5-days of HomeKit – Slutbetyget

Trots att alla mina HomeKit prylar inte ännu har kommit så känner jag trycket att skriva detta inlägg. Därför kommer den nu här, lite för tidigt.

Som många känner till så har jag dom senaste dagarna investerat i mycket nya prylar till vårt ”nya smarta hem”. Allt är baserat på Apples HomeKit standard och jag har verkligen försökt vara smart med mina inköp. Trots noga utvalda butiker och försök att hitta saker på REA så kostar det verkligen initialt. Att investera i en gemensam standard för sitt smarta hem, helst om man pratar om HomeKit, är dock inte bara dyrt, det är rätt så svårt också. Låt mig förklara.

Som ni bör veta vid det här laget så är HomeKit Apples standard för smarta hem, så långt hoppas jag att alla är med. Men det som många inte känner till är att tillbehör som är tänkta att användas till HomeKit måste certifieras, av Apple, för att få existera. Alla HomeKit prylar som för närvarande finns på marknaden är således undersökta och godkända av Apple själva. Apples gedigna säkerhetskrav och certifiering har i sin tur gjort att det inte finns mängder av saker att välja på. Faktum är att det finns väldigt få saker att välja på, väldigt få.

Som jag skrivit tidigare så hittade jag siffror från 2019 där man konstaterat att Amazon Alexa stödjer runt 85.000 tillbehör, Google stödjer cirka 10.000 tillbehör och HomeKit har runt 450 olika tillbehör. Men, hellre kvalité än kvantitet, eller? Frågan är om man verkligen behöver 2000 olika dörr-brytare eller smarta uttag? Det räcker med 5-10 olika modeller, så länge alla fungerar perfekt. Faktum är att man egentligen bara behöver ett enda, så länge det fungerar perfekt. Eller tänker jag fel?

Detta inlägg ska dock inte handla om varför jag valt HomeKit som mitt huvudsakliga system i mitt smarta hem, det som är frågan är vad jag kommit fram till. Jag har enbart haft en kort men intensiv period med HomeKit, trots detta skulle jag vilja dela med mig av min erfarenhet och mina tankar än så länge. Skulle jag exempelvis rekommendera någon annan att göra liknande.

Jag kan börja med att förklara att detta är långt ifrån min första erfarenhet av smarta hem. Jag har sedan tidigare investerat djupt i Google produkter och lösningar som var kompatibla med Google Assistant. Jag har även testat fristående lösningar från företag som Deltaco, IKEA och ASUS. Dock har ju både ASUS och IKEA gått vidare med sina prylar, så att dom fungerar med i princip alla andra ”standarder” som finns, inklusive HomeKit. Dock kräver bland annat IKEAs smart hem lösningar att man har en hårdvara som översätter mellan standarderna. Det går med andra ord inte att köpa en strömbrytare och börja använda den, du behöver investera i ytterligare en ”hub”, som drar iväg priset ytterligare en bit.

Förutom att priset drar iväg så blir dina produkter faktiskt sämre skyddade mot utomstående hot, eftersom du släpper in osäkra element i HomeKit systemet. Men nu ska det inte handla om det. Tanken med att byta ut systemet här hemma var enbart för att slippa krångla med olika appar, hubbar och liknande. Allt skulle styras från en central punkt, Apple Home. På detta sätt blir det enkelt att spåra eventuella bekymmer och programmeringsfel från min sida.

Via Apple HomeKit ska jag kunna styra värmen, belysning, fläktar och mycket annat. Det kontroversiella i det hela är att målsättningen var att jag skulle slippa göra just det. Min bild av ett smart hem är att vi som bor här inte ska behöva sitta och pluppa på knappar och liknande. Huset ska helt enkelt anpassa sig efter situationen som uppstår, helt av sig självt. Detta är vad smart avser, enligt mig i alla fall. Att ha ett hem som kan fjärrstyras via en app är precis just det, ett fjärrstyrt hem. Något jag inte var eller är intresserad av överhuvudtaget.

Genom att sätta upp sofistikerade sensorer, kameror och automatiska händelser så besparar vi inte bara en massa ström, vi slipper sitta och styra allt i minsta detalj. Låt mig förklara några scenarion som jag satt upp för oss hemma.

*harkel*

En vanlig morgon på en arbetsvecka så kliver jag (oftast) upp först i familjen. Ledljus i sovrummet smyger på strax innan jag kliver upp, men bara försiktigt och med purpur färg, för att inte väcka någon annan. Istället för att ramla över leksaker och slå tårna i möbler så tänds automatiskt ljusen något i resten av hemmet. Bara genom att smyga på några procent. Detta är för att man inte ska bli bländad om man lyckats anpassa synen till mörkret. =)

Sensorer efter vägen listar ut var jag är på väg, vilket oftast blir toaletten och sedan köket. Lampor tänds och hålls tända där jag befinner mig, helt utan min inblandning, för att sedan släckas efter några minuters inaktivitet.

