Dom som saknat mina lite längre och mer genomgående tester av knivar kommer nu att bli riktigt glada. Civivi Sendy är en av dom mest intressanta knivarna jag någonsin ägt, trots att den inte borde vara det. Det är långt ifrån den mest robusta kniven, samtidigt som det inte heller är den kniv som är tillverkad i bäst material av dom knivar jag har. Men det verkar inte vara det som gör en kniv bra i slutänden.
Dom knivar jag använder mest och dom som ”fastnar” hos mig är sällan dom dyraste, eller dom som har bästa stålet. Det är knivar som har en historia och verkligen är genomtänkta och tillverkade med en passion för design.
Civivi Sendy är designad av Ben Petersen, en av knivvärldens mest intressanta företagare och designers. För dom som inte känner till historien om Ben, kan jag snabbt gå igenom den innan vi fortsätter.
Historien om Ben
Ben Petersen är en knivdesigner och entreprenör vars karriär sträcker sig över 12 år med erfarenheter från Blade HQ, CRKT och Amazon-fokuserade företag som Pattern och Heyday. Känd för sin medverkan i YouTube-showen Knife Banter, blev hans signaturfras ”What iiiiiis Up Guys” och smeknamnet ”Ben Banters” välkända inom knivindustrin.
Han grundade Knafs tillsammans med sin fru Athena år 2018, och de började arbeta med företaget på heltid 2022. De bor i norra Utah med sina fyra barn och några husdjur, inklusive två råttor, en fisk och en oavsiktlig ödla. Knafs började som en liten sidoverksamhet i ett garage med en knivaffisch som första produkt och har sedan vuxit till ett företag med omkring tio anställda, över 250 produkter, ett lager och större drömmar. Ben designar knivar tillsammans med WE Knives, Civivi och dessutom sina egna knivar på Knafs.
Men även om jag staplar fakta här ovanför så är det bara halva sanningen. Ben är en väldigt passionerad säljare och älskar historier och bakgrunder, precis som jag gör. För oss är en bra historia mer värt än superstål och titan. Jag tror dessutom inte att vi är ensamma om att känna på detta sätt. En liten nagel i ögat på kniv-ståls-nördar, jag förstår det. Men så är det.
Jag har faktiskt pratat lite med Ben och även en av hans anställda på Knafs, Jennifer, för att få en lite personligare historia. Det gick väldigt bra. Knafs är ett väldigt trevligt företag som värnar om sina kunder och älskar en bra historia. När jag delat med mig av min historia så kontrade Ben med att berätta att hans mamma faktiskt bott i Sverige ett tag.
”My mother lived in Sweden for a couple years in the early 80s. We grew up reading a book about Jultomten and saying älskar du mig to each other. Next time I make it to Copenhagen, I’m going to cross the harbor and visit Sweden. I love that you love stories. I LOVE stories, and I try to tell them as often as possible.”- Ben Petersen
Det citatet för oss in på vad detta inlägg egentligen handlar om. Civivi Sendy. Troligen Ben Petersens svåraste design till skrivande stund, även om den ser väldigt simpel ut när man håller den i handen. Saken är den att det svåraste i världen är att göra en design simpel och funktionell. Risken att den kritiseras och ”skjuts ned” innan den får chansen att visa vad den egentligen duger till är stor.
Historien om Sendy
Civivi Sendy-kniven är en fascinerande skapelse, vars designprocess var en resa av personlig tillväxt och kreativt uttryck. Bilden ovanför visar en av dom tidiga idéerna som Ben hade rörande Sendy. Designen startade under 2019 och representerar en blandning av minnen och erfarenheter från Petersens liv, från de tysta skogarna i Pacific Northwest till de inspirerande röda klipporna i Cedar City.
Varje detalj i kniven, från dess namn som ursprungligen var ”Cedar” till dess funktionella egenskaper, återspeglar en del av Petersens resa och de platser som format honom. Civivi Sendy är mer än bara ett verktyg, det är en påminnelse om att omfamna livets äventyr, att våga ”send it”, och att finna styrka i utmaningarna som livet presenterar. Det är en kniv som bär på en historia om tillväxt, förändring och den outtröttliga strävan efter förbättring.
Saken är den att Ben Petersen var färdig med designen och redo att presentera kniven 2024. Det är med andra ord en kniv som designats i 5 år innan den var färdig att lanseras. Anledningen att Civivi är dom som tillverkat kniven beror på att Ben, enligt egna ord, inte är någon mekaniskt begåvad person. Han överlåter själva produktionen till experterna och kan därför fokusera uteslutande på designen, samtidigt som han slipper bli av med några fingrar i processen. 😄
Det som gör Sendy så speciell
Sendy är inte tillverkad av ”superstål” och har inte exklusiva material och följaktligen inte en speciellt hög prislapp heller. Det kan förstås ändras i framtiden, men det som gör Sendy speciell är precis som gör Ernst Kirchsteigers designer speciella. ”I det enkla bor det vackra” beskriver mycket i vad Sendy är.
