Civivi Sendy – Testet

När det gäller mitt standardiserade test för fällknivar så ser det lite annorlunda ut jämfört med testet jag utför med fast-blads-knivar. Även fällknivar testas i 9 olika moment.

  1. Ergonomi
    Här tittar vi närmare på hur smidig kniven är för just EDC. Är den anpassad för att ha i fickan, går den att få upp lätt om det skulle behövas. Dom flesta aspekterna hamnar under lupp i detta moment.
  2. Skära
    En kniv som inte går att skära med är ju ingen bra kniv. I detta moment testas kniven genom att jag skär papper, paracord, kartong och täljer lite i träpinnar. Detta moment är bland det viktigaste och jag är väldigt kritisk till eventuella problem.
  3. Material
    Vad är det för stål? Är handtaget anpassat för vardagens slit och släng? I detta moment tittar vi närmare på hur tillverkaren valt att anpassa sin kniv för EDC.
  4. En hand
    En fällkniv behövs som mest när man har ena handen upptagen, det är ett välkänt faktum. I detta moment tittar vi närmare på hur enkel kniven är att fälla upp och använda med bara en hand. Detta moment kan kännas orättvist mot fällknivar som inte är anpassade för en-hand-hantering, men det väger tungt för mig och därför blir dom bedömda på samma premisser.
  5. Matberedning
    Går det att använda kniven för matlagning? Detta moment bör alla EDC knivar klara av, eftersom dom primärt är designade för att skära. I detta moment testar vi att skära upp grönsaker, frukt och kött. Även finare hantering, som att skala ett äpple, testas.
  6. Göra upp eld
    Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål, hur bra fungerar det? Trots att vi testar fällknivar så känns detta moment som en viktig del och kommer därför att vara med.
  7. Skärpa
    En kniv som inte behåller sin skärpa är inte en bra kniv. Hur vass är den efter alla moment och går den fortfarande att skära papper med utan problem? Detta moment avslöjar hur väl stålet och eggen fungerar på kniven.
  8. Slipa
    Hur enkel är den att slipa? Trots att detta moment inte är lika viktigt som ovanstående så är det viktigt att kunna återfå knivens forna glans utan att fälla tårar.
  9. Ekonomi/Prisvärdhet
    Är kniven värd pengarna? Rekommenderar jag den till andra? I det sista momentet så kommer domen. Observera att priset inte är den avgörande faktorn för vilket betyg en kniv får här. Prisvärdhet avser om den verkligen är värd priset, inte om priset är för högt i förhållande till vad man är villig att betala. Många får detta om bakfoten. =)

När alla dessa moment är avklarade så skriver jag lite om min upplevelse, för att motivera poäng och liknande.

Låt oss börja!

Ergonomiskt sett
Ergonomin på Civivi Sendy är väldigt bra, men ändå otroligt minimalistisk designmässigt. Handtaget är rakt, greppvänligt och rymmer samtliga av mina fingrar, trots att jag föredrar att använda tre fingar på handtaget och lillfingret bakom kniven för att förhindra att man glider framåt av misstag. Det finns ingen främre konturering eller ”knopp” för att stoppa handen från att glida framåt, så det gäller att man kan använda en kniv innan man använder en Sendy.

Personligen har jag inte något att invända på när det gäller ergonomin. Inget man bör sitta och tälja med en hel dag, men perfekt för EDC sysslor och bör inte skapa några obehag även vid längre arbeten.

Skära
Att skära med Civivi Sendy är ett rent nöje. Den tjockaste delen av bladet är 2,5 mm, vilket gör att kniven enkelt glider genom material utan att kila fast sig överhuvudtaget. Den tunna profilen fungerar utsökt på en kniv av denna storlek. Enligt Ben Petersen så var målet att man skulle kunna skära upp och äta ett äpple utan problem, en sak som han faktiskt lyckades bra med.

Material
Rent materialmässigt så finns det inte mycket att klaga på. Civivi Sendy är en relativt billig kniv och materialet matchar och överträffar faktiskt prislappen med råge. Stålet som använts är Nitro-V och materialet i handtaget är Micarta, vilket jag gillar.

Just denna Micarta är synnerligen greppvänlig och ”frissig”, vilket gör att jag trivs ännu bättre med den. Många billiga knivar har Micarta som känns som G10 (plast), vilket är otroligt tråkigt.

En hands hantering
Att hantera Civivi Sendy med en hand är inga som helst problem, vare sig om du är höger eller vänsterhänt. Låsningen är av typen liner-lock och är utsökt rundad och nöter inte upp tummen även efter en massa ”flippande” om dagarna. Bladet är upphängt med keramiskt kullager vilket gör att den fälls ut väldigt smidigt.

Även om jag använt knivar med flipper förut så har jag faktiskt inte använt en flipper av denna typ tidigare. Det är en form av front-flipper som går i linje med kniven. Detta gör att man får mycket kraft och behöver faktiskt inte ta i speciellt mycket för att bladet ska flippa och låsa sig ordentligt. Även min son gillade denna kniv och tyckte den fungerade bra. Han brukar annars ha problem med flippers.

Matberedning
Att hantera livsmedel med en EDC kniv kanske inte är vad många gör, men för mig så handlar det främst om att skära upp salami och frukt när jag är ute på språng. Kniven fungerar otroligt bra att använda till detta, men är aningen kort i bladet, eller, inte direkt kort i bladet heller. Totalt sett är bladlängden 70 mm, vilket räcker gott och väl för att skära upp ett äpple, men mekanismen blir lätt smutsig om man inte är försiktig.