När någon annan vaknar och kliver upp så tänds ljuset överallt i hemmet, men även här så blir det bara runt 5-10% effekt, för att alla andra ska få en trevlig morgon också. Eldstaden tänds för att ge en mysighetsfaktor, julgranen börjar glimma och även lampor för soffan och myshörnor smyger igång lite försiktigt. Ljuset går sedan upp till 25% under loppet av en halvtimme, vilket räcker gott och väl. Vår smarta belysning har otroligt trevlig effekt och man kan utan vidare lysa upp hemmet totalt och komplett om man så önskar.

Efter att alla gjort sig färdiga för dagen så lämnas boet, oftast vid olika tidpunkter. Inget händer i automationen före den sista personen lämnar hemmet, vilket triggar en massa olika händelser.

Home släcker ned alla lampor, släcker julgranen och eldstaden. Ledljus i taken tänds för att vår hund inte ska bli lämnad i mörkret. Han gillar dock att sova om dagarna, så ljuset hålls nere på ett rimligt minimum. Om han börjar skälla eller springa runt så tänds ljusen upp i hemmet, så att han ska kunna se om det är någon inbrottstjuv på intågande, vilket oftast är en bil som passerar eller grannhund som skäller för att rapportera att dom är vakna nu. När han lugnat ned sig så väntar sensorerna i ungefär 3 minuter innan dom släcker ned till ledljus igen.

Samtidigt som alla lämnat hemmet så slås Säkerhetskamerorna på och går över till mörkerseende. Rörelsesensorer och dörr/fönsterbrytare börjar arbeta för att hålla hemmet säkert. Kontroller görs för att se om ytterdörren är låst eller inte. Jag har lagt in denna rutin då jag tappade kontakten med dörrlåset en gång, vilket gjorde att dörren lämnats öppen. Det vill jag inte ska ske igen. Dock har jag fixat problemet med varför den gjorde så.

Säkerhetskamerorna hemma tar för övrigt hänsyn till om det är vår hund som busar runt eller om det är en människa som dyker upp i bild. Detta gör att vi inte får några ”falsklarm”. Alla händelser utöver det vanliga spelas in och rapporteras direkt till våra telefoner. Uppenbara försök till inbrott triggar ljus och ljudlarm, utöver att rapportera till telefonerna vad som står på.

Det som är fint med automatiska scenarion är att alla kan lämna hemmet utan att behöva springa runt och släcka överallt, vilket kan vara nog så stressande om det är bråttom på morgonen. Genom att titta en snabb sväng i övervakningskamerorna så kan man också se om hunden mår bra, om man glömt något igång eller liknande. Jag kan passa på att säga att det har en oerhört lugnande effekt om man får för sig att spisen lämnades på. =)

Som en information kan jag även meddela att vi har flera brandlarm för HomeKit, på min frus önskan. Dessa fungerar precis som vanliga brandlarm, men dom rapporterar och styr även HomeKit produkter hemma. Exempelvis kan man få alla lampor i hemmet att dra igång på 100% om brandlarmet går, så att alla ska hitta ut på ett säkert sätt. Larm går även ut till allas mobiltelefoner och jag har fixat en automation som informerar vad som hänt via HomePod och Sonos högtalarna, samt via Apple TV enheterna hemma. Så att ingen missar att det brinner för att dom ser på TV eller lyssnar på musik.

När det är lunch så äter både jag och min fru oftast hemma. Genom att Home appen håller rätt på var vi är så tänds ljusen upp igen och hemmet är redo innan vi ens kliver in genom dörren. Ljus är igång hela tiden vi är hemma och slås av igen när den sista personen lämnar hemmet. Kameror, larm och sensorer avaktiveras och aktiveras givetvis samtidigt som vi kommer och går, precis som det ska vara. Om någon är hemma så deaktiveras kamerorna och kan inte spela in något, vilket är en riktigt bra säkerhets-aspekt jag tror många förbiser.

På eftermiddagen när våra söner kommer hem från skolan så tänds lamporna och vi får en notifikation att dom är hemma, så att vi inte behöver oroa oss för det. När vi slutar jobbet och kommer hem så slår vi oftast på lite ambient musik för att släppa lite på stress och annat som varit under dagen. Här fungerar HomePod Mini i symbios med Sonos ljudsystemet för att skapa en heltäckande ljudbild i hela hemmet. Jag tycker personligen att det är störande när man går från ett rum till ett annat och musiken tystnar. Eldstaden tänds och julgranen börjar glimma, givetvis.

