Då var det dags för mitt slutgiltiga test när det gäller Condor Bushlore. Till en början tänkte jag ta mig tid och riktigt gå in på djupet av denna billiga Bushcraft-kniv, men det slutade med att jag snabbade upp detta test mer än vanligt. Utan att spilla mer tid, låt oss börja titta närmare på den billigaste Bushcraft kniven jag ägt, som dessutom är från El Salvador.
Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så är alla moment ”standardiserade”. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.
Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?
Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.
Material
Materialet i Condor är lite diffust, som många andra detaljer runt denna kniv. Stålet i bladet är 1075 kolstål men handtaget är gjort av ”någon typ av trä”, Condor specificerar inte vilken typ det är och det känns inte som att man kommer att få reda på det heller. När man sedan tittar på slidan så är den tillverkad i kraftigt läder av något slag. Det är oklart vilket djur detta kommer ifrån. Med det sagt så verkar både trähandtaget och slidan till kniven hålla god kvalité. Betydligt bättre än man kan förvänta sig när man tittar på prislappen.
Kniven har en bladlängd på 11 cm och en totallängd på 25,4 cm. Tjockleken 3 mm och har skandinavisk slipning. Designern bakom kniven heter Joe Flowers och står bakom många av Condors lite mer udda och intressanta knivar.
Moment 1 – Vedklyvning
Första gången jag provade klyva ved med denna kniv så blev jag förvånad över hur tungt det gick. Det tunna bladet i kombination med en rätt så hög scandi gjorde att den kilade sig fast mer än att spräcka veden. Detta moment utfördes tre gånger, varav en gång på film, så att jag skulle kunna se vad problemet var. Det enda jag kan komma fram till är att bladet är tunt och att sidorna på kniven är täckt av någon form av korrosions-skydd som är ganska greppigt mot träet.
Jag upptäckte dock lite senare att träet som jag använder för att testa klyva var både blött och vridet. När jag gick tillbaka och testade klyva med denna kniv igen så gick det betydligt bättre än tidigare, vilket gjorde att jag korrigerade poängen från första testet.
En störande detalj var att logotyperna på bladet nöttes bort nästan omedelbart, dock har dessa kommit tillbaka lite efter en ordentlig rengöring, så det kanske inte var så illa som jag först trodde. Jag har sett några versioner av Bushlore som har loggorna stansade in i bladet, vilket hade varit en betydligt bättre idé, men säkert kostsammare.
Kontentan är att den går att klyva med, men detta är definitivt inte Bushlore-knivens starkaste sida. Om jag skulle bege mig ut på äventyr i skogen så skulle nog inte denna kniv vara den första som jag stoppade i bältet, men den skulle samtidigt inte vara den kniv jag valde sist.
Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och annat är ett vanligt förekommande moment. Vissa föredrar att släpa med sig en yxa, som förvisso är effektivare på just detta moment, men det enklaste är ändå att använda sin kniv.
Condor Bushlore är en väldigt lätt kniv och har tunt blad. Inte nog med detta så har den även en tyngdpunkt som är längre in på handtaget. Om man ska hugga med en kniv så är tyngdpunkten mot bladsidan att föredra. Att hugga är inte dess starkaste sida, men vinkeln på eggen gör att den ändå fungerar rätt så bra att hugga tunnare grenar med.
Bushlore är nog inte mitt förstahandsval när det gäller detta moment med andra ord. Jag föredrar nog något med lite mer tyngd och längd i.
Moment 3 – Tälja
Condor Bushlore har inte visat sina framfötter i dom tidigare momenten, men när det gäller att tälja så är den väldigt trevlig att arbeta med. Den höga scandi slipningen gör att den biter sig in ordentligt i trä, vilket gör att man får vara försiktig så att den inte gräver sig in långt i pinnar och annat man täljer på.
Handtaget är ganska perfekt storlek och är svagt konturerad, så det är inga problem att hålla kniven i vilket väderstreck som helst och känna att den är bekväm i handen. Jag har inte upptäckt några bekymmer med hotspots eller liknande, vilket är ett gott betyg.
Den är vass, hanterbar och har extremt bett i eggen vid täljning. Väldigt mycket av känslan mellan eggen och träet återfinns även i denna kniv, vilket gör att man enkelt kan göra väldigt fina snitt. Väldigt bra och bekväm kniv att tälja med.
Moment 4 – Matberedning
Som vanligt så tog jag mig an kniven även i köket hemma. Jag hackade upp lite morötter, lök och provade även att skala frukt med kniven, något som fungerade bra. Det tunna bladet skär saker istället för att bara bryta isär dom, vilket är en annorlunda känsla med en Bushcraft kniv. Oftast är dessa knivar så tjocka att man skulle få samma resultat med en kofot.
Här kommer dock en aspekt in som jag inte gillar alls, vilket är bladet i kolstål. Jag föredrar ett blad i rostfritt stål vid matberedning, kanske mest för att det känns lite mer hygieniskt, men samtidigt så blir det inte korrosion på bladet om man skär i lök eller liknande. Det påverkar inte själva prestandan vid matberedning, men då 1075 stålet i Condor Bushlore är väldigt känsligt för korrosion skulle jag nog inte rekommendera att använda den vid matberedning alls. Detta är inget som är specifikt för Condor Bushlore utan är ett problem jag har med i princip alla kolstål knivar.
