Att slipa en Victorinox SAK?

Att ha ett Victorinox multiverktyg är något som väldigt många ser som en genväg till att lösa vardagens bekymmer. I princip överallt, över hela jorden, så är Victorniox det föredragna EDC verktyget. Under hela mitt liv så har en Swiss Army Knife varit en del av min EDC, även när EDC inte var EDC.

Men det är ju alltid en sak att ha en Swiss Army Knife, en annan att underhålla den så att den alltid presterar på bästa nivå. En sak som jag fick lära mig väldigt snabbt var att dels försöka hålla kniven vass, eftersom den annars fungerade väldigt dåligt till allt jag behövde använda den till. Dels fick man börja tänka till och inte gräva i jord och sand med den, eftersom det straffade sig rätt så fort.

Det har inte alltid varit det lättaste att slipa mina Victorinox, helst då det inte var möjligt att beställa något från Internet och leta information om vad som var det bästa sättet att slipa på. Man fick använda dom slipstenar som farfar hade till yxan, eller det som fanns till hands, för att få upp eggen igen. Detta var inte inte det roligaste många gånger.

Jag har dock alltid försökt använda fina slipstenar, eller fina diamantbrynen för att slipa mina Victorinox. Det var faktiskt inte länge sedan jag hittade det bästa sättet att underhålla mina Swiss Army Knife modeller, på ett väldigt enkelt sätt. Jag pratar om Victorinox eget slipverktyg, som lämpligen heter ”Victorinox Dual Knife Sharpener”, eftersom den har två sätt att slipa och underhålla din kniv. Jag ska gå in på denna i detalj strax.

Vilket som är den bästa metoden låter jag vara osagt, men jag, personligen, gör på följande sätt.

Alla Victorinox Swiss Army knife modeller har en slipvinkel på 20 grader per sida, om man har ett slipverktyg som stödjer detta så är man redan i hamn.

Exempelvis Work Sharp Guided Field Sharpener (se bild nedan).

Jag använder det fina diamantbryne för att få upp skärpan på en slö Victorinox, kombinerat med läderstropp och det keramiska brynet, för att få den där absoluta rakblads-skärpan. Det fungerar alltid och går väldigt snabbt.

Men för att underhålla ett blad som tappat den absolut skarpaste eggen så använder jag faktiskt Victorinox Dual Knife Sharpener istället.

Anledningen är att den är otroligt enkel att använda ”i fält”. Den har en V form som medför att man kan slipa kniven enkelt oavsett var man befinner sig. Själva knivslipen är stor som en penna, vilket gör att den ryms i en ficka eller liten EDC väska utan problem.

Dual Knife Sharpener är dessutom ”förslutningsbar”, vilket gör att man inte smutsar ned andra saker, som på Work Sharp modellen. Den vill man ju ogärna ha i fickan, men gärna inlindad i något i en väska. Förutom att Victorinox knivslip erbjuder en V formad keramisk slip, som automatiskt har rätt vinkel för verktyget, så finns det förstås även ett lite grövre keramiskt bryne också.

Detta bryne gömmer sig inne i ”handtaget” och är ett väldigt kompetent keramiskt bryne, som är extremt välgjort. Denna fungerar även till krokar, men är främst avsedd för att slipa upp dom olika verktygen på en Victorinox.

Det går att använda skyddet som täcker den keramiska delen som ett handtag, så att den blir väldigt enkel att hålla i. Allt som allt är detta en genomtänkt lösning som dessutom kostar otroligt lite att köpa. Runt 150-250 kr, beroende på var man hittar den.

Helt klart en väl värd investering hur man än vrider och vänder på det. Eftersom det är Victorinox som tillverkat brynet så kan du vara 100% säker på att den är anpassad för ändamålet och fungerar exakt som det var tänkt för ditt Swiss Army Knife verktyg, bara det är ju värt pengarna för mig.

Det många gör fel, eller som jag i alla fall anser att många gör fel, är att använda grova diamantbrynen och lösningar som är anpassade för betydligt hårdare stål än Victorinox har. Detta skapar många gånger repor på eggen som man behöver putsa bort för att få en smidig kniv igen. Något som skapar slitage på bladet i onödan. På grund av dess mjuka stål och tunna bladstock så går det utsökt bra att slipa en Victorinox med fina brynen, så att man enkelt och smidigt får den där blixtrande vassa eggen på en gång, utan att behöva krångla med 10 olika grovlekar på slipstenar. 😊

Sist av allt vill jag nämna att det är jätteroligt att kunna underhålla sitt eget verktyg, eller sin egen kniv. När man blir duktig på detta så känns det lite som att bli mer självständig. Jag träffar hela tiden på dom som har riktigt dålig skärpa i sina knivar, ursäkten är alltid att det är så svårt, eller att man inte orkar lära sig för att det verkar så krångligt. Det finns lösningar som fungerar jättebra. Om man vill slipa allt möjligt så är ju Work Sharp Guided Field Sharpener ett utsökt sätt att börja lära sig att slipa på fri hand. Det finns förstås en uppsjö av sliplösningar som har fasta vinklar, både bra och dåliga.

Jag rekommenderar att först och främst lära sig att slipa på fri hand, så att man får in grundkonceptet och lär sig att hålla rätt vinklar. När man kan detta så har man jättebra grund för att kunna underhålla vilken kniv, yxa eller Victorinox som helst. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.