På kvällen, när det är dags för att mysa framför TVn så dimmar ljuset i vardagsrummet ned och skiftar till varmt färgat ljus, för att inte störa. Om någon behöver springa på toaletten så tänds ljusen upp lite, för att man ska se var man går. För att sedan dimma ned igen när allt är lugnt.

När det börjar närma sig tiden att gå och lägga sig så dimmar allt ned lite hemma, för att förbereda barnen och även oss vuxna att nu är det strax dags att sova. Ytterdörren låser sig automatiskt, så att vi inte ska glömma det. När vi borstat tänderna och bäddat ned oss för natten så släcks alla lampor ned och ledljusen tänds igen, eldstaden slocknar men Julgranen glimmar på en extra timme, så att man får julkänsla innan man somnar.

Sedan börjar automationen om på morgonen igen.

Jag har givetvis mycket som händer utöver det jag beskrev ovanför, men det känns inte relevant att gå in på allt för mycket detaljer. Helg-schemat ser helt annorlunda ut, eftersom vi då kan vara uppe och springa långt efter läggdags, eller se en mysig nattfilm. Genom att använda genvägar till olika scener så är det ju enkelt att styra om en automation om man hamnar lite ”ur fas” en dag. Exempelvis om någon är sjuk eller arbetar hemifrån. Men även här så har jag tänkt till lite.

Just på grund av sådana situationer så har jag baserat många automatiska händelser på lokalisering. Om systemet vet att någon är hemma så ska den ju givetvis inte släcka ned några lampor. Samma gäller om vi inte kommer hem när systemet tror att vi ska det. Vi kanske väljer att äta lunch ute en dag? Kanske har man åkt till stan för att julshoppa eller liknande. I princip inga händelser baseras på tider, utan att samtidigt ta hänsyn till var vi befinner oss.

Att HomeKit är ett kraftfullt och pålitligt system är uppenbart. Jag har faktiskt inte haft några större problem som inte gått att lösa på ett enkelt sätt. Men som vanligt när det gäller system från olika tillverkare så är det erfarenhet som styr hur enkelt man tycker att saker och ting fungerar. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av just Apple HomeKit, men jag lär mig mer och mer hela tiden. Som i många fall så har YouTube varit en källa till mycket tips och trix för mig. Genom att se på erfarna människor som hittat snillrika lösningar på problem så har jag själv inte behövt börja från början, utan kunnat ta vid där dom är.

Saker som att sätta vibrations-sensorer på skrivbordet för att tända lamporna när man sätter sig där är en av lösningarna som varit en hjälp på vägen. Att sätta sensorer på undersidan av sängen för att detektera när man sätter ned fötterna på morgonen är också snillrikt.

Trots att HomeKit till en början känns lite ”basic” i sina automationer så har jag lyckats hitta djupare integrering genom att använda genvägar och scripts som systemet faktiskt har stöd för. Man behöver dock lägga ned lite tankeverksamhet på att få allt att fungera som man vill. Mycket ”trial and error” med andra ord. Även här har Apple tänkt till, eftersom man alltid kan testa scripts och funktioner för att se hur dom skulle reagera om dom triggas.

Om du känner att du skulle vilja ha automation i ditt hem så är du inte ensam. Det finns miljoner av smarta hem bara i lilla Sverige. Om du dessutom är inkörd på Apples produkter i samma utsträckning som mig, så är det HomeKit du ska satsa på. Att lägga till enheter och fixa automatiska händelser känns ibland rent magiska, helst när man är van vid att ha många olika system i samma hem. Nöjet att ha allt styrt via en enda app är obeskrivbart.

Nackdelen med HomeKit är som sagt att det blir lite dyrare med ”märkesprodukter”, men det är det oftast värt i slutänden. Om man snålar på kvalité så får man dålig kvalité på slutprodukten också, vilket i detta fall är ens hem. Det är knappast något man vill.

Den enda enhet som jag faktiskt känt har varit lite ”jiffy” i hela vårt hem är en Danalock V3:a som inte varit responsiv vid flera tillfällen. Dock fungerar den alltid lokalt, när man kommer hem. Efter att jag satte igång mina HomePod Mini så har jag inte haft några problem, så jag hoppas att deras närvaro ska stärka signalen till låset och övriga produkter.

Jag kommer att fortsätta skriva om HomeKit även i framtiden, men jag tänkte ändå skriva om mina erfarenheter än så länge. Jag har enbart haft systemet i en vecka i skrivande stund, så jag är långt ifrån någon expert. Trots detta så kan jag skryta med komplicerade automationer och smarta lösningar överallt. Detta bevisar ju om något att HomeKit är ett både enkelt och smart system. Man behöver inte vara ”guru” för att förstå något och även om det blir lite tokigt ibland så är det väldigt enkelt att lösa felet i efterhand.

Att ha ett smart hem behöver inte betyda att man ”överkonsumerar” produkter som jag gjort. Mitt mål var enbