Ätliga blommor




BUSHCRAFT


En hel del blommor och växter som går att äta


För länge sedan så började jag skriva ned ätbara blommor. Mest för att jag är intresserad av naturen och dess egna skafferi, men även för att potentiellt kunna lära mig att ta del av alla dom fantastiska fördelarna som växter erbjuder.

Att det finns många ätbara växter och blommor är ingen överraskning för dom flesta, men samtidigt är det nog få som tar tillfället i akt och verkligen smakar sig fram genom vår Svenska flora.

Här nedanför hittar du en lista på blommor och växter som är ätbara samt har jag kategoriserat in dom i hur dom generellt smakar. För vidare information om hur blommorna ser ut och hur du kan använda dessa rekommenderar jag Google.

Det som är svårast i naturen är att korrekt identifiera och klassificera blomman man just hittade. Listan här nedanför är egentligen bara för att visa hur många växter som faktiskt är ätbara samt ett förslag på vad man kan använda
dessa till.

Du ska heller inte blint lita på att jag verkligen har rätt i det jag skriver. Som sagt är jag novis på detta område, men har tänkt bli bättre. Listan kommer att uppdateras och mer information kommer att läggas upp så fort jag har
tid över.




BLOMMIGA

Daglilja – mild, som dekoration, fylld, friterad

Dill – kronan som mild smaksättare

Doftpelargon – smaken varierar med doften, dekoration efterrätter och bakverk, socker

Fläder – saft, friterade klasar med smet, champagne

Fänkål – mild anissmak

Körsbär – dekoration efterrätter och bakverk, socker

Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad

Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé

Syren – saft, dekoration sötsaker, kanderad, socker

Äpple – dekoration efterrätter och bakverk, socker. I Japan hyllar man körsbärsblomningen och använder dem i alla möjliga bakverk. Det går även att använda päron- och äppelblommor på samma sätt.

SÖTA OCH MILDA I SMAKEN

Anisisop – svag anissmak, te, toppa och dekorera efterrätter, sallad

Basilika – mild kryddsmak olika sorter har olika smak

Blomsterböna – mycket smakfulla, garnering i soppor och sallader

Blåklocka – dekoration efterrätter, sallad

Blåklint – smakar inte mycket men är dekorativ, till te

Citronverbena – svag citrussmak, te, toppa och dekorera efterrätter

Förgätmigej – te, dekoration efterrätter, drycker

Gurkört – endast kronbladen, dekoration efterrätter, isbitar, sillinläggning

Isop – te, is, dekoration, socker

Kamomill – te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel

Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, dekoration, sallad

Knöl– och sommarbegonia – ger lite syrlighet åt sallader

Kungsljus – kronbladen, te

Lind – te, mycket behaglig söt smak och doft

Luktärt – kanderas, till te, dekoration, bakverk, is, sirap och likör

Mynta – olika sorter har olika smak, te, dekoration, is

Nejlika – söt smak på blombladen, dekoration, i Chartreuse

Oregano – mild kryddsmak

Pensé och viol – dekoration efterrätter, kanderad, socker, sallader, is

Rosmarin – mild krydda

Rödklöver – te, i sallad, dekorera mat och efterrätter

Solros – unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration lite svagt bittra

Stockros – kanderad, smaksättare i sirap

Temynta – te, smakförhöjare i ris- och pastarätter

Timjan – mild krydda, olika sorter har olika smak

Tulpan – kronbladen smakar grönsallat

Tusensköna – knoppar och blomblad toppa sallad, soppor, smörgåspålägg

Zucchini och squash – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan)

PEPPRIGA

Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallad, fyllda, knoppar till inläggning

Broccoli – milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade

Gräslök och ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, gratänger (efter ugnen), smaksätt smör, vinägrett, färskost

Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj

Ruccola – som smaksättare i sallad, omelett, paj

Rädisa – som smaksättare i sallad, omelett, paj

Senap – som smaksättare i sallad, omelett, paj Lejongap har ätliga blommor med fräck form och lite bitter smak.

BITTRA

Tagetes – i sallad, vinägerkrydda, kan smaka aningen bittert

Cikoria – te, kan användas som smaksättare

Fuchsia – milt bitter ger lite syrlighet, dekoration efterätter och sallad

Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med

Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallad, dekorera pizza och paj, salt, smör, unga blomknoppar är mildare friteras och ångkokas

Prästkrage – blombladen till toppa sallad, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris

Ringblomma – milt bitter, te, blad till sallader, färgar ris

Röllika – te, kan användas som smaksättare

Solros – milt bitter, blomblad till sallader, toppa rätter

Har jag missat något? Du får gärna bidra med något genom att kontakta mig så lägger jag upp den i listan. 

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.