Test: Benchmade Bushcrafter

Detta är min första kniv från Amerikanska Benchmade, som faktiskt är mest kända för sina fällknivar och sällan tillverkar knivar med fasta blad. Denna kniv speciellt utvecklad för Bushcrafting av Shane Sibert.

Låt oss titta lite närmare. Men först en film med dåligt ljud… =)

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så kommer jag att ”standardisera” mina tester från och med nyligen. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

  1. Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
  2. Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
  3. Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
  4. Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
  5. Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
  6. Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
  7. Slipa – Hur enkel är den att slipa?
  8. Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
  9. Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Benchmade Bushcrafter är konstruerad av S30V stål. Detta stål är känt för sin utmärkta skärpa och sitt rostmotstånd och används främst i ”high-end” knivar och dyra köksverktyg. S30V räknas som ett av de finaste knivstålen och har optimal balans mellan hårdhet och seghet. Handtaget på Bushcrafter är tillverkat av Micarta/G10 i grön nyans. Lite dyrare material, men samtidigt är det mycket väderbeständigt och klarar tuff användning.

Moment 1 – Vedklyvning
Det är lätt att stirra sig blind på specifikationer och ”bling”, men det är när kniven möter klabben som sanningen kommer fram. Bushcrafter är som tidigare nämnt designad specifikt för att användas vid Bushcrafting, vilket i sin tur hade gett den ett stort minus om den inte klarade att klyva ved. Den är inte i klass med Fällkniven A1, men utformningen på eggen är väldigt effektiv och träet splittras enkelt, dock gör bladlängden på 11 cm att den inte riktigt får toppbetyg.

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och annat är ett vanligt förekommande moment. Vissa föredrar att släpa med sig en yxa, som förvisso är effektivare på just detta moment, men det enklaste är ändå att använda sin kniv. Benchmade Bushcrafter är ingen ”huggare”, men vikten på 218 gram och längden på 23 cm medför att den ändå kan användas för att hugga med. Den levereras även rakbladsvass vilket ger den ytterligare en fördel, men detta är inte ett av dess starkaste moment, tyvärr.

Moment 3 – Tälja
När det gäller att tälja så är Bushcrafter rätt så trevlig. Handtaget är utformat så att man bekvämt kan hålla kniven i alla vädersträck och trots att den känns lite kantig så gör den inte ont på något sätt. Handtaget är ganska tjockt, vilket kanske är en nackdel för dom med mindre händer, men för mig passar den rätt så bra. Även här måste jag referera till Fällkniven, som trots sin till synes enkla handtagsdesign ändå ligger bekvämare i handen än Bushcrafter. Trots att den är vass och hanterbar så saknas lite bett i eggen och mycket av känslan förloras, vilket ger den 8 av 10 poäng.

Moment 4 – Matberedning
Som vanligt så tog jag mig an kniven även i köket hemma. Här fick den genomgå samma uppgifter som övriga knivar jag testat. Trots att den inte levererat någon fullpoängare ännu så måste jag säga att den är riktigt trevlig i köket. Dock känns den fortfarande lite klumpig i handen och ger inte samma smidiga intryck som Fällkniven F1d. Här känns den lite tyngre, som Fällkniven A1, och tappar lite av ”smidigheten” som jag gärna skulle vilja ha i detta moment.

Moment 5 – Göra upp eld
Äntligen är det dags för Bushcrafter att skina. Ryggen är perfekt vässad för att dra eldstål, vilket den gör fantastiskt bra. Men att göra fjäderstickor var inte optimalt. I detta moment ger jag Bushcrafter något nedsatt betyg eftersom geometrin i bladet inte är så effektiv som jag skulle önska.

Moment 6 – Skärpa
När det gäller att behålla sin funktion som kniv genom att behålla sin skärpa märks stålets egenskaper väl. Efter alla moment så märks det ingen nedsättning i skärpan och det finns heller inga som helst tecken på skador på varken egg eller handtag. Jag hade inte haft någon tidigare erfarenhet av S30V, baserat på denna kniv så måste jag säga att jag är imponerad.

Moment 7 –  Slipa
Min största kontrovers när det gäller denna kniv är just stålet och dess tuffhet. Att slipa en kniv i S30V och en hårdhet av 60 HRC är ingen lek och kräver både tid och bra utrustning. För min del så har jag lärt mig att hantera detta material, så jag ger ett medelbetyg med en liten fotnot att detta stål inte är för alla. 90% av tiden krävs det bara att man stroppar bladet för att få tillbaka skärpan, så det är inte så farligt som jag ursprungligen trodde.