Moment 5 – Göra upp eld
Ryggen på Condor Bushlore fungerar bra att skrapa trä och eldstål med. Den är inte lika vass som på exempelvis Mora Garberg, men få knivar är det. Att göra fjäderstickor fungerade väldigt bra och gör att den får ett pluspoäng. Om man känner att vassare rygg på kniven är att föredra så går det ju enkelt att fixa med en fil eller Dremel, det är ju inte direkt som att man behöver vara överdrivet rädd om kniven.
Moment 6 – Skärpa
När det gäller att behålla sin skärpa finns inga som helst tecken på skador på eggen, vilket hade varit en dealbreaker. 1075 stålet verkar vara bra härdat, trots att jag hört historier där samma kniv haft stora problem med för mjuk egg.
Under hela tiden jag testat kniven så har den fungerat klanderfritt och faktiskt till och med föredömligt bra. Med tanke på vad kniven kostade så är jag förvånad över prestandan i stålet, om vi säger så.
Moment 7 – Slipa
Att slipa en scandi egg är bland det enklaste man kan ge sig in på, oavsett om man är amatör eller proffs. Condor Bushlore levererades bara halv-vass direkt från fabriken, så jag fick chansen att slipa upp den till riktigt fin egg själv.
Stålet är lätt att slipa och tar skärpan väldigt bra vilket är bland dom enda fördelarna som jag kan se med kolstål i knivblad. Om man är ute i skogen och måste slipa till eggen så är det många gånger lättare med ett mjukare kolstål än ett högpresterande rostfritt stål.
Trots detta så är jag ändå partisk gentemot rostfritt stål i mina knivar, jag förnekar dock inte kolstålets positiva egenskaper. ?
Moment 8 – Ergonomi
Jag nämnde det tidigare, men Condor Bushlore är en trevlig kniv att hantera. Handtaget är långt och svagt konturerad. Detta gör att man enkelt kan vrida och vända på kniven utan att man råkar ut för ”hot-spots”. Det var enbart vid klyvning av ved som jag kände att grepp saknades i träet på handtaget. Om jag försökte ta i för att få in kniven i träet så var det inte ovanligt att den vred sig i handen, vilket inte kändes idealiskt. Dock är det trevligare med ett sådant handtag när man ska tälja och göra finare arbeten, då man slipper nötningen som oftast sker mot händerna.
Kniven är bra balanserad och har jämvikt en liten bit för långt tillbaka på handtaget, men det kan också bero på att kniven är så lätt och min rem jag använder är gör att tyngdpunkten ändras lite. När jämnvikten är på detta sätt så känns kniven ”snabb och lätt” och motverkar att man blir trött i händerna vid finare arbeten. Den har egg nästan ända fram till handtaget så man kan hålla greppet relativt långt bak.
Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det hade varit lätt att sätta ett högt betyg på Condor Bushlore om vi bara tittade på prislappen. För drygt 650 kr så tillhör den troligen bland dom billigaste Bushcraft knivarna man kan få tag på i världen. Vi pratar då knivar som håller ihop vid alla mina moment och inte går av vid första klabben, vilket är väldigt viktigt. Den ser framförallt väldigt trevlig ut. Man kan till och med missta den för en betydligt dyrare kniv.
Det är när man tar ”prisvärdheten” i åtanke som Condor Bushlore tappar lite av sin glans. Till att börja med så var min kniv täckt av lim när jag fick den. Slidan hade flera skador som antagligen uppkommit vid produktion. Den var ganska så slö direkt ut lådan, vilket är ett bekymmer om man inte själv kan slipa kniven och inte något man ska behöva göra som konsument på en gång heller, anser jag.
Slidan som följer med är i väldigt tjockt läder, men samtidigt så började den förlora formen efter mindre än en veckas användning, vilket inte bådar gott inför framtiden. Kniven kommer troligen bara att ramla ur om några veckor till, om det fortsätter i denna riktning.
Om man tar nackdelarna och fördelarna i åtanke, vilket jag gör, så är Condor Bushlore inte en speciellt prisvärd kniv, trots priset. Genom att slänga på några hundralappar till så kan man få en Casström kniv, vilket håller många gånger bättre kvalité och dessutom säljs i rostfritt stål om man så önskar.
Slutord och betyg
Dom flesta knivar som jag testar visar sig ofta stå ut på ett eller annat sätt, det är därför jag valt att testa dom till att börja med. Det som gjorde Condor Bushlore speciell var priset, ingenting annat. Det är otroligt ovanligt att hitta en Bushcraft kniv för 650 kr och dessutom en som verkligen tål att hanteras, för det gör den bevisligen.
Där Condor Bushlore faller platt är dock när man börjar titta lite närmare. Kvalitén är väldigt dålig på många saker och det verkar saknas kontroller på fabriken där dom tillverkas. Utseendemässigt så kan man missta den för en betydligt dyrare kniv. Många aspekter av denna kniv verkar vara genomtänkta, men jag har väldigt svårt att placera den ”i det stora hela”.
Frågan är då om den duger som ”första bushcraft kniven” för den som börjar intressera sig för skogsliv och Bushcraft? Jag tycker faktiskt det. Det finns dock många andra alternativ som fungerar bättre, som exempelvis Morakniv. Dessutom är dessa oftast billigare än Condor Bushlore och mer prisvärda. Det tråkiga är att jag inte vet vem som skulle behöva en Condor Bushlore.
Kanske är detta en perfekt första kniv för barnet som börjat intressera sig för skogsliv? Jag vet att jag kommer att fundera på just detta dom närmaste veckorna. Kanske är det dags för äldsta sonen att få en ”Bushcrafter”? Eller så lägger jag ut den till försäljning för en billig peng?
Ha en bra dag.