Precis som Jonas, en av mina trogna läsare, påpekade igår på kvällen så glömde jag att skriva om paketet från Wildo som jag lovade redan förra veckan. Jag är lite av en tankspridd professor just nu. Det har varit mycket med 5-days of HomeKit.
Förutom några ”Fold-A-Cup”, vilket vi uppskattar väldigt mycket, så innehöll mitt mystiska paket flera olika eldstål. Yay! Finns det något mer användbart och pålitligt när man är ute i skogen än just tändstål? Jag tror inte det. Men vad man ska förstå är att inte alla eldstål är skapade på lika villkor. Det finns både bra och dåliga varianter, där dom dåliga eldstålen är dom som tyvärr dominerar marknaden. Dels för att dom är billiga, dels för att dom ofta ser coolare ut.
Men när man är ute i skogen och behöver göra upp eld, då betyder ”coolare” väldigt lite. Den praktiska biten av att ha ett pålitligt eldstål som kastar upp emot 80% mer gnistor än många konkurrenter är oftast det som betyder absolut mest. I princip alla som försökt göra upp eld med eldstål, men misslyckats trots bra förhållanden, förstår nog hur viktigt det är med ordentlig utrustning man kan lita på.
Wildo erbjuder många olika färger och modeller av deras Fire Flash eldstål. Dom som vi ska titta närmare på är ”Pro” modellerna. En tjockare och mer slitstark modell med väldigt bra egenskaper. som väger 45 gram, samt en lättare version som väger 30 gram. Skillnaden kanske inte verkar så stor, men om du ska fjällvandra så betyder varje gram mycket. Oavsett om man väljer den mindre eller tjockare varianten så är eldstålen 9 cm långa. Orsaken till längden är givetvis för att man ska få ordentlig yta att arbeta med. Ju kortare ett eldstål är, desto mindre gnistor kommer den att generera.
Wildos eldstål tillverkas genom att blanda järn, cerium, magnesium, neodym, praseodym, och lantan i olika proportioner, vilket skapar ett material som kallas Ferrocerium. Wildo är inte unika att erbjuda eldstål i detta material, men i princip alla tillverkare av Ferrocerium eldstål har ett eget recept som anpassas för att ge bästa möjliga och varma gnistor.
Därför är det viktigt att man väljer ett eldstål som håller hög kvalité och är erkänt bra. Skillnaden mellan eldstål och eldstål är oftast riktigt stora, trots att dom ser likadana ut. Exempelvis genererar billigare eldstål mindre antal gnistor, med betydligt lägre temperaturer. Ett bra eldstål kan ge gnistor upp till runt 5400 grader, medan billigare varianter ger runt 2000 grader.
Det kanske låter som att 2000 grader skulle räcka gott och väl, men tänk på att gnistan har en väldigt begränsad livslängd och behöver leverera så mycket energi som möjligt på den korta tiden. Ett eldstål av bra kvalité ökar därför chansen att du ska få upp en eld med många gånger i slutänden, något som kan vara livsavgörande i en överlevnads-situation.
Den andra faktorn är vad man använder för att dra på sitt eldstål. Många använder som bekant kniven, men detta är opraktiskt av flera anledningar. Dels blir kniven täckt av Ferrocerium-smuts, vilket inte är såmora trevligt om man behöver använda kniven till annat senare, dels är det väldigt få knivar som erbjuder ordentlig rygg att dra stålet på. Har du dålig kontakt mot eldstålet så genereras mindre gnistor med sämre kvalité på gnistorna. Av erfarenhet kan jag säga att Morakniv Garberg och Kansbol är två av väldigt få knivar som jag kan rekommendera för denna aktivitet, men den är inte på något sätt perfekt ändå.
Just på grund av denna anledning så kommer eldstålen från Wildo med en egen ”striker”. Detta specialanpassade och vassa verktyg gör att du garanterat får dom gnistor du behöver för att tryggt få upp en eld under dom flesta förhållanden.
Wildo Fire Flash tillhör faktiskt mina mest använda eldstål, just på grund av deras kvalité. Faktum är att dessa eldstål är dom enda jag faktiskt lyckats nöta slut på, vilket är ett väldigt gott betyg. Saker som fungerar bra är sånt som oftast tar slut först, just på grund av att dom används hela tiden. Att Erik, ägaren av Wildo, överraskade mig med just eldstål var otroligt passande. Dels för att jag verkligen behövde nya, dels för att jag längtat att göra jämförelser mellan olika tillverkare en längre tid.
Jag lovar att jag ska lägga upp en video med jämförelser mellan några olika eldstål ”head-to-head” så fort vädret tillåter. Vi har haft runt -40 grader här i några dagar, vilket gör att filmning utomhus inte känns så motiverande. =)
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.
Kommentarer
2 svar till ”Det mystiska paketet – Wildo”
Tack för ett bra och upplysande inlägg kring olika eldståls egenskaper. Har inte reflekterat över detta och blir onekligen nyfiken på att botanisera bland olika varianter.
Personligen blev jag intresserad av just vad som gör ett bra eldstål bra när jag upptäckte stora skillnader på kvalitet mellan olika tillverkare.
Ibland har man stått i 30 minuter och försökt göra upp eld med ett billigt stål, men trots att allt är torrt och fint så går det bara inte.
Just Wildos eldstål håller väldigt bra kvalité, med den nackdelen att dom nöts snabbare än sämre eldstål.