Moment 8 – Ergonomi
Benchmade Bushcrafter är en ”designerkniv” mer än en brukskniv. Detta märks inte minst på handtagets utformning. Den är bred och smal, tunn och tjock, har gropar på olika ställen och gigantiska titan-nitar som håller handtagshalvorna på plats. Den är dock stadig i handen och erbjuder ett bra grepp. Att ha dom stora hålen i handtaget gör kanske att man enkelt kan fästa kniven på ett skaft och använda den som spjut, om så skulle behövas. Hela kniven är väderbeständig vilket är imponerande genomtänkt, sen inser man att slidan är raka motsatsen…

Slidan är tillverkad av hjortläder och har en mocca liknande yta, vilket får mig att tro att vatten inte är dess bästa vän. Det är dock inte materialet som är det största problemet. Passningen mellan kniven och slidan är nämligen obefintlig och det saknas någon typ av friktionslås. Om du inte låser fast kniven med läderknäppet så garanterar jag att kniven ramlar ur vid ett olämpligt tillfälle, kanske även med personskador som resultat, den är trots allt rakbladsvass. Om du skulle råka vända slidan, när du exempelvis sätter dig ned, så ramlar kniven helt enkelt ut. Dessutom kommer den att göra det ljudlöst, då det mjuka hjortlädret inte kommer att skvallra om vad som just hände.

Jag behöver väl knappast säga att detta är en design faux pas om det någonsin funnits en. Personligen anser jag att Benchmade borde ha kollat upp detta innan dom började sälja kniven, kanske till och med ersatt slidan med en bättre lösning för befintliga kunder. Kanske är det bara jag som upprörs när dom enklaste funktionerna inte fungerar som dom ska, men detta är inte en billig kniv och Benchmade är ingen uppstickare som inte visste bättre.

Slidan på Benchmade, trots att den ser vacker ut, gör att Fällknivens Zytel slidor helt plötsligt gick upp flera poäng för att dom är genomtänkta.

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det är inte enkelt att sätta rätt poäng på en kniv i detta moment, helst inte när man ska ta andra knivar med i beräkningen. Benchmade Bushcrafter är en riktigt fin kniv som presterar bra. Det märks att design och idé har gått nästan uteslutande mot knivens utformning och inte detaljer som slidan eller att man ska använda kniven för just Bushcrafting.

Förvisso finns kniven med en slida av Kydex, men denna är väldigt simpel och saknar möjlighet att knäppa fast kniven ordentligt överhuvudtaget. Med tanke på priset på Bushcrafter så anser jag att den inte riktigt kan betraktas som prisvärd. I USA så kostar den garanterat betydligt mindre än vad man får tag i den för i Sverige, men det ursäktar ändå inte designmissen med slidan.

Allt som allt ger jag Benchmade Bushcrafter ett relativt lågt betyg, då priset är så pass högt att man borde kunna förvänta sig bättre.

Slutbetyg
Benchmade Bushcrafter är en fin kniv, men helheten är inte så genomtänkt som jag önskat. Det känns helt enkelt som att det är två olika företag som har tillverkat kniven respektive slidan, samt att dom utgått från specifikationer från varandra istället för att ha testat fram funktionen. Att välja poröst läder på en kniv som klassas som ”överlevnadskniv” och som marknadsförs som ”Bushcrafter” känns väldigt konstigt.

Troligen skulle man gå en sjukdomsfylld död till mötes om krisen skulle slå till. Denna typ av läder är nämligen precis vad bakterier gillar och om kniven inte är helt ren och torr när den stoppas i slidan så går det aldrig mer att få den ren. Den porösa designen medför också att den inte kommer att tåla vatten, vilket känns som att den 100% säkert kommer att råka ut för som ett verktyg för Bushcrafting. Att slidan dessutom saknar någon som helst grepp om kniven medför att den kan ramla (eller flyga) ut och skada användaren eller någon i dess omgivning, vilket inte heller är lämpligt ur varken Bushcrafting eller överlevnads-scenario.

Men om vi bara tittar på kniven så har man här valt riktigt hårt stål för bladet. Stålet är dock för hårt för att man enkelt ska kunna slipa kniven i fält, vilket gör att vissa Bushcrafting-poäng faller bort, vilket är synd på en kniv som heter Bushcrafter.

Men handtaget är utsökt för Bushcrafting och Survival. Det är väl utformat, tillverkat av G10 och erbjuder ett bra grepp med många olika greppvinklar. Hålen i handtaget gör att den kreative kan göra om kniven till en yxa, spjut eller liknande. Längst bak på handtaget så har Benchmade gjort en tjockare del för att underlätta om man ska hugga med kniven. Ryggen på bladet är otroligt vass, vilket gör att den fungerar utsökt att dra ett eldstål eller skava bort bark från en björk.

Kortfattat kan man säga att 30% av kreativiteten och betänkligheten gick åt kniven, 5% åt slidan och 65% gick till utseendet.