Civivi Elementum Utility – En första titt

Precis som tidigare utlovat så är jag nu tillbaka med ett ”första titten” på min nya Civivi Elementum Utility, en kniv som jag hoppas kommer att visa sig värdig en plats i mitt kit. Jag har, som jag skrivit tidigare, ägt en uppsjö av knivar med denna typ av design, men aldrig någon som ser ut som en vanlig kniv. Min allra senaste upplevelse var förstås Milwaukee Fastback, som är ett fantastiskt exempel på en utility-kniv, som dessutom hade en skruvmejsel i handtaget.

Det som gör att Civivi Elementum Utility skiljer sig från Fastback är dock i själva utseendet. Där Fastback är en ett uppenbart verktyg för professionella, så är den inte speciellt snygg som en EDC kniv. Den har absolut en plats i min arsenal, men inte till vardags i byxfickan.

Civivi Elementum Utility skulle dock vara min ”go to” kniv när det gäller uppgifter som potentiellt kan skada bladet, men samtidigt skulle kniven se ut som en standard EDC kniv, vilket den gör.

Saken är den att jag har haft många Civivi knivar under åren. Alla har inte varit perfekta, men tillräckligt bra för att göra det dom ska. När jag packade upp Elementum Utility så fungerade den utsökt. Väldigt fidget vänlig, vass och skön att hålla i handen. Den hade tendenser till ”lock-stick”, där man fick ta i lite mer på knappen för att fälla in bladet, men det är inte ovanligt på ”plunge-lås”, alltså ett lås där man tagit ur en bit av bladet och en kilformad stav låser för att spärra bladet… När jag läser min egen beskrivning så är den helt sjukt dålig, så kolla illustrationen nedan vad ett ”plunge-lock” är, så slipper jag förklara vidare.

Hur som helst är det inte ovanligt att dessa blir lite ”sticky”, men brukar bli bättre efter ett tag. För mig var det dock tvärt om. Den var helt perfekt från början, men sedan gick den så tungt att jag knappt kan stänga bladet. Det gick inte längre att använda varken tum-knopparna eller ens flippern på baksidan för att öppna kniven, eftersom mekanismen kärvat ihop totalt. Det gick att öppna kniven om man tar tag i bladet och bänder upp den, men det krävs mycket kraft.

Nu kanske du tänker, vad tokigt att den gav upp efter ett tags användning, men från att den var perfekt, när jag packade upp kniven, till att den gett upp var under loppet på två timmar. Två timmar! Det är ett rekord för att slita ut en kniv för mig. 😆

Skämt åsido så gissade jag att det var något problem med kniven, rent mekaniskt. Om den skulle slitas ut så fort så skulle nog Civivi återkalla den igen rätt så omgående. 😅

Jag provade att skruva upp den för att undersöka vad det var som hände, jag misstänker jag någon kontaminering kommit in i själva låsmekanismen. Eller så kanske jag verkligen nötte upp den… Nä, det är ju inte möjligt. Eller? Jag hittade inget uppenbart fel och allt såg ut som det skulle.

Jag kunde inte mäta upp något för att kolla toleranser, eftersom jag inte har så exakta instrument hemma. Jag tog den enkla utvägen och kontaktade Civivi direkt istället. Inom loppet av 3 timmar så hade jag fått svar och Emma från WE Knife hörde av sig till mig med ett tips hon ville att jag skulle prova.

”Testa att rengöra knappen som låser bladet, ibland blir det en tunn hinna med olja som kan påverka knivens prestanda”. Jag gjorde som hon sa och rengjorde kniven och lite övriga komponenter med sprit. När jag sedan skruvade ihop kniven igen så fungerade den… perfekt!

Det hade alltså runnit ut olja från kullagret på kniven och till knappen på kniven. Antagligen på grund av att jag suttit och flippat på den så mycket. Men nu vet jag i alla fall att jag inte ska olja denna kniv i onödan utan hålla mig till extremt lite och precis på kullagret.

Jag lärde mig definitivt något nytt gällande plunge-lås, vilket jag ska hålla i bakhuvudet till nästa gång som det sker.

Om man frånser det bekymmer som jag råkade ut för med låset på kniven så är Civivi Elementum Utility en väldigt smidig och praktisk kniv. Som jag skrivit tidigare så kan jag se mig använda den för uppgifter som annars riskerar att skada eggen på en vanlig kniv. Samtidigt som jag då inte längre behöver känna någon ångest om jag måste använda min kniv till annat än att skära, vilket händer rätt så ofta.

Den kommer förstås med några nackdelar också, nämligen att bladet inte tål lika mycket som en konventionell fällkniv, på grund av dess tunna profil. Man har heller inte speciellt lång skärande egg, vilket man måste tänka på. Den största nackdelen är dock att själva hållaren till bladet är tjockare än bladet, vilket gör att även om bladet går igenom ett material så tar det emot när hållaren ska igenom snittet också. Men det blir förstås en anpassningsfråga.

Kniven kommer med några extra blad i en praktisk plast-hållare. Den hade även plats för många fler blad, vilket jag snabbt fyllde upp. Nu har jag med mig 10-12 extra blad, vilket förstås är överdrivet, men jag behöver troligen aldrig fundera på att köpa fler till kniven under hela dess livstid på detta sätt. Den lilla plast-hållaren för blad passade perfekt i mitt lilla EDC kit, precis som själva kniven. Jag har med andra ord med mig allt jag behöver för att kunna sätta Elementum Utility i hårt arbete. 😉

I och med att Elementum Utility tar standard Stanley blad så finns det även några olika modeller att välja på, som potentiellt kan göra kniven betydligt mer användbar än jag tidigare trodde. Jag återkommer till det i ett senare inlägg.

Jag skulle nog inte välja en Elementum Utility istället för en traditionell EDC kniv. Men om jag vet att det blir mycket jobb som kan skada bladet på min vanliga EDC kniv, då skulle jag inte tveka att använda Elementum Utility istället. Den hamnar lite mer på sidan ”arbete” i min klassning. Den är inte riktigt lämplig för lika många uppgifter som, låt oss säga min Kizer Cormorant, som genast är lite mer mångsidig i vad jag kan använda den till. Dock har den ett området där det är svårt att slå den, nämligen att det går att byta ut bladet för nästan inga pengar alls. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar