För att minimera mitt behov av att släpa med mig flera olika laddare när jag är på språng så har jag investerat i en Anker PowerPort Atom III Slim. Detta är en utmärkt GaN-laddare som jag blev mycket imponerad av. Jag ska dock avslöja att mina erfarenheter av Anker alltid har varit positiva, så jag kanske är lite partisk.
Det som imponerade mig mest med Anker Powerport Atom III Slim var främst dess prestanda, trots att den är betydligt mindre och lättare än traditionella laddare. Den har en totaleffekt på 65W som är uppdelade på 4 st USB portar. En USB-C som är på 45W, anpassad för MacBook och liknande, en USB-C på 20W som är anpassad för iPhone eller annan mobiltelefon och slutligen två USB-A portar som gemensamt delar på 15W uteffekt för lite enklare prylar. Dessa använder jag för exempelvis laddning av Apple Watch och iPods.
Vad är GaN?
GaN (galliumnitrid) laddare är en typ av snabbladdare som använder halvledarmaterialet galliumnitrid istället för traditionellt kisel, som används i nästan alla vanliga laddare. Galliumnitrid är en mycket effektiv halvledare som kan hantera högre effektnivåer än kisel och under betydligt längre tid. Detta gör det möjligt för GaN-laddare att ladda enheter snabbare och dessutom vara fysiskt mindre i storlek.
En av dom största fördelarna med GaN-laddare är att de genererar betydligt mindre värme än traditionella laddare, vilket minskar risken för överhettning och ökar effektiviteten ytterligare. GaN-laddare har oftast flera USB-utgångar, vilket gör det möjligt att ladda flera enheter samtidigt utan att öka laddtiderna eller behöva få brännmärken där laddaren ligger.
GaN-laddare är vanligtvis dyrare än traditionella laddare, men deras förmåga att ladda enheter snabbare och vara mindre i storlek gör dem trots detta till ett populärt val för många användare. Om man jämför kostnaden mellan att köpa flera original-laddare med kostnaden på en GaN-laddare så blir skillnaden inte så stor i slutänden.
Anker IQ – Smartare laddning
Anker Powerport Atom III Slim har IQ laddning på sina USB-C portar. Denna teknik har utvecklats av Anker själva och finns inte, vad jag vet, hos någon annan tillverkare.
Anker IQ-laddning använder sig av ett smart kretssystem som kan känna igen olika enheter och anpassa laddningshastigheten och effekten efter det som ansluts. Detta innebär att Anker IQ-laddare kan ladda en mängd olika enheter, inklusive smartphones, surfplattor och bärbara datorer, med optimal hastighet. Detta gäller oavsett om det är en Samsung, Apple eller annan användare som tillverkat enheten som ansluts.
En annan fördel med Ankers IQ laddning är att det är en väldigt säker laddningsteknik. IQ-laddare har flera inbyggda säkerhetsfunktioner som skyddar både laddaren och den anslutna enheten mot överström, överhettning och kortslutning. Detta minimerar risken för skador på enheten eller laddaren i en stor utsträckning.
Kostnaden per port
Som jag skrev tidigare så är GaN laddare betydligt dyrare än dom klassiska kisel-baserade varianterna, men i mitt fall, där jag behövde en laddare på 65 watt, så blev kostnaden bara 600 kr (Amazon.se). Om jag istället skulle ha köpt separata laddare från Apple så skulle kostnaden ha blivit betydligt högre.
GaN-laddare finns dock i betydligt högre effekt om man behöver ladda många enheter samtidigt och jag har faktiskt sett små kompakta lösningar med över 200 watt effekt, vilket räcker till det mesta man kan tänka sig. Dessa laddare har oftast 6 eller fler USB-C portar och delar upp effekten mellan dessa portar baserat på hur många saker som är anslutna.
Det speciella med Anker PowerPort Atom III Slim är att varje port är ”öronmärkt” med en viss maxeffekt. På detta sätt kan jag ansluta en dator och en telefon, samtidigt som jag kan vara säker på att bägge enheterna laddas optimalt. Det blir med andra ord inte jämt fördelad effekt mellan portarna, som på många andra laddare. Om jag har en dator som laddas med 45 watt och en telefon som laddas med 20 watt så vill jag ju inte ha en 50% fördelning mellan dessa, vilket gör att datorn laddas för sakta och telefonen inte kan nyttja effekten den blivit tilldelad av laddaren.
Slutligen
Att investera i en GaN laddare med flera portar är väldigt smart om man, som jag, bär omkring på mycket tekniska apparater om dagarna. Jag har iPad, Macbook, Apple Watch, Airpods, iPhone och säkert en och annan ficklampa som alla ska laddas och hållas igång. Genom att använda en laddare som Anker PowerPort Atom III Slim så behöver man egentligen bara ha kablar som passar sina enheter, sedan är man färdigpackad.
Jag ska understryka att denna laddare främst är tänkt att åka med på resor och liknande, inte att ligga hemma och användas som en stationär laddare, dock kanske det blir att investera i en liknande lösning, med ännu fler portar, inom kort. Vilket då kommer att fungera som en central laddstation för hela familjens behov av laddning. Vi får se vad jag hittar på. =)
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.