Ända sedan jag började fotografera för många år sedan så har jag blivit mer och mer imponerad av den mobila utvecklingen för varje år. Jag har gått från att ha dedikerad kamera till att enbart använda mobiltelefonen, vilket till en början kändes begränsande. Att gå över till iPhone var ännu ett steg bakåt eftersom jag enbart kunde få ut komprimerade JPEG bilder.
I och med att Apple presenterade Apple ProRAW så kan jag nu äntligen få möjligheten att redigera och hantera bilder på ett enkelt sätt i efterhand. I nio av tio fall så vill jag gärna ändra någon liten detalj på bilderna. Exempelvis så tog jag bilden här nedan på en av mina ”äventyr”, det var kväll och riktigt dåligt med ljus. Ett inte allt för ovanligt scenario här ovan polcirkeln med andra ord.
Trots att bilden ser väldigt mörk ut så var det faktiskt ännu mörkare när jag tog bilden. Min iPhone försöker automatiskt att fixa bilden direkt när den tas, givetvis, men missade helt på vitbalansen då det var så mörkt ute. Bilden är dock sparad i ProRAW, vilket gör att det fanns väldigt mycket information sparad som går att använda för att korrigera dom problem som finns. Låt oss försöka.
Det kanske är lite svårt att se på bilden ovanför och säga att den ser bra ut, men faktum är att det var exakt så det såg ut när jag tog min bild, bara väldigt mycket mörkare. Jag skulle knappast säga att den är perfekt på något sätt, men den gick från rätt så kass till användbar i alla fall.
Det finns mängder av situationer, kanske mindre hopplösa än i exemplet ovan, där Apple ProRAW kan förvandla en liten miss till inget problem alls. Dessutom gör den ju det utan att kompromissa eller förstöra data medan du arbetar med bilden.
Men, vad är då Apple ProRAW egentligen?
Apple ProRAW kombinerar informationen från ett standard-RAW-format med iPhone-bildbearbetning för ytterligare kreativ kontroll när du ändrar exponering, färg och vitbalans i din bild. På iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max med iOS 14.3 kan du använda alla kameror att ta bilder i ProRAW, även när du använder funktionerna Smart HDR, Deep Fusion eller nattläge. Du kan redigera ProRAW-bilder i appen Bilder och i andra tredje parts bildappar.
Vad är nackdelen med Apple ProRAW?
Den enda nackdelen som jag hittat och troligen någonsin kommer att hitta gäller storleken på filerna. I och med att ProRAW formatet sparar väldigt mycket mer information och dynamiskt omfång så motsvarar den ofta mer än 10 ”normala” bilder i storlek. Det är inte ovanligt att en enda bild tar upp emot 25-30 MB, jämfört med 2-3 MB för en vanlig bild.
Kan alla använda och redigera ProRAW?
Svaret är dessvärre nej. ProRAW fungerar enbart på iPhone 12 Pro serien och inte på några andra iPhones. På grund av dess hårdvaruspecifika krav så kommer troligtvis inga föregångare att få ProRAW funktionalitet, men garanterat alla efterföljande Pro-serie telefoner.
För att redigera Apple ProRAW så behöver du även kompatibel mjukvara som Mac med BigSur 11.1, iPad med iPadOS 14.3 eller iPhone med iOS 14.3. ProRAW går inte att redigera på äldre versioner av ovanstående operativsystem, tyvärr.
Var hittar jag ProRAW?
Om du har en iPhone 12 Pro eller 12 Pro Max och har uppdaterat operativsystemet till 14.3 eller senare så hittar du genom att öppna Inställningar > Kamera > Format och slår där på Apple ProRAW.
När du gjort detta så hittar du ikonen ”RAW” direkt i kamera-appen, som på bilden nedan. Om det står RAW så tas bilden i RAW, men om du klickar på ikonen så blir den överstruken och du kan då ta ”vanliga” bilder igen.
Varför hittar Apple på RAW formatet igen?
Att ta en bild med en mobiltelefon är väldigt annorlunda än att använda en dedikerad DSLR kamera med utbytbara linser. Förutsättningen för att ta ”den perfekta bilden” blir betydligt svårare att uppnå när linserna är mindre och ljusinsläppet är begränsat.
Just därför så har ”branchen” börjat använda något som kallas ”computational photography” där AI används för att förbättra och underlätta fotografering. Trots att detta i princip är standard på alla mobiltelefoner i dagsläget så saknas möjligheten att redigera bilderna på ett vettigt sätt i efterhand.
Apple ProRAW är ett format anpassat för just mobiltelefoner och dom förutsättningar som ges i dom mindre sensorerna på en iPhone, för att skapa en vettig kompromiss mellan kvalité och slutresultatet. Istället för att man destruktivt måste korrigera en bild så finns möjligheten att använda data som annars skulle varit otillgängligt i en vanlig komprimerad bild.
Det jag måste understryka är dock att Apple stödjer RAW format från vanliga DSLR kameror också, en massa digitalkameror faktiskt, så trots att många tror att Apple ”pinkar på deras revir” och försöker roffa åt sig en ännu större del av marknaden med Apple ProRAW så handlar det om väldigt stora applicerings-skillnader. RAW och ProRAW är olika saker men med samma målsättning, att ge bättre slutresultat och utöka möjligheterna för användaren.
Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.