Alla vet, vid det här laget, att Linux finns i många, många, många olika former. Dessa kallas distributioner. Windows existerar enligt en tidslinje i 2 former, server och klient. Varvid Windows klienterna är uppdaterade mer frekvent i versioner än server varianten.
Men, åter till ämnet. Jag har suttit och läst runt lite på nätet på olika forum och tittat in på några IRC kanaler. Det finns en sak som verkligen berör mig illa när det gäller Linux.
Det verkar finnas samma stridigheter i Linuxvärlden som mellan Apple och Microsoft. Det vill säga, personer som ”vet” att deras distribution är den bästa. Detta urartar i många fall i rena ”du är ju dum i huvudet” uttalanden från vissa personer och sedan är kriget i full gång.
Jag har, lite naivt, trott att agendan för att få ett ”öppet och fritt operativsystem i världsklass” alltid har varit alla Linux anhängares dröm och ledord. Men jag hade bevisligen fel där. Istället för intelligenta samtal om hur ett problem ska lösas så kastar man skit på varandras favorit-distribution som ett gäng galna apor i en bur. Något som inte känns så upplyftande.
Det finns tillfällen då en ”intellektuell” person försökt avbryta pågående bråk och lugna ned alla, bara för att bli en gemensam måltavla för dom galna aporna själv. Då jag efter lite undersökning fann att dessa ”galna apor” är personer som faktiskt är designers, programmerare och även chefsddesigners för olika Linux distributioner så sjönk mitt hjärta för detta värdiga alternativ till Windows rätt så mycket.
Var finns harmonin och gemenskapen som jag hört talas om. Ska vi som börjat vandra runt i Linux värld behöva ”välja sida” precis som PC och MAC striderna för inte så länge sedan?
I min värld så känns det som att Ubuntu är lite mer ”seriösa” än många, många andra Linux distributioner. Lite som en ”Linux version av Microsoft”. Därför har jag bestämt mig för att vässa mina kunskaper om Linux på just Ubuntu.
Lubuntu, Kubuntu, Xubuntu och övriga distributioner, både dom som har sina rötter i Ubuntu och dom som förgrenar sig från andra ”föräldrar” verkar ha för mycket tendenser att kasta skit på själva ”orginalet” för att faktiskt fixa se till deras egna problem. Nu generaliserar jag väldigt mycket, det medger jag. Men Ubuntu är faktiskt inte ett dåligt alternativ till Windows.
99% av all kritik som Ubuntu har fått beror på att dom infört deras eget ”Unity” gränssnitt. Många användare är upprörda över att dom faktiskt går sin egen väg och utvecklar ett Linux som vem som helst klarar av att använda. Jag medger också att det oftast rör sig om mer eller mindre erfarna Linux användare som opponerar sig mot ”Unity”. Dom som ”vet” att deras grafiska gränssnitt är bättre.
Jag har en ganska nyfödd syn på Ubuntu och Linux. Jag tycker det är väldigt intressant och spännande att prova på något utanför min egen ”comfort zone”. Ubuntu har gjort detta möjligt, i och med att det fungerar på ett logiskt sätt, många gånger mer logiskt än Windows någonsin varit. Även för oss som är väldigt vana vid Microsofts operativsystem.
Att det dessutom är gratis att prova på och att Ubuntu faktiskt går att installera med enkelhet av någon som kanske aldrig installerat ett operativsystem på en dator förut, gör inte saken sämre.
Många andra Linux distributioner är väldigt avancerade att installera. Minst 70% av alla distributioner medför att du måste ”veta vad du gör” för att ens få igång ditt nätverkskort. Detta är väldigt sällan fallet i Ubuntu, som mer än gärna hjälper dig på vägen, på ditt eget modersmål. Dessutom är det en barnlek att installera och prova på nya program, vilket i många fall håller Windows användare tillbaka. Faktumet är att du sällan köper ett ljudprogram för 1.000 kr till Windows ”bara för att prova på”.
Detta var givetvis bara ett exempel på hur jag tror Windows användare blir mer ”hämmade” och inte vågar prova något nytt. Gör dig själv en tjänst, om du inte redan sitter på Linux. Prova på. Experimentera och lär dig något nytt. Ubuntu är en utsökt startpunkt, oavsett vad ”mer avancerade” användare säger. Ubuntu kan göra samma saker som alla andra Linux distributioner, den gör det bara på ett enklare sätt.
Ha en trevlig dag.
Kommentarer
Ett svar till ”Dom interna Linux striderna…”
Visst är det så, folk är funtade så att deras ego blir deras fall, t.ex ta 2 mobil telefoner av samma tekniska spec, fast byt ut skalen så att dom ser olika ut, gör olika reklamer som tilltalar olika typer av människor med olika behov.
Plötsligt kan vi vittna om exakt samma fenomen, dom börjar skryta om just SIN telefon och hur mycket snabbare den är och vad den klarar och inte klarar mot sin motståndares.
Detta är ett intressant förlopp att bevittna då man ser att folk igentligen inte vet vad dom talar om, dom pratar i regel om vad dom har hört av sina vänner och rykten osv.
Samma sak gäller Linux, Linux är Open Source, dvs gratis och öppen för hela världen, dom tar inte en krona för att använda Linux, utan vissa specifika tillfällen som en normal svensson alldrig kommer att stöta på.
Och ja, vi vet att redhat etc tar betalt, med det är inte för Linuxen utan för distrubitionen av manual och skivor, och eventuellt om du vill ha telefon support (vilket manualen finns inbyggt i Linux iallafall på de flesta Linux distributioner om det inte är nedbantade för att passa väldigt små datorer).
Alla publika distrubitioner har en standard igentligen som fungerar lika på alla Linux system, sedan finns det programmerare som gör sina egna små program som funkar på deras version av Linux, vilket du i regel fungerar mellan en massa andra Linux versioner också.
En del program kräver dock att man måste in och pillra lite i koden och kompilera om programmet för att det ska fungera, men ingen har sagt att allt är helt enkelt, då skulle inte windows finnas 😉
Att vi inte ser samma fenomen med Windows användare är enkelt, det är för att Windows användare har så strikta regler när det gäller Windows program, även för 3dje parts tillverkare, att dom inte har samma möjlighet att välja.
Återigen finns det vissa undantag, men jag menar nu rent generellt.
Så Windows är mer (inbox) dvs ”använd windows inom dessa ramar” medans de olika Linux versionerna inte ha Limits, utan det som hindrar Linux är programmerarna samt hårdvaran i dagsläget, och allt som kostar 30.000.- i windows program finns i regel gratis till linux, och då syftar jag inte på att man kan ladda ned en crackad kopia på någon bay sida osv.
Rätta mig gärna om jag har fel, jag har nu inte kört Linux på ca 10 år, men saker och ting kommer tillbaka, och min syn kan helt klart vara felaktig.
Men som chefen skrev, folk gnäller på linux versioner som bottnar i en moder version, vilket är som att säga att jag äter inte djur, och går sedan på McDonalds för en bigmac.