Sendy är dessutom ett ”multiverktyg”, rent tekniskt. Den har en tandpetare i rostfritt stål och även en pincett i samma material. Du kan se dom på bilden ovan till höger. Bägge är integrerade i handtaget precis som på en Victorinox Swiss Army Knife. Pincetten är mer robust än den som kommer på Victorinox, samtidigt som tandpetaren är vass och faktiskt går att peta hål i material med utan problem. Kanske inte något man egentligen petar tänderna med egentligen, men den går att utföra en reset på en router, eller gräva ut en sticka ur fingret med. Den kommer garanterat att hitta en plats i min vardag.
Precis som Victorinox så är Sendy designad för att inte vara ”hotfull” och det är inte så många som skulle rygga tillbaka om man tog fram denna kniv på jobbet för att öppna en kartong eller liknande. Bladformen på min Sendy är en klassisk ”Victorinox-ianskt” drop-point. Sendy finns även i Spey-form, bilden ovan. Drop point modellen syns nedan.
Även om Spey modellen kändes ännu mer speciell, så fanns inte den bladformen med Micarta handtag, vilket jag föredrar över trä eller G10.
Sendy har också en ”in-line-flipper”, vilket gör att den öppnas genom en liten ”flipper”, precis som på många andra knivar. Skillnaden är att en ”in-line” flipper ligger längs med kniven och sticker fram lite på framsidan, där bladet är när det är utfällt. Titta på delarna på bilden en bit upp så förstår du vad jag menar.
Fördelen med en ”in-line-flipper” är att den inte blir i vägen när kniven är utfälld. Den försvinner helt enkelt in i handtaget och påverkar varken kniven estetiskt eller praktiskt. Det är en underbart genomtänkt detalj som dessutom inte påverkar kniven ergonomiskt. Hur många gånger har man inte irriterats över att en flipper på en kniv nöter på ens pekfinger, eller petar en i benet när kniven är fickan. För mig är svaret ”jättemånga”.
Vad tycker jag om Sendy?
Det som är huvudsaken med det hela är förstås vad jag tycker om Sendy. Det är ju trots allt en recension och inte en historielektion som jag håller på med här, även om ovanstående text inte direkt bevisat motsatsen. 😄
På senare tid så har jag gått från att gilla större knivar till att mina preferenser krympt rätt så ordentligt. Jag har lärt mig att uppskatta den lilla och praktiska kniven, även ute i skogen. Min Böker Vigtig vs Wild är en favorit bland ”outdoor EDC” knivarna, samtidigt som min QSP Penguin varit en riktigt fin EDC följeslagare på diverse arbeten och projekt. Civivi Sendy har ersatt min Penguin och är egentligen bara en förbättring på alla sätt, ett påstående som förstås kräver en liten förklaring.
Alla som känner mig vet att QSP Penguin har haft en plats i min ficka sedan långt tillbaka. Det har på många sätt varit den bästa EDC kniv som jag ägt, oavsett prisklass. Dock har priset varit en avgörande del till varför den blivit så populär för mig. Jag har aldrig behövt oroa mig för att den ska gå sönder, eftersom jag kan köpa tre nya för 1000 kr. Om valet legat mellan att ha en av mina Manix 2 eller en QSP Penguin i fickan, så har det oftast blivit en Penguin.
Sendy är betydligt dyrare än QSP Penguin, men å andra sidan är den betydligt billigare än en Manix 2. Den hamnar lite ”i mitten”, men kontrar med betydligt mer skärande blad än Penguin, samtidigt som den faktiskt är otroligt smidig i fickan.
Själva ”grejen” med en EDC kniv är att den ska vara lätt tillgänglig och snabb att applicera när den behövs. Även om jag bär med mig min Victorinox Cyber Tool, som alltid, så har Sendy ändå varit den kniv som används till i princip allt. Orsaken är förstås att jag kan dra upp den ur fickan, fälla ut bladet på ett ögonblick, samt fälla ihop den och stoppa tillbaka den i fickan i en svepande rörelse och utan att släppa fokus på vad jag för närvarande håller på med.
Men även att ha kniven hängande i fickan är en otroligt viktig aspekt för en EDC kniv. Sendy har designats av Ben att vara perfekt att ha i jeansen, samtidigt som man kan få in handen i fickan för att ta upp nycklar och annat, något man inte kan göra med en Manix 2. Precis detta är också orsaken till att jag sneglat lite mot små och smidiga knivar den senaste tiden, ren och skär bekvämlighet.
Fördelen med en fällkniv, som Sendy, är att man inte behöver någon slida och således tar den betydligt mindre plats än även en väl designad fast-blads-EDC kniv. Vikten på en EDC kniv är också väldigt viktig, samtidigt som den bör vara stabil och användbar. Det är ett vågspel och mycket upp till användaren själv vad man föredrar.
