För några år sedan så utrustades vår bostad med automatiska termostater, för att enklare kunna kontrollera temperaturen inne. En väldigt smart pryl som fungerat bra och säkert tjänat några kronor i energiförbrukning under åren som gått.
Här kunde förstås mitt inlägg vara slut och allt vara frid och fröjd. Men till saken hör att detta system, som hela huset är uppbyggt på, slutade att få uppdateringar och blev helt enkelt ”out of service”. Detta gjorde att själva huvudcentralen som sköter värmen överallt slutade att fungera som den skulle och sänder i dagsläget ut en massa konstigheter till våra element.
För någon dag sedan när jag vaknade var det 16 grader i hela vårt hem. Alla termostater hade skruvat av elementen och följaktligen var alla iskalla. Jag ska passa på att nämna att det fortfarande är -28 grader ute och en sådan manöver visar sig snabbt i form av ganska så intensiv kyla inomhus. Trägolv och andra hårda ytor blir ordentligt kalla och det tar tid att vända på trenden, så att säga.
Det var bara att kliva upp (04:40) och börja springa runt och manuellt försöka styra upp temperaturen, vilket har visat sig vara ett inte så vinnande koncept. Orsaken är att huvud-enheten, den som styr allt, verkar skruva av våra element efter ett tag. Antagligen för att spara energi, vilket ur ett AI-perspektiv verkar vara rätt väg att gå för att göra detta.
Under en ullfilt, framför min dator, så fick jag helt enkelt försöka hitta vad enheterna heter och slutligen ladda ned instruktionsböcker för hur man programmerar varje enhet. Sedan fick jag programmera om varje separat termostat i hemmet och ställa in dom till manuellt läge. Min förhoppning är att dom inte längre ska vara aktiva och bestämma vilken temperatur vi ska ha inne.
Jag förstår ju att detta motverkar själva tanken med automationen, men om den inte fungerar som den ska så måste vi försöka hindra den centrala enheten att ta kontroll. I alla fall tills den går att kontrollera igen.
Vad jag egentligen vill säga med detta inlägg är inte att vi har problem med temperaturen, utan att man ska tänka på att alla tekniska lösningar, hur än populära och ”inne” dom är, till slut kommer att ersättas med nya lösningar. Precis som i vårt fall där tillverkaren helt enkelt lanserade något nytt och tyckte att nu var det dags att investera igen.
Värt att nämna är att vi inte pratar om några få termostater, utan upp emot 40 st. Det är med andra ord ingen liten investering som ska göras i vårt fall.
Det automatiska termostat-systemet som används är inte heller någon form av HomeKit eller del av något hem-automation-nätverk, utan styrs av proprietära mjukvaror och hårdvaror som enbart tillverkaren kan erbjuda, men som sagt inte längre känner för att göra.
Är du på gång att investera i denna form av ”lång-tid-teknik” så bör du vara noga med att kontrollera att tillverkaren står bakom sina produkter i det långa loppet. Termostater är inget man byter efter 2-3 år, utan förlitar sig på i det långa loppet, precis som brandvarnare. Allra helst när vi pratar om en så pass stor investering som det är.
Förhoppningsvis så har detta system tjänat så pass mycket pengar att det är värt att satsa på än en gång. Eftersom det trots allt är bekvämt och enkelt, så länge det fungerar som det ska.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.