En sak som jag funderat länge över är om vi, som människor, blir dummare hela tiden. Jag tittar mig ofta runt och funderar var världen är på väg, men finner mig ofta i att rycka på axlarna och bara gå vidare.
Precis som i titelbilden jag just tog så funderar man hur länge någon egentligen har tittat på vad det egentligen står. 2 för 199, ordinarie pris 99 kr/st. Jag drog på smilbanden och nämnde detta för en av dom anställda, som inte kunde förstå vad som var felet och tittade på mig som att det var jag som inte förstod vad skylten visade.
Jag vände på klacken och gick hem istället, medan jag funderande över vart denna värld är på väg. Är vi människor på en nedåtgående spiral när det gäller intelligens, eller är det bara en illusion skapad av min uppmärksamhet på de mindre smickrande händelserna i min omgivning? Det är förvisso en fråga som har fascinerat filosofer, sociologer och den allmänna befolkningen i årtionden, men nu även nått mig.
Jag kände mig lite som Arne Anka när jag gick och tänkte. Kanske aningen mindre kritisk än den rätt så nedsupna och missbrukande ankan, men rent filosofiskt likt honom i alla fall.
För att utforska denna tanke, låt oss först överväga informationsexplosionen i vår moderna värld. Aldrig förr i mänsklighetens historia har vi haft så mycket information tillgänglig vid våra fingertoppar. Internet, böcker, tidningar, och till och med sociala medier pumpar ut data i en aldrig sinande ström.
Vi har obegränsat med information tillgänglig i våra telefoner, surfplattor och datorer, som finns tillgänglig var vi än går. Alltid redo att svara på alla frågor vi har. Detta kan leda till en överbelastning, där kvaliteten på informationen vi konsumerar kan variera kraftigt, och därmed påverka vår förmåga att kritiskt bearbeta och förstå den. Å andra sidan har vi tillgång till utbildning som aldrig förr. Många gånger fler människor runt om i världen har möjlighet att lära sig, utvecklas och växa intellektuellt än vad som tidigare någonsin varit möjligt. Detta skulle kunna tyda på att vi blir smartare som art, inte dummare. Även om man lätt kan tro motsatsen.
Det finns även en tendens att fokusera på negativa händelser överallt. Nyhetsmedia och sociala medier, till exempel, tenderar att rapportera mer om katastrofer och skandaler än om positiva nyheter. Detta skapar onekligen en skev bild av verkligheten och få oss att tro att ”dumma” händelser faktiskt är mer frekventa än de faktiskt är.
Men vad säger egentligen forskningen om detta? Enligt vissa studier, som den berömda Flynn-effekten, har IQ-nivåerna faktiskt ökat stadigt under det senaste århundradet. Men det finns också forskning som tyder på att denna trend kan ha avstannat eller till och med vänt i vissa delar av världen.
Det är alltså varken ja eller nej på min fundering.
Intelligens är dessutom en komplex och mångfacetterad egenskap. Det är inte bara en fråga om IQ-poäng eller akademiska prestationer. Kreativitet, emotionell intelligens, kritiskt tänkande och förmågan att anpassa sig och lära av erfarenheter är alla viktiga aspekter av vad det innebär att vara ”intelligent”. I alla fall om någon frågar mig.
Men om vi går tillbaka till huvudfrågan… Blir vi dummare? Svaret är inte svart-vitt. Det är en blandning av ja och nej, beroende på vilka faktorer man tar i beaktande. Vi lever i en tid av otrolig förändring och utveckling och det är upp till var och en av oss att välja hur vi navigerar i denna ström av information och kunskap. Kanske är det inte en fråga om kollektiv dumhet, utan snarare en utmaning att hitta balansen i vår ständigt föränderliga värld.
I grund och botten så kanske man inte ska titta så nära och kanske undvika att tänka så mycket, så att man flyter med i strömmen. 😊
Vänligen notera att jag inte påstår att jag är smartare än någon annan, det var inte det som inlägget handlade om. Någon kommer säkert kommer att försöka vinkla det till att det är vad jag säger. Jag pratar om människan som art och dess utveckling, inget annat. 😊
Ha en riktigt bra dag, så hörs vi snart igen.