Ett företag som verkar satsa dom flesta av sina pengar på marknadsföring och ”social-media-presence” är Air Up. Om du lyckats att inte höra något om detta företag så vet jag inte riktigt hur du gjort, men jag kan dra produkten i korthet.
Air Up tillverkar vattenflaskor som ger smak åt vatten genom doft istället för tillsatser i vattnet i sig. Detta sker via så kallade ”poddar”, som finns i en uppsjö med olika smaker. När man dricker ur flaskan så blandas aromatisk luft med vattnet och ger smak. Rent generellt så räcker en smak-podd till ungefär 5 liter vatten, vilket förstås kan verka som rätt så mycket, men samtidigt så kommer denna podd med en rätt så häftig prislapp.
Låt mig förklara.
Dyrt vatten från kranen
En podd kostar 33 kronor, beroende på smak och rabatter så skiftar detta pris ibland. Men om vi utgår från vad som verkar standardpriset så kostar en liter ”Air-Up-vatten” 6,60 kr. Då vi hela tiden ombeds dricka runt 2 liter vatten om dagen så kostar Air Up vatten 13,20 kr om dagen.
För att du ska klara dig en vecka och dricka 14 liter Air Up vatten så behöver du köpa 3 smak-poddar i veckan, vilket kostar 99 kr.
Lägg till den enklaste Air Up vattenflaskan, som kostar 380 kr, så börjar det bli dyrt att dricka vatten. Här ingår visserligen 3 st Poddar i ett ”startpaket”, men även om vi räknar bort dessa så kostar den enklaste vattenflaskan från Air Up fortfarande 281 kr.
En veckas konsumtion av Air Up vatten kostar med andra ord 380 kr, med nästkommande veckor 99 kr per vecka. Slår vi ut det på en månad så betalar man alltså 677 kr för en månad Air Up vatten, eller 22.50 kr/dag, eller 11.25 kr/liter.
Ramlösa, som exempel, kostar 30 kr för 3 st 1,5 liters flaskor (4,5 liter). Här ingår flaskorna och dessutom är vattnet kolsyrat och/eller smaksatt. Vi pratar 6.66 kr per liter Ramlösa, vilket är direkt jämförbart med Air Up, så länge man inte räknar med flaskan förstås. På en månad så lägger man ut 373 kr på Ramlösa, vilket är nästan hälften av vad Air Up kostar…
Ramlösa är ett mineralvatten, så förutom själva vattnet så finns det Kalium, Kalcium, Natrium, Magnesium och andra ämnen i vattnet. Bra eller dåligt? Du får bestämma.
Vatten som är bättre än vatten
Att vi inte pratar om någon besparing att köpa Air Up flaskor och köpa poddar för att smaksätta vattnet är nu uppenbart. Men är det i alla fall godare och bättre? Svaret på denna fråga är relativ till personerna som provat produkten, personligen så kan jag utan att tveka säga, nej.
Visst känner man en viss smak (lukt) från vattnet, men då ungefär 50% av det man får i sig är just luft, så är det ingen speciellt trevlig upplevelse att dricka mycket av. Man sväljer rätt så mycket av denna luft och det motsvarar ungefär kolsyran från flaskvatten. Det låter också rätt så otrevligt att dricka ur Air Up flaskor. Det låter som ett barn som sörplar i sig det sista i saftglaset med ett sugrör. Detta gör i sin tur att man inte kan använda dessa flaskor bredvid sängen om man vaknar upp törstig, så länge man inte är ensam i rummet förstås.
Att hålla upp inköpen av smak poddar är nog ingenting som många gör reguljärt och efter bara några månader så kommer troligen flaskan att hamna i ett skåp eller slängas i soporna hos dom flesta konsumenter.
Tanken är god, men dålig
Tanken med Air Up är väldigt god (eller illasinnad beräknad). Att vi dricker mer vatten och att vi slutar konsumera så mycket ”flaskvatten” är förstås bra för miljön. I och med mindre transporter, tillverkningsprocesser som innefattar återvunnen plast och annan genomtänkt marknadsföring.
Jag tvivlar att Air Up kommer att bli den givna vattenflaskan för alla familjer i framtiden, dock. Det tror nog inte ens Air Up själva. Detta gör att även om du köper en Air Up flaska för miljöns skull så kommer majoriteten av befolkningen att fortsätta köpa flask-vatten, vilket fortsätter levereras med transporter som är dåliga för miljön. Air Up blir alltså bara ännu en produkt som bidrar till nedsmutsning, inte förbättring, av vår miljö.
För att någon skillnad ska hända så måste alla satsa helhjärtat på 400 kr vattenflaskor som kostar 100 kr i veckan att använda… Vilket jag inte tror kommer att hända annat i någon sorts parallell dimension.
Samtidigt som Air Up skryter med miljöfrågor i centrum så går det inte att återvinna smak poddar på samma sätt som PET flaskor. Dom är tillverkade av återvunnen plast, men då dom kastas på återvinningen bland andra plastprodukter och förpackningar så förbränns dom troligen bara och således försvinner dom från återvinnings-kretsen för evigt. En massa återvunnen plast som inte återvinns mer, med andra ord. 😞
Smak poddarna är den största miljöboven i det hela. Dessa kasseras minst 3 st i veckan, så det bidrar garanterat till nedsmutsningen av vår planet än att rädda den, trots goda avsikter. Air Up skriver också på deras hemsida att plastpåsen som poddarna levereras i inte är återvinningsbar och innehåller aluminium, vilket också är ett återvinningsbart material. Den rekommenderas man kasta i hushållssoporna, vilket förstås inte är bra.
Jag är inte bitter…
Jag låter förstås som en bitter människa när jag skriver att Air Up kanske inte har den mest genomtänkta avsikten med sina produkter. Det förstår jag. Dock är den bästa av intentioner sällan den bästa lösningen för vår miljö. Att deras flaskor är tillverkade av 50% återvunnet material är bra, men när dom slängs bort, vilket jag gissar är majoriteten av Air Up flaskorna, så går dom inte till återvinning utan bidrar istället till vidare miljöförstöring. 🤔
Att företag har fått för sig att genom att odla ett träd så motverkas dom negativa effekterna av deras produkter är rätt så skrämmande för mig. Air Up är ett företag som lovar att odla träd om du köper vattenflaskor. Men det är som att säga, vi tar bort lite syre från dig, men här har du ett glas vatten, andas det istället.
Om man förstör vår luft genom att tillverka plastflaskor och doftkapslar (i plast) så hjälper det inte att odla ett träd för att rena luften från smuts, så är det bara. Oavsett vad någon säger.
Inte så fräscht i längden
Vattnet som man fyller i flaskan blir snabbt varmt och tråkigt, vilket gör att man ständigt måste spola i nytt vatten för att det ska kännas fräscht. Nackdelen som då uppenbarar sig är att smak-poddarna inte fungerar så bra med iskallt och fräscht vatten. Smaken blir betydligt mindre och ibland så är det svårt att ens känna någon smak överhuvudtaget, innan vattnet blir ljummet igen.
Enligt uppgift så skulle man kunna använda Air Up flaskor med kolsyrat vatten, ett trick som gör att vattnet känns lite fräschare, även om det inte är kallt. Något som jag testade redan första dagen. Problemet blev dock att när jag öppnade flaskan så duschades jag med allt vatten som pressats upp i flaskans topp. Som tur var skedde detta hemma och inte på en bio eller liknande, vilket då varit betydligt värre.
Jag rekommenderar inte att man använder kolsyrat vatten med Air Up flaskorna, trots att det sägs fungera bra och faktiskt bidra till att smaken kommer fram mer. Det kanske har med min specifika flaska att göra, men det fungerade inte alls speciellt bra för mig.
Jag ska nämna att jag använt standard Air Up flaskan under mitt test, vilket pågått i flera veckors tid. Om effekten och upplevelsen är bättre på Air Up flaskor som kostar dubbelt, det vet jag inte. Jag skulle inte tro att smaken blir mer intensiv, men att ha en flaska i stål borde hålla vattnet lite fräschare en längre tid i alla fall.
Slutord och betyg
Jag avslutar till sist med att säga att Air Up är en innovativ idé som man inte ska avfärda på en gång. Om man är villig att satsa pengarna och fortsätta investera i Air Up så kan det vara en minst lika god affär som att köpa mineralvatten på flaska.
Tanken att smaksätta vatten med enbart doft är faktiskt rätt så intressant när man först hör talas om företaget. Detta är förstås anledningen till deras framgångar på marknaden.
I det långa loppet är det dock ingen, eller i alla fall väldigt få, som kommer att fortsätta med Air Up (IMHO). Smaken från poddarna avtar väldigt snabbt och för mig så räcker en podd ungefär en lördagskväll framför TVn med en chipspåse eller andra salta snacks.
För mig så har Apelsin varit bäst hittills, då det faktiskt smakar lite som apelsinskal doftar. Fräscht och trevligt, men samtidigt som den är intensiv till en början så är det en doft/smak som avtar väldigt snabbt.
Att sitta framför TVn och dricka Air Up vatten medan vi ser på en film skapar dessutom störningsmoment för övriga familjen. Det känns som att jag sitter och sörplar irriterande ständigt och jämt. Vilket inte är en trevlig upplevelse och garanterat inte hör hemma på bio, på möten på jobbet och andra situationer där man genast skulle dra uppmärksamheten till sig.
Skulle jag rekommendera även dig att prova Air Up. Svaret är nej på många fronter. Om du tänker dig att slippa lägga ut pengar på mineralvatten och faktiskt tjäna pengar på Air Up, så går det inte att göra. Om du tänker att det finns många spännande smaker till Air Up som inte finns i vanligt vatten så bör du veta att dom flesta smaker är väldigt subtila och i många fall nästan omöjliga att känna med kallt och fräscht vatten.
Om du tänker på miljön, precis som många motiverar sitt inköp med, så är Air Up betydligt sämre för miljön än återvinningsbara PET flaskor. Poddarna som förbrukas går inte att återvinna och det är svårt att hitta någon annan användning för dessa.
Priset är för högt och produkten är inte riktigt genomtänkt ännu. Jag hoppas dock att Air Up i framtiden tar sitt förnuft till fånga och löser både miljöfrågor (slutar med plast) och prisbilder till konsumentens fördel. Så slipper detta bli en ny topp produkt på soptippar och en bidragande faktor för vår dåliga miljö.
Som vanligt tas åsikter och tankar givetvis emot som kommentarer nedan eller via mail (kontakta). Har du testat Air Up? Vad tyckte du? Det är alltid trevligt att höra vad andra har för åsikter om dessa produkter.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.