EDC tips

Som ”nybörjare” inom EDC genren så har jag redan upptäckt många saker som jag inte visste om. Bland annat så bär jag med mig väldigt mycket saker som inte har några smarta funktioner, vilket är ineffektivt. Min nya policy är att framförallt verktyg ska ha flera funktioner för att få hänga med. Här är några saker som jag kan tipsa om.

Victorinox
Att ha ett EDC kit utan Victorinox SAK (Swiss Army Knife) är i min ringa mening ett brott mot naturen. Det är väldigt svårt att hitta ett verktyg med mer funktioner per kvadratcentimeter än dessa. Många har dessutom funktioner som pennor, pincetter, saxar, bithållare och annat som kommer till användning i vardagen.

Bitvault från Lever Gear
Jag har alltid haft problem med min mage som gör att jag ständigt springer omkring med olika tabletter i fickorna. Detta känns inte riktigt EDC längre, så jag köpte ett BitVault från det nystartade företaget Lever Gear. Detta är i princip en ask i aluminium där man kan ha bland annat huvudvärkstabletter och magmedicin.

Utöver detta så fungerar BitVault som en bit-hållare/skruvmejsel, vilket alltid är praktiskt. Den är dessutom vattentät, så man behöver inte vara orolig att tabletter och annat ska förstöras om man råkar ut för regn eller faller i sjön. ?

Maxpedition väskor
Om man pratar om EDC så är det svårt att inte komma in på märket Maxpedition. Orsaken till detta är att dom har väldigt smarta lösningar för mängder av scenarios. Personligen har jag två olika väskor från dessa, där den ena är av Micro typ och ryms i en byxficka. Trots dess storlek så har jag massor av olika saker i den, bland annat tabletter, vinylhandskar, munskydd, plåster, diamant/keramiskt bryne, eldstål, fällkniv, bits, ficklampa, microfiber trasor och en Victorinox Minichamp.

Denna reser oftast med i min större Neat Freak väska, då den passar perfekt i en av dess fickor. Min Neat Freak har lite större saker, som batteripack, kablar och mycket annat användbart och bägge väskorna kompletterar varandra väldigt bra.

WE Tool – Pry Bar
En sak som jag inte visste att jag behövde var en så kallad pry bar, en mini-kofot med några smarta funktioner. Den har dock visat sig vara väldigt användbar till arbeten där jag inte vill ”offra” mina knivar eller andra verktyg. Tanken med dessa, oftast väldigt simpla verktyg, är att dom ska vara billiga och lätta att ersätta om dom går sönder. Det finns många av dessa verktyg som har en tendens att kosta mer än en billig Victorinox, men det beror givetvis på material och annat. Det finns faktiskt billigare alternativ också om man letar.

Den modell jag har, från WE Knife/Civivi, är en gåva från Mats på Slims.se, då han ville höra vad jag tyckte om den. Jag ska skriva en kort recension om detta verktyg senare, men tills vidare så kan jag säga att den har visat sig vara mer användbar än jag först trodde.

Det tråkiga med just detta verktyg är att den är extremt svår att köpa, då den lanserades som en promotion från Civivi och WE Knife i samband med att man köpte deras knivar. Jag är osäker om den går att köpa ”löst” någonstans.

EDC betyder olika för alla
Själva ordet, EDC, står för Everyday Carry, vilket syftar på saker man bär med sig varje dag. EDC kanske inte känns intressant för alla, men alla har vi trots allt EDC med oss. Det kanske låter konstigt, men även om du inte tror att du är en EDC person så bär du oftast med dig saker och ting som underlättar vardagen. Detta är också EDC, men aningen oorganiserad sådan. Att sortera upp sakerna i fickorna och få till ett system där du hittar dina prylar när du behöver dom, det är vad EDC handlar om.

Vad dessa saker är vet bara du. Det är högst personligt och ingens EDC ser likadan ut som någon annans. Det är själva charmen, att bygga upp sitt eget system. Allt eftersom tiden går så kommer ens EDC ständigt att förändras, för att anpassas till situationer i arbete och i livet. Men att ha grunderna till EDC färdiga är en stor bit på vägen att få det bästa systemet man kan ha.

Du behöver inte heller, trots att många tror det, bära omkring på knivar, plåster och paracord-snören för att ha ett EDC system. Det kan vara så enkelt som att ha ett ställe där man samlar sitt körkort, kontokort, en laddkabel till telefonen och kanske hemnycklarna. Allt eftersom tiden går så inser man att det kanske är praktiskt att ha med sig andra saker, vilket då får plats i en liten och smidig EDC väska.

Min Maxpedition Micro är ungefär lika stor som en plånbok, men rymmer väldigt mycket mer tack vare sin utformning. Detta gör att när jag säger ”väska” så bör man inte per automatik tänka ”ryggsäck”, utan kanske något så enkelt som en plånboks-stor EDC organiserare.

Det finns experthjälp
Jag är väldigt partisk när jag säger att det är svårt att hitta en återförsäljare som är mer ”insnöad” på EDC, personligen, än just Mats på Slims.se. Detta gör att man inte bara kan hitta väldigt bra och beprövade EDC prylar i webbshoppen, utan även kan fråga Mats om råd och tips om man skulle behöva detta.

Som ”nybörjare” inom denna form av Urban EDC (alltså stads-anpassade EDC, jag har inte hybris, jag lovar) så kan jag bara lovorda hjälpen som jag fått, vilket slutligen gjorde att jag hittade lösningar som fungerade för just mig. Mats driver även EDCbloggen, som är ett bra ställe att läsa det senaste inom prepping och EDC.

Titta in på Slims.se och se vad som finns, för inspiration och investering eller bara för nöjes skull. Kanske är det dags att organisera upp sakerna i fickorna, precis som jag gjorde? Om du är osäker så är det bara att fråga Mats, kontaktuppgifterna finns på Slims.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.