Det kanske bara är en känsla jag har fått, då mekanismen är rätt så exponerad i denna design. Bilden nedan är tagen rakt framifrån kniven och som du ser så är allt väldigt synligt. Det kopparfärgade som syns är hållarna till kullagren och jag kan bara föreställa mig vad som händer när fruktsafter rinner in där.

Notera att detta inte är ett problem på alla fällknivar, trots liknande designer. Ofta så är bladet ”off-center”, vilket gör att fruktsafter rinner längs bladet, men inte kommer in i mekanismen då linjen på bladet inte är centrerat. Jag har INTE haft några stora problem med fruktsafter och liknande som rinner in i mekanismen, men jag vill ändå varna för att detta kan bli problematiskt efter en längre tids användning.

Civivi Sendy som eld-kniv
En sak som jag känner är lite kontroversiellt är att bedöma en otroligt bekväm EDC kniv som Sendy för är hur bra den fungerar till att göra upp eld med. Till att börja med så är det inte möjligt att dra ett eldstål på denna kniv, då den är rundad överallt. Det går hjälpligt att göra detta om man använder biten av bladet som är längst fram mot spetsen, men jag skulle inte säga att det är rekommenderat.

Att göra fjäderstickor fungerade däremot riktigt bra. Även om det inte är en ”tälj-kniv” så är den otroligt vass och om man är försiktig så går det att få väldigt tunna fjäderstickor som tar en gnista nästan omedelbart. För att vara en EDC kniv så tycker jag att den är värd ett rätt så bra betyg här.

Skärpa
Civivi Sendy har Nitro-V stål, vilket jag tidigare inte hade någon erfarenhet av. Civivi är duktiga tillverkare så jag tänker att den är rätt så optimalt härdad för ändamålet. Jag tycker att den håller sin skärpa riktigt bra och även efter mycket arbete så har den inte tappat arbets-eggen. Det känns dock att den förlorat den där ”rakblads-eggen” som den hade redan när jag packade upp kniven.

Utan att vara en metallurg eller expert på stål så tycker jag att Nitro-V håller skärpan lika bra som Sleipner och aningen bättre än 14C28N, men som sagt är det mest en känsla jag har. Troligen har Peter (Cedric and Ada) på YouTube testat stålen bättre, om du vill få fakta istället för ”känslor”. ☺️

Slipa
Även om jag inte är exakt säker på hur bra Nitro-V är på att hålla skärpan jämfört med andra stål, så är det enklare att säga hur trevligt det är att slipa. I ärlighetens namn så tycker jag att Nitro-V bladet på Civivi Sendy är otroligt enkelt att slipa. Redan efter några drag på ett fint diamantbryne så kände man en klar förbättring i skärpan.

Jag vill även påpeka att det kan bero på att eggen är otroligt fin på Sendy, vilket gör att det inte finns så mycket material att behöva ta bort heller. Detta gör oftast en kniv lättare att slipa.

Precis som med många andra stål som jag testat ett kortare tag så måste jag återkomma till detta senare och potentiellt ändra betygsättningen om min upplevelse förändras.

Hur prisvärd är Sendy?
När det gäller prisvärdhet så anser jag Sendy vara en av dom bästa EDC knivarna jag ägt hittills. Jag fick ett riktigt bra pris på kniven och betalade faktiskt under 700 kr för den, vilket jag anser att den helt klart är värd.

Att den har en pincett och en tandpetare i rostfritt stål i handtaget är en bonus och något som faktiskt kommit till användning mer än en gång. Dom är mycket mer robusta än Victorinox varianter, men samtidigt i princip osynliga när dom är i handtaget. Riktigt bra design med andra ord.

Problematiken som finns runt Sendy, för oss i Sverige, är att den inte är lätt att få tag på. Jag fick personligen importera kniven, vilket inte är något jag rekommenderar. Jag hade tur och slapp straffavgifter och tullen, vilket gjorde att kniven faktiskt blev billig i slutänden, men om jag inte lyckats med detta hade den blivit betydligt dyrare och situationen hade förändrats avsevärt.

Civivi brukar finnas på dom flesta välsorterade knivbutiker i Sverige, så det är nog bara frågan om att den är svår att få tag på just nu. Det är ju garanterat en väldigt eftertraktad kniv för många EDC människor runt om i världen, av en god anledning.

Slutligen
Jag trivs riktigt bra med Civivi Sendy och den har faktiskt ersatt min QSP Penguin som min föredragna EDC fällkniv. Ben Petersen är en otroligt duktig designer och trots att den ser enkel ut så tog det runt 5 år av prototyper och förändringar för att få till Sendy, vilket märks i den slutgiltiga produkten.

Jag rekommenderar Sendy till som behöver en otroligt smidig EDC fällkniv för dagliga sysslor. Om man har tur och får tag på en för runt 600 kr så bör man inte vänta på att köpa den. Över 1000 kr så känns det inte riktigt lika bra och jag skulle nog rekommendera att man väntar lite på bättre deal i så fall.

Om du känner att du har frågor eller funderingar när det gäller Civivi Sendy så är det bara att kontakta mig via menyn ovanför (läsarfrågor/kontakta).

Om du vill se betygsättningen på kniven så går du till Jämförelselistan, som vanligt.

Ha en riktigt bra dag!


Kommentarer

Lämna ett svar