Dimensioner & Pris
Viktmässigt så ligger Sendy på blygsamma 74 gram. En QSP Penguin väger 90 gram och en Spyderco Manix 2 väger 150 gram. Att man dessutom får flera Sendy för priset av en Manix 2 är också en faktor man behöver tänka på. Med tanke på att min Cyber Tool väger 190 gram, så är Sendy en flug-viktare i sammanhanget, men tillsammans så är det en stor skillnad på 264 gram eller 340 gram i fickan.
Längden på Sendy är 162 mm totalt, med en bladlängd på 70 mm. Fälld så är kniven 92 mm lång. En liten EDC kniv, men ändå inte överdrivet liten handtagsmässigt och mina fingrar får bekvämt med plats. Jag skulle inte kalla en Sendy för robust och inget jag skulle klyva ved med. Men den är väldigt välbyggd och håller definitivt för vardagens EDC sysslor.
Bladet är på strax över 2 mm i tjocklek, vilket gör att den är otroligt fin att skära med. Ni som har koll på kniv-geometri förstår vad jag menar. Den är lika fin att skära med som en Opinel, vilket är den absolut mest skärande knivmodellen jag har.
Prismässigt så kostar en Sendy runt 1000 kr om man lyckas få tag på en. Det är inte det lättaste då det är en väldigt populär kniv av en designer som är ”i ropet” just nu. Vi i Sverige är inte direkt i topplistan när det gäller prioritet, vilket jag ska återkomma till strax.
Var köper man en Civivi Sendy?
Precis. Det är ju en bra fråga. Min lösning var att importera kniven, men det är samtidigt ingenting som jag rekommenderar då det involverar transport över flera länder och det kan också bli problem och/eller dyrt med garantiärenden. Priset hamnade på totalt 648 kr, vilket är billigare än någon annanstans jag hittat Sendy. Jag hade ”tur” och kontakter, men man ska inte räkna med att få tag på en Sendy för samma pris.
Jag och Ben har pratat om detta och det är ett problem som måste lösas. Målsättningen är att även vi Svenskar ska få ta del av hans fantastiska EDC knivar. Jag har faktiskt tipsat om en Svensk distributör som jag haft kontakt med tidigare och Ben har lovat att ta kontakt med dessa för att kolla möjligheterna att introducera Knafs knivar även i Sverige.
Vi får väl se hur det går.
Om allt går vägen så gissar jag att Mats på Slims.se kommer att ta hem både Sendy och Knafs Lander knivar. Det är i alla fall något jag tror många hoppas på. Slims.se är ju trots allt Sveriges mesta EDC butik, med råge. 😄
Vad är speciellt med designen?
För mig personligen så för Sendy tankarna tillbaka till en av mina favoriter. Den ser faktiskt ut som en större version av en Victorinox kniv, helst i drop-point modellen som jag har. Enligt Ben så var Victorinox en bidragande inspiration till designen på Sendy. Alla kanter är rundade och väl konturerade vilket gör att den känns sammetslen i handen.
Deep Carry pocket clip är standard, som vanligt på många EDC knivar nu för tiden, samtidigt som man enkelt kan flytta från höger till vänster sida om man vill. Motståndet och greppet i fickan är väldigt bra och som sagt är den försvinnande liten om man sätter kniven i hörnet på fickan. Det är inga problem att få in handen och plocka upp andra saker från fickan, även med kniven på plats.
Det som gör designen på Sendy speciell är att den inte är speciell alls. Inga flashiga detaljer eller mönster, inga speciella material och inga överdrivna dimensioner.
Orsaken till att jag gillar den så mycket beror troligen på att den känns just som en Victorinox med flipper. Den kommer att vara perfekt för att öppna förpackningar, skära upp salami med eller smöra en macka ute i fält. Den är inte tänkt att göra upp eld med eller klyva ved ute i skogen. Den är helt enkelt en liten EDC kniv för vardags sysslor, med tandpetare och pincett för dom där uppgifterna som man inte kan använda kniven till.
Slutligen
Jag kommer givetvis att återkomma med en fullständig test av kniven. Detta var ju bara ”första kollen”. Saken är den att just EDC knivar behöver vara med mig ett långt tag innan jag kan bedöma vad jag egentligen tycker om dom. Sendy har blivit testad i det tysta ett längre tag, så jag är rätt så insatt i vad jag tycker och tänker. Dock tar det ett tag till innan du kan läsa om mitt slutgiltiga betyg.
Sendy är en av dom där knivarna som överväldigar genom sin historik och sin känsla i handen mer än den gör det ”på bild”. Den ser väldigt simpel ut, just på grund av att den är simpel. Den påminner om väldigt många andra EDC knivar, men är ändå unik på sitt eget sätt.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.