Det är väldigt många som hör av sig just nu angående att slipa sin kniv. Dom flesta frågor rör om knivslipen som läsare använder sig av är bra eller dålig. Först och främst vill jag säga att jag inte är någon expert på att slipa knivar. Visst har jag fått mycket erfarenhet av detta, i och med att jag testar massor av knivar och slipar många olika geometriska former på knivar, men jag är ingen expert ändå.
Jag har dock några generella regler som jag själv lever efter, då jag sett vad olika former av slipsystem kan göra med knivar och eggar. Dessa kan jag dela med mig av, men ta dom med en nypa salt, som alltid. Detta är min erfarenhet och jag kan mycket väl ha åsikter som skiljer sig från mängden. =)
Karbid slipar
Dom allt för vanliga systemen som använder två korslagda karbid-bitar för att ”vässa kniven” gör mig gråtfärdig. Dessa knivslipar används mycket i köket och lovar att kniven blir vass och fin på bara några drag. Dessa gör att kniven känns vass om man känner på eggen, men det beror på att skadorna den orsakar får eggen att se ut som en såg. Det finns åtskilliga exempel på när man testar en kniv mot en tomat och den inte skär, men efter några drag på en karbid-slip så skär den igenom tomaten utan problem. Orsaken är förstås att den sågar sig igenom tomaten efteråt, inte skär.
Förutom att den totalt förstör eggen och skapar en trasig, ful och repig egg så tar karbid-slipar bort mycket material från knivar. Du behöver inte använda den länge före kniven förlorat många år av sin livstid. Att använda en karbid-slip på en kniv borde vara förenat med en örfil över ansiktet, i min ringa mening.
Om du har en karbid-slip hemma, kasta bort skiten och köp aldrig något liknande igen. Jag ryser av blotta tanken. 😖
Rull slipar – modell ”dra och vässa”
Något som jag accepterar lite mer, men aldrig någonsin skulle rekommendera ändå, är rull-sliparna som florerar slip-marknaden. Här har man helt enkelt satt ett hjul i keramik som är fixerad i en vinkel mot en skåra i hållaren. När man drar kniven igenom så rullar hjulet och slipar således eggen på kniven. Om man är glad amatör så ser det ut som att detta system ska fungera utan problem. Det är ju trots allt ganska logiskt att kniven till slut blir vass.
Problemet med dessa är att vinkeln inte stämmer överens med dom flesta knivar. Istället för 15-17 graders slipning på kökskniven så får du 20-25 grader, vilket gör att dina knivar blir slöare ju mer du slipar dom. Det finns säkert modeller som är bättre än andra, men jag rekommenderar ändå inte denna metod för att slipa knivar på, helst inte om du har knivar som är värd pengar.
Om du då tänker ”Ah, 20 grader, perfekt för min jaktkniv” så fungerar dessa ”dra och vässa” system nästan aldrig med grövre knivar än tunna köksknivar. Har du scandi slipning så kommer din kniv aldrig att bli vass genom denna metod.
Diamant och keramikbrynen
Jag råkar ständigt ut för säljare som försöker sälja diamantbrynen eller keramiska brynen till jägare och utomhusmänniskor. Visst är många av bra kvalité och erbjuder den exakta funktionen som utlovas, men då introduceras man till ett annat problem, nämligen sin egen skicklighet.
Om man är van att slipa knivar på fri hand så är ett riktigt fint bryne från Fällkniven eller liknande riktigt bra. Jag använder ofta denna metod när jag är ute i fält och helst när jag använder knivar med scandi slipning. Då behöver jag nämligen inte tänka på slipvinklar och annat, utan kan följa eggens lutning och få en ruskigt vass kniv.
Om man har något annat än en scandi slipning och kanske inte har den erfarenhet som krävs för att konstant hålla sin kniv i en specifik vinkel, så är det inte så enkelt att få sin kniv vass med denna metod. Visst går det att få den vassare, helst om kniven är riktigt slö till att börja med, men egg-vinkeln kommer troligen inte att bli den bästa i slutänden.
Om du är duktig på att slipa knivar, eller har scandi slipade knivar (Morakniv osv.) så rekommenderar jag ett bryne av modell DC4 eller CC4 från Fällkniven. Dom är riktigt fina och fungerar väldigt bra ”på språng”.
Guidade slipsystem
Ett av mina favoritsätt att slipa kniv med är min Worksharp Guided Field Sharpener. Denna smått genialiska pryl är egentligen ett multiverktyg inom handslipning. Du hittar ett grovt diamantbryne, ett fint diamantbryne, grovt och fint keramiskt bryne, ett keramiskt bryne för serraterade eggar och även en läderstropp, allt på samma yta som ett vanligt bryne.
Det som är speciellt med detta system är att du kan slipa upp din kniv till skrämmande vass, på fri hand, även om du inte är speciellt bra på att slipa för hand. Orsaken är att den har flera vinkel-guider, som berättar hur du ska hålla kniven för att få 20 graders vinkel på eggen. Dessa återfinns överallt där du kan slipa kniven, så man behöver inte fundera.
Orsaken till att jag älskar denna knivslip är att efter du använt den en längre tid så börjar du få in muskelminne och ”blicken” för var du har 20 graders vinkel, ungefär. Detta gör att även om du bara har ett vanligt bryne till hands, så kommer du troligen att hamna i ungefär 20 graders vinkel, så länge du ”gör som du brukar” med Work Sharp Guided Field Shapener.
Ett riktigt bra sätt att ”programmera” sig själv och lära sig hålla rätt vinkel, helt enkelt.
När jag köpte min slip så kostade den väldigt lite. Kanske runt 200 kr. Jag har dock upptäckt att den gått upp i pris och inte längre är lika lätt att hitta. Om du råkar över en Guided Field Sharpener så rekommenderar jag att du passar på innan dom blir ”utdöda” på nätet. =)
På grund av utformningen på denna slip så fungerar den väldigt bra med Morakniv och andra Scandi slipningar, men du kan även slipa i princip alla skog, jakt och utomhusknivar som du äger i 20 grader.
Tormek
Många som hör av sig har köpt en Tormek slip och nu får dom inte till en riktigt fin egg på sin kniv, trots denna massiva investering. I detta fall kan jag bara hålla med i deras frustration. Tormek är jättebra saker om man vill slipa yxor, gräsklipparstål, verktyg och liknande, men att slipa en fin kniv med detta system är inget jag rekommenderar.
Missförstå mig rätt nu, jag säger inte att Tormek systemen är dåliga eller att det inte går, utan bara att dom är komplicerade och att det är allt för lätt att göra fel. När man gör fel så är det också med katastrofala följder, helst om du har en riktigt dyr kniv.
Vinkelfasta precisions system
Med ”vinkelfasta” slipsystem så menar jag förstås dom allt mer populära riggarna där man sätter fast kniven i en hållare och sedan slipar via stenar och brynen som går efter fasta ”armar”, vilket håller vinkeln exakt hela tiden. Dessa system är riktigt bra för såväl nybörjare som avancerade knivslipare som bara vill ha en vass egg. Dom är oftast rätt så dyra, men om man har några knivar och använder dom ofta så är det helt klart pengarna.
Det går att slipa scandi via dessa, så länge man är noggrann med inställningarna. Jag skulle dock rekommendera dessa system till allt annat än scandi, eftersom scandi faktiskt är enklare att slipa ”för hand”.
En av dessa system som jag kan rekommendera för en billig peng är Work Sharp Precision Adjust, som går att hitta runt om på Internet för runt 700-1000 kr. En bra investering som inte kräver några speciella förkunskaper för att fungera bra. Du bör förstås veta grundreglerna för slipning, men inte mycket mer än så. Den kanske inte representerar den absoluta toppen bland dessa system, men det är prisvärt och en bra introduktion till hur systemen fungerar.
Det finns KMA system för tusen och åter tusentals kronor, men är det värt det i slutänden? Du får själv avgöra. =)
Slutligen
Allt ovanför är enligt min egen erfarenhet och dina tankar runt slipsystem och olika tekniker kanske skiljer sig från mina. Jag förespråkar alltid att lära sig att slipa sina knivar på ”traditionellt sätt”. Det är inte så svårt att få till en bra egg, samtidigt som du får en färdighet att arbeta på. Allt eftersom man blir bättre på att slipa sina knivar ”på fri hand” så får man också en högre uppskattning för skärpan och en känsla för hur olika stål fungerar och håller i förhållande till andra.
Det tar inte länge före man hittar sin favorit och kanske tar sig vidare på sin resa inom knivar och knivstål. Helt plötsligt så kanske man upptäcker ett stål som fungerar jättebra för precis dom sakerna som du använder kniven till.
Om du vill lära dig att slipa knivar så finns det otaligt många guider på YouTube, som förklarar allt från hur du slipar din kniv på en sten till det mest avancerade slipsystemet. Titta på vetenskapliga filmer om vad som egentligen händer när man slipar sina knivar, varför dom blir vassa och varför dom inte blir vassa. Lär dig trix från mästarna, helt enkelt. Det är en snabb genväg till att bli riktigt bra på att slipa knivar.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.