Det är inte allt för ovanligt att jag får frågan om vilken som är den bästa fällkniven (jag provat). Det är en fråga som jag nästan alltid också kan svara på, men som vanligt så finns det ett stort ”det beror på” i det hela. Det är förstås helt omöjligt att säga vilken kniv som är bäst om man inte vet vad man ska använda den till, eller i alla fall väldigt svårt. Jag kommer därför att svara på denna fråga från fyra olika vinklar, så kanske alla får ett svar dom blir nöjda med.
För den som behöver en EDC fällkniv
När det gäller EDC knivar så har jag två olika grundregler som dom måste uppfylla. Det ena är att dom måste vara smidiga att bära med sig. Det andra är att dom måste vara icke-hotfulla. Att dra fram en jaktkniv ut fickan på jobbet är inte accepterat.
Den bästa EDC fällkniven jag har testat är således Victorinox Swiss Army knife. Vilken modell man väljer beror på hur avancerad EDC man vill ha, allt från den ultra-kompakta modellen ”Compact” till det mångsidiga superverktyget ”Cyber Tool L” fungerar som EDC. Om man vill ha något mitt emellan så är ”Huntsman” ett väldigt bra alternativ.
För den som behöver en kniv för matberedning och lättare uppgifter
Normalt sett så använder man ju sin kniv för lättare uppgifter. Som att skära upp en korv när man är ute och grillar, kanske tälja en grillpinne eller liknande. Då är bladlängden, skärpan och smidigheten avgörande för hur trevlig dagen blir. Personligen så är det mina Manix 2 från Spyderco som innehar prispallen för denna genre av knivar.
Manix 2 (den vanliga) är väldigt kompetent och fungerar utsökt till det mesta. CPM-S30V stålet i bladet gör att den klarar att användas mycket innan det är dags att slipa igen, vilket är trevligt om man planerar att vara ute i skogen länge. Manix 2 fungerar också utsökt som EDC kniv, om man vill ha en rejälare pjäs med sig i fickan än en Victorinox. Jag lyfter dock ett varningens finger, eftersom Manix 2 knappast kan räknas som en icke-hotfull-kniv på något sätt.
Vid matberedning så är det Manix 2 XL som dominerar. Det händer faktiskt flera gånger per vecka att jag tar fram den för att förbereda mat hemma, eftersom den är så vass och smidig. Den utökade bladlängden jämfört med vanliga Manix 2 gör att XL är fantastiskt bra när det behövs en större, men samtidigt otroligt skärande, kniv.
En annan kniv som jag också gillar för denna genre av användning är min Petrified Fish Beluga. Dock är denna kniv i princip omöjlig att få tag på, så jag nämner den bara i förbifarten.
För den som behöver en billig och pålitlig kniv
Om du har en tendens att skära elkablar, använda din kniv som skruvmejsel och annat som du kanske skulle ha haft specifika verktyg för istället, då vet jag exakt vad som passar dig. QSP Penguin är en väldigt billig kniv med bra kvalité och riktigt bra bladform för många av vardagens sysslor. Den är lätt att slipa och erbjuder en riktigt bra slitstyrka med sitt D2 stål.
Priserna har förstås gått upp den senaste tiden, men man kan ändå hitta en Penguin för runt 300 kr, vilket är ett väldigt bra pris för dessa knivar. Jag äger flera modeller, även den nya ”mini”-modellen (jag ska skriva en review snart). Dock kan jag avslöja att den vanliga Penguin fortfarande är den bästa modellen.
För den som behöver en fällkniv för riktigt tunga prylar
Om du ständigt hamnar i situationer där du behöver hugga dig genom en bildörr, bryta upp elskåp eller hugga av stålvajer, då finns det inte så många alternativ som duger. Visst kan du köpa en kniv för 6000-9000 kr som klarar det mesta av vad du behöver, men du kan även titta närmare på troligen en av världens mest underskattade knivtillverkare, Cold Steel.
Cold Steel har gång på gång visat hur riktigt tuffa knivar ska byggas. Dom är även legendariskt berömda för sina härdningsprocesser, som verkar göra billiga och enkla stål till superstål, på något magiskt sätt. Den allra mest prisvärda och tuffa kniven jag testat är Cold Steel SR1 Lite. Denna kniv är tillverkad i 8cr14MoV stål som härdats till perfektion. Den är otroligt stryktålig och ändå är den inte omöjlig att slipa till nära på rakblads-skärpa.
Cold Steel har även utrustat SR1 Lite med deras otroliga Tri-Ad-Lock system, som är knivbranschens tuffaste låsning för fällknivar. Den går i princip att använda som en bushcraft kniv med fast blad, utan att kniven tar skada. Notera dock att jag inte rekommenderar detta, jag bara säger att det är möjligt.
För den som känner till JoeX på YouTube och hur han misshandlar knivar ”i vetenskapens namn” vet också att han inom loppet av några minuter klarar av att bryta av och förstöra även Fällknivens bästa knivmodeller, men Cold Steel SR1 Lite överlevde alla moment, nästan utan skador. Det enda som egentligen hände var att pivå-skruven ramlade ur till slut. Se videon här (öppnas i ny flik).
Det riktigt speciella med Cold Steel SR1 Lite, jämfört med många andra modeller som presterar minst lika bra från Cold Steel, är att SR1 Lite kostar under 800 kr, även i dagsläget. Trots att den troligen är en av världens tuffaste knivar. Hur sjukt är inte detta?
Men vänta, innan du kastar dig på Bing och försöker hitta en SR1 Lite till salu, läs vidare.
Det man måste förstå med Cold Steel SR1 Lite är att knivar som är nästan 5 mm tjocka och har låg höjd på bladet (från egg till rygg), blir knivar som har ett väldigt kilformat blad. Det är med andra ord ingen liten och smidig fällkniv för att fin-snickra med, utan kan jämföras med lite större överlevnadsknivar. SR1 Lite är således inte någon bra EDC kniv och passar inte speciellt bra för matberedning eller andra ”finarbeten”. Behöver du dock hugga dig igenom en dörr så är den riktigt bra att ha. =)
Slutligen
Jag kommer att skriva en recension om Cold Steel SR1 Lite inom kort. Den och många andra knivar väntar att bli testade och uppmärksammade i min samling. Faktum är att jag varit lite slarvig med att recensera saker den senaste tiden, troligen på grund av dåligt väder. Dock har vi haft sol i princip varje dag sedan innan påsk, så nu har jag väl egentligen inga ursäkter längre. =)
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.