Biolite Campstove 2

När man är teknik-nörd som jag så finns det egentligen bara en stor nackdel med att vara ute i naturen… Bristen på ström. Detta är något som löser sig genom att man använder en Biolite Campstove 2, som förutom att den hjälper till med värme och möjlighet att tillreda mat, laddar ens telefon eller annan teknisk utrustning som en ”biprodukt”. Detta sker via en så kallad TEG (Thermal Electic Generator) och är en fantastisk möjlighet att utvinna mer energi än bara värme.

Campstove 2 har, till skillnad från första versionen, ett inbyggt batteri på 2600 mAh. Detta medför att även om du inte för stunden behöver ladda din telefon eller använda belysning så kan du lagra strömmen till senare, vilket är lika genialiskt som självklart.

Jag har nu haft möjlighet att prova Campstove 2 under drygt en veckas tid, för att underhållsladda mobiltelefonen och bidra med belysning via den medföljande LED lampan. Min slutsats är att den fungerar, men inte exakt som jag hade förväntat mig. Låt mig utveckla.

Vad medföljer din Campstove 2
När du köper en Campstove 2 från Biolite så får du förutom själva Campstove 2 även en LED lampa med arm och steglös dimmer (upp till 100 lumen), en påse med eldstartare, en Micro USB kabel, instruktionsböcker och en säck att förvara allt i.

Kok-kärl och övriga saker får du köpa till. Redan nu kan jag rekommendera Biolite Kettle Pot, eftersom du kan packa in hela Campstove 2 i denna, vilket skapar en väldigt kompakt lösning.

Förberedelse är allt
Innan du ens börjar fundera på att dra igång med Campstove 2 så rekommenderar jag att du bunkrar upp med en hel del torra kvistar, kottar och liknande. Genom att Campstove 2 använder en fläkt för att syresätta elden och ”överladda” allt brännbart så går det också undan att bränna bort allt.

Faktum är att du i princip kommer att behöva mata elden oavbrutet sedan den kommit igång, vilket kan visa sig vara lättare sagt än gjort under sämre förhållanden. Det blir faktiskt en så intensiv eld att du knappt hittar aska efter elden har slocknat.

Att starta en eld
Att få igång en eld i Campstove 2 är rätt så enkelt, helst om du har näver eller någon annan lättantändlig källa som kan brinna ett tag. När värmen överstiger en viss nivå så slår Campstove 2 igång fläkten och processen drar igång på allvar. Börja som vid vanlig eld med små torra kvistar och gå sedan över till tjockare och bredare kvistar för att få ut mer energi.

Enligt uppgift så går det jättebra att elda Campstove 2 med kottar, men då detta inte direkt är tillgängligt för mig just nu, då allt befinner sig under snö, så får jag testa det till sommaren istället.

Underhålla elden är viktigt
Genom att ständigt fylla på med brännbart material i Campstove 2 så håller man även igång laddningen från generatorn, som är helt beroende av värmen. Om man inte får till en väldigt intensiv eld så blir laddningen sämre och till slut så tappar du ström istället för att ladda batteriet.

Fläkten som driver på processen tar ström, vilket man behöver kompensera genom intensiv värmeutveckling. Uppgifterna rörande effekten i Campstove 2 går lite isär, där vissa påstår att den genererar 5 watt, medan andra skriver 3 watt. Hur som helst går det att ladda batteriet i Campstove 2 via den medföljande Micro USB kabeln, vilket gör att du i alla fall kan påbörja med full laddning.

Efter du är färdig
När du är färdig med middagen, inte fryser längre och har fått en bra laddning i batteriet så är det bara att vänta på att elden ska brinna ut. Detta tar enligt min erfarenhet inte speciellt länge och indikeras lättast av att fläkten slår av. Häll ut askan på ett säkert ställe (vatten, snö eller liknande).

Det går förvånansvärt fort för Campstove 2 att kallna, vilket är en jättebra egenskap om man vill iväg innan man börjar frysa igen. Man tar lös värmegeneratorn och sätter in den inuti Campstove 2 och sparar på detta sätt mycket utrymme i ryggsäcken.

Som jag nämnde ovan så kan du även köpa till Biolite Kettle Pot anpassat för Campstove 2 så går det att sätta in allt i denna, vilket medför att du får ett extremt kompakt system med 1.5 liter kapacitet, en tallrik och mycket funktioner.

Om du istället för Biolite Kettle Pot vill använda dina egna grytor och stekpannor så går det givetvis utmärkt. Se bara till att botten på kärlet är större än diametern på Campstove 2, så att du inte kväver elden. =)

Effektivitet
När det gäller värme och effektivitet från Campstove 2 så tar det ungefär 4,5 minuter för att koka upp 1 liter vatten, vilket är minst lika effektivt som en gasbrännare. Dock kräver givetvis Campstove 2 lite mer förberedelser än gas, men då är också bränslet gratis. =)

Inte direkt lätt
Hela Campstove 2 väger 935 gram, vilket är i det mesta laget om du ska ut och vandra i fjällen, men för dom som inte behöver räkna gram så är det en väl värd investering. För en Bushcrafter som spenderar några dagar ute i skogen, och kanske filmar, så kan Campstove 2 vara en riktig räddare i nöden.

Slutord och betyg
När jag först fick höra talas om Campstove från Biolite så var jag för sent ute att köpa en. När version 2 dök upp så fick det helt enkelt bli en sådan istället. Att ta tillvara på energin från elden vid matlagning eller ren uppvärmning på mer än ett sätt anser jag vara genialiskt.

Den begränsade energiväxlingen av värme till el gör att du inte kan förvänta dig att ladda flera telefoner på en gång. Att ladda ett normalstort batteri på en telefon tar flera timmar vilket gör att jag klassificerar den mer som en nödutrustning än vardagslösning. Dessutom tar flera timmars eldning en väldig massa bränsle, vilket gör att det blir massor av jobb att hålla igång elden.

Jag kan tänka mig massor av scenarios där det kan vara vitalt att kunna ladda en telefon, driva på radio eller belysning. Men dessvärre tillhör inte mina dagsturer några av dessa, vilket för det mesta gör Campstove 2 överflödig i min utrustning. Dock är den inte onödig på något sätt, tvärt om är det en fantastisk uppfinning som har ett givet ändamål.

Om jag ska betygsätta Campstove 2 från 1 till 10 så ger jag den 7 i betyg.

Om effektiviteten i värme-generatorn varit bättre så skulle den få ytterligare 1 poäng, men mer än så blir det tyvärr inte.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.