjuder ingen egentlig fördel, förutom att dom klappar ens ego på axeln. Dom har samma IP-klass, tål samma tapphöjd och har exakt samma effekt. Dom är bara aningen tyngre, vilket inte direkt är en fördel.
Nedan ser du batteritider, effektlägen och lite annat. För den som är intresserad av lite mer fakta.
Prismässigt så ligger en Tini 2 på ungefär 400-500 kr, om man väljer en aluminium version. Om man känner sig rik och vill ha samma lampa i titanium, så får man betala runt 700-800 kr för den istället. Hur man väljer att göra är helt upp till en själv, men som sagt får du inga fördelar att betala mer, i detta fall.
Slutligen vill jag bara säga att Tini 2 onekligen är en av världens bästa EDC lampor, helst om man satsar på att minimera vikt och ändå inte vill kompromissa med ljusflöde och användbarhet. Jag har tidigare skrivit om denna lampa, men inte gått in på detaljerna om hur den fungerat för mig. Orsaken till detta är att jag inte har någonting negativt eller problematiskt att rapportera. Den har fungerar perfekt för mig i över två år nu. noll problem.
Vad mer kan man begära av en pytteliten ficklampa? Jag har personligen ingen aning. Jag har som sagt provat en hel del EDC lampor i mina dagar, bland annat Fenix E03R, som har liknande mått, men inte kommer i närheten av att leverera samma effekt i så litet format som Tini 2.
En av dom bästa ”funktionerna” med Tini 2 är att den fungerar perfekt att använda fastklämd mellan läpparna om man behöver använda bägge händerna. Eftersom den inte väger något (18 gram) så behöver man inte ”bita fast” i lampan för att få belysning när det krånglar. Enbart genom att lätt klämma fast den i munnen så har man ”pannlampa i microformat”.
Så. Om du är på jakt efter en EDC lampa som är kompakt, inte väger något, har lång batteritid, fungerar i vått och torrt… Tja, då ser jag ingen anledning att inte titta närmare på Nitecore Tini 2. Om du dessutom är på jakt efter en lampa med mer användningsområden och effektmässigt större så har Nitecore en uppsjö av modeller som kan vara intressanta.
En lampa som är aningen större än TIni 2 är Nitecore TIP SE, som levererar den smått imponerande uteffekten på 700 lumen. TIP SE är bara är 2 cm längre och 8 gram tyngre än Tini 2, men saknar den praktiska displayen. Priset är lägre än Tini 2 och oftast kan man hitta TIP SE för runt 300-350 kr. Denna lampa passar perfekt för lite mer Outdoor aktiviteter då den lyser runt 90 meter.
Ha en bra dag så hörs vi snart igen.