Om det finns något i denna värld man bör vara så är det en smutta cynisk och misstänksam mot företag som slår på stora trumman och säger sig vara bäst.
Mullvad VPN marknadsför sig som en av de mest säkra och anonyma VPN-tjänsterna på marknaden. De lyfter fram sin policy om att inte logga användardata, sitt starka stöd för integritet och sin strikta policy om att inte kräva personuppgifter vid registrering.
Men är deras påståenden om säkerhet och anonymitet verkligen så vattentäta som de verkar? I det här inlägget granskar jag kritiskt Mullvad VPN och förklarar varför en VPN-tjänst, oavsett hur säker den påstås vara, inte ger fullständig skydd för din data och integritet.
Många använder VPN-tjänster för att skydda sin anonymitet online, men det finns en vanlig missuppfattning om vad en VPN faktiskt gör. En VPN kan dölja din IP-adress och kryptera din internettrafik, men det betyder inte att din data eller aktivitet blir helt osynlig. Här är några av de viktigaste begränsningarna med VPN-tjänster som Mullvad VPN:
- DNS- och WebRTC-läckor – Även om Mullvad har skydd mot dessa läckor, är ingen VPN 100 % säker mot avancerade attacker eller systemfel som kan avslöja din riktiga IP-adress.
- VPN-leverantören kan fortfarande se din trafik – Mullvad hävdar att de inte loggar några data, men det betyder inte att de inte har teknisk möjlighet att se vad deras användare gör i realtid om de skulle vilja. Du har ingen aning om detta och allt blir en fråga om förtroende för ett företag som du egentligen inte vet något om till att börja med.
- VPN skyddar inte mot spårning via cookies och fingerprinting – Tredje parter, såsom Google och Facebook, kan fortfarande identifiera och spåra användare baserat på webbläsarfingerprint och cookies, oavsett om du använder en VPN eller inte. Om du är ansluten via en VPN på din telefon så är du definitivt inte skyddad, men detta gäller även datorer, surfplattor och andra enheter som utan vidare kan ”skvallra” om vem du är och vad du gör.
- VPN skyddar inte mot skadlig programvara eller phishing-attacker – En VPN förhindrar inte att du blir infekterad av skadlig kod eller att du blir lurad av phishing-attacker. Även om vissa VPN tjänster påstår att dom kollar din anslutning efter virus, så stämmer detta enbart till extremt liten del.
- En VPN gör dig inte osynlig för myndigheter – Om brottsbekämpande myndigheter eller underrättelsetjänster vill spåra en person, kan och kommer de använda andra metoder, såsom bakdörrar i operativsystem eller analys av internettrafikflöden. Om du håller på med kriminell verksamhet så bör du inte lägga till tilltro till någon VPN tjänst, inte ens Mullvad.
Mullvad VPN har ett gott rykte när det kommer till integritet, det råder inga tvivel om det. En av dom mest frekventa motivationerna för många att skaffa Mullvad är för att dom är Svenska. Vi i Sverige har ju ett rykte om oss att vara IT Pirater allihopa, samt att vårt land ser mellan fingrarna på det mesta som rör kriminell verksamhet på Internet.
Men om du köpt in dig i deras idé och verkligen är såld på att Mullvad VPN är bäst för dig, så finns det fortfarande risker som du och alla andra användare bör vara medvetna om:
- Externa granskningar kan inte bevisa fullständig säkerhet – Mullvad VPN har genomgått tredjepartsgranskningar, men dessa kan endast bevisa att inga loggar fanns vid tidpunkten för granskningen. De garanterar inte att Mullvad VPN aldrig kommer att samla in data i framtiden.
- Risken för framtida ändringar i lagstiftning – Mullvad är baserat i Sverige, vilket betyder att de kan bli tvungna att samarbeta med myndigheter om lagstiftningen förändras.
- Dina data är fortfarande synliga för den VPN-server du använder – Mullvad må vara en pålitlig aktör, men som med alla VPN-tjänster kan de teoretiskt sett övervaka din trafik om de ville eller om de blev tvingade att göra det. Många servrar med hög hastighet är dessutom hyrda av tredjepart för ändamålet. Hur säker denna part är vet vi ju inte.
Att använda en VPN som Mullvad kan vara ett bra verktyg för att öka din säkerhet online, men det är inte en magisk lösning för anonymitet. En VPN skyddar inte mot alla typer av spårning och garanterar inte att din data alltid är säker. För verklig integritet krävs en kombination av flera skydd:
- Använd en säker webbläsare med tillägg som blockerar tracking och fingerprinting.
- Använd Tor för verklig anonymitet, snarare än att enbart lita på en VPN.
- Se till att alltid vara skeptisk till vilka data du delar online, oavsett vilken säkerhetstjänst du använder.
- Om du håller på med något som kan klassas som olagligt, gör det inte via din telefon.
Jag ska inte sticka under stolen att Mullvad VPN är en av de bättre VPN-tjänsterna på marknaden, men deras löften om total säkerhet och anonymitet är aningen överdrivna. Den som vill skydda sin integritet online måste vara medveten om dessa begränsningar och tänka på att använda flera lager av skydd för att minimera riskerna.
Att gå all-in-paranoia är inget jag rekommenderar, så länge du inte håller på med organiserad brottslighet, i vilket fall jag inte kan hjälpa till. Men att börja tänka säkert är ett stort steg i att hålla sina data borta från data-brokers som säljer din personliga information till högstbjudande.
Ha en bra dag så hörs vi snart igen.
Lämna ett svar