Det finns många olika skäl till att jag köper en ny kniv, men den primära ”saken” är förstås att jag är nyfiken på hur den presterar. En av mina läsare, Anton, sådde ett frö i min hjärna som bet sig fast. Dom som läser min blogg känner nog till att Anton hade en fråga rörande en liten Karesuandokniv som han tänkt köpa. Jag förklarade då att en större kniv nog är att föredra, ett svar jag givetvis fortfarande står bakom.
Även om avsikten inte var att få mig att tänka på mindre knivar, så fick Antons fråga mig att vilja testa en liten kniv, som är kapabel som en stor kniv. En bushcraft kniv i miniatyr, kan man säga. Jag älskar ju att testa saker så fröet växte snabbt till något jag verkligen ville göra. Det händer rätt så ofta med mig, men det är dock inte alltid jag är så pass exalterad som denna gång.
När det gäller Böker Viktig vs Wild så var det dessutom priset som lockade. Det är en otroligt billig kniv, för att vara tillverkad av CPM Magnacut.
Priset just nu ligger på runt 1800 kr på Knives and Tools, vilket var stället jag köpte kniven på. Många har nog undrat detta, då jag inte avslöjade det tidigare. Priset som jag fick vid tillfället var 400 kr billigare, inklusive frakt från Nederländerna. Som ni förstår hade jag egentligen inget val, jag var tvungen att slå till. 😅
Jag kan för övrigt rapportera att det tog 3 dagar att få kniven från Knives and Tools upp till mig ovan Polcirkeln, så jag gissar att om man bor längre söderut i vårt land så kan man kapa bort en dag i leveranstid. Samma dag som jag beställde så gick paketet iväg från Nederländerna till Tyskland och sedan till Sverige, sedan tog det ytterligare två dagar för paketet att ta sig från Malmö till Jokkmokk, vilket ändå är bra.
Men hur är Vigtig vs Wild egentligen, med facit och kniven i handen? Låt oss analysera läget.
Storleken mitt i mellan
Normalt sett så riktar jag in mig på knivar som har en användbar egg på runt 10 cm (100 mm). Den längden erbjuder bäst funktionalitet för alla mina aktiviteter ute i skogen. Dock har jag suttit och tänkt på mindre knivar den senaste tiden. Varför vet jag egentligen inte, men mindre knivar erbjuder bättre kontroll och kanske jag inte behöver så långa knivar för att kunna klyva det som jag normalt sett klyver ute i skogen.
Jag har tidigare haft knivar som Benchmade Hidden Canyon och Casström Safari, som bägge har varit otroligt trevliga knivar. Saken med korta knivar har dock alltid varit att dom generellt är mindre i alla tänkbara dimensioner. Handtagen är korta, bladen är korta och smala. Dom är helt enkelt inte anpassade för att göra stora arbeten, utan ska användas där det behövs mer kontroll och för fina småsaker.
Den kniv som kommer närmast när det gäller liten och smidig är faktiskt Jaktkit KNV3, som har i det närmaste samma dimensioner som Vigtig vs Wild. Jag ber om ursäkt om dom är smutsiga, men jag har testat dom sida vid sida ett tag innan bilden togs.
Vigtig vs Wild är egentligen inte så extremt liten, med en användbar egg på 8 cm så är den definitivt mindre än dom knivar jag brukar använda, men inte extremt liten som en Morakniv Eldris med sitt 5.6 cm blad. Där Vigtig vs Wild skiljer sig från Eldris ordentligt är längden på handtaget.
Handtagets längd är nämligen 11 cm, vilket ger mig ett bra och fylligt grepp om den lilla kniven, vilket är en viktig aspekt. Så länge man har bra grepp så kan man också ta i ordentligt. Jag har normalt sett storlek 11 på mina handskar och handtagets längd är idealiskt stort för mina händer. Detta är för övrigt något jag ska börja nämna oftare för att mina läsare. Det är enklare att få en bild om hur kniven skulle ligga i deras händer. Ta dock måtten med en nypa salt då jag använde en tumstock för att få fram dom. Allt är ungefärligt. 😄
Professionellt och genomtänkt material
Handtaget är tillverkat av Micarta, som är ett kompositmaterial bestående av lager av olika material som papper, canvas, jute eller linne, som impregneras med fenol- eller epoxiharts. Dessa lager komprimeras och värms upp för att härda hartset, vilket skapar ett tätt och hårt material som är starkt och hållbart. På denna kniv så är det Canvas som använts.
Det speciella med Micarta är att om det blir blött av vatten eller annat så ger materialet bättre grepp, istället för att förlora det.
Detta gör förstås Micarta till ett utsökt material att ha i knivhandtag. Det finns dock olika kvalitéer på Micarta, vilket är uppenbart för i princip alla som haft knivar med det materialet. Billiga knivar från Kina har oftast handtag som känns som fiberglaslaminat (G10) och där mycket av Micartans bra egenskaper inte fungerar längre. Den mer ”porösa” versionen är lyxigare och ger Micartans legendariska greppförmåga till fullo.
Om vi vänder blicken på knivstålet så har vi CPM Magnacut i full-tånge utförande. Detta ”mirakelstål” går förstås att läsa om genom att söka på nätet, men jag kan snabbt nämna att det är en av dagslägets mest eftertraktade knivstål. Just på grund av dess fantastiska egenskaper när det gäller skärpa, korrosionsbeständighet och seghet. För den som känner till knivstål så kan man säga att Magnacut är som CPM 4V stål, om det hade varit rostfritt stål.
Slidan är tillverkad i Kydex (termoplastisk akryl-polyvinylklorid-legering) och är förstås inte en favorit hos mig. Till största del beror detta på att Kydex slidor är synnerligen svåra att rengöra ordentligt om man grisar ned dom ute i skogen. Böker har dock tänkt på detta när dom tillverkade Vigtig vs Wild och kanske beror det på att kniven är rätt så tjock och ”knubbig”, men jag tror ändå att jag ska kunna rengöra denna knivslida lite enklare än många andra. Jag ska göra lite tester och återkommer givetvis med resultatet rörande detta.
Den är dock tjock och rejäl, vilket gör att kniven låser sig i knivslidan på ett förtroendeingivande sätt och med ett ljudligt klick. Att dra ut kniven ur slidan är rätt så tungt, men genom att sätta tummen mot den inbyggda tumrampen så kan man göra detta på ett smidigt sätt. Om man bara tar i kniven och rycker så kommer garanterat byxorna med också, vilket inte är så önskvärt alla gånger. 😅
Knivslidan kommer med ett bältesclips istället för en hängare, vilket jag tar som indikation att denna kniv bör bäras i fickan, en sak som jag inte har något emot. Att hänga en kniv i bältet med ett clip, så att den hänger på utsidan av kroppen, det är inget jag föredrar. Om man tar sig igenom snårskog och tappar kniven så lär man ju inte märka det, vilket skulle vara väldigt tråkigt.
Hängaren som följer med accepterar bara 3-3.5 cm bälten, så den fungerar inte att bära på mitt skogsbälte, som är 4 cm tjockt. Min lösning är därför fickan på jackan eller byxorna, beroende på vilka kläder jag har på mig.
Hängaren går att montera på både höger och vänster sida och gör att man får alternativet att bära den på rätt sida, oavsett vilken sida det är. Ovationer från mig som är vänsterhänt, med andra ord.
Skarp som få
Jag har som sagt inte haft många knivar från Böker, ingen från Böker Manufactur, som är företagets egendesignade och även egentillverkade knivar (ofta handgjorda i Solingen). Detta betyder förstås att det inte är robotar som spottat ut denna kniv, utan att en professionell tillverkare har tagit sig tid att skapa kniven. Det märks för övrigt. Kniven kom blixtrande vass och har en utsökt Scandi-slipning. Perfekt vinkel och höjd för mitt tycke, i stil med Casströms knivar och betydligt högre än exempelvis Morakniv Garberg. Kortare Scandi gör att kniven vinner styrka på andra sätt, medan längre Scandi gör att kniven blir mer vass och ”biter” hårdare i trä.
Det är inte ofta man får knivar som är slipade så bra som denna. Visst kan man ”rädda situationen” genom att slipa den själv, men jag tycker ändå inte att det ska behövas om man köper en kniv för över 1000 kr, eller en kniv överhuvudtaget.
Jag blev dessutom väldigt överraskad att den fungerade så bra att tälja med, vilket till stor del hade med just skärpan i eggen att göra. 👍
Inte sista gången
Precis som med många andra saker i mitt liv så är det kvalitén hos knivar som gör att jag återkommer. I många fall är det också bristen på just detta som gör att jag inte längre köper produkter från vissa tillverkare. Företag som skryter för mig att dom är ”bäst” på det dom gör, måste också visa detta i sina produkter för att vinna min tillit. Om man skryter och sedan inte levererar kvalitetsmässigt, då är det väldigt dåligt.
Jag tycker att Böker har gjort att jag fått en ”nytändning” för företaget. Dom har otroligt mycket produkter och designer på sina knivar, vilket gör att jag säkert kan hitta fler intressanta saker i framtiden. Just nu ligger min fokus till 100% på Vigtig vs Wild, men jag måste erkänna att sökordet Böker har hamnat många gånger i min sökhistorik den senaste tiden.
Testerna fortgår
Orsaken till att jag inte avslöjar så mycket om själva kniven, utan mer om saker runt kniven och aspekter jag tänkt på, beror förstås på att kniven testas för fullt just nu. Jag ska inte göra misstaget att skriva för mycket rörande pågående tester, eftersom många tycker att jag bara upprepar mig hela tiden när slutresultatet kommer ut.
Jag räknar med att kunna ha ute ett testresultat inom två veckor, vilket känns rimligt med tanke på att jag ännu har semester och kan dedikera mycket tid åt Vigtig vs Wild.
Vi hörs med andra ord inom kort, eller så fort jag har något nytt att rapportera om.
Ha en riktigt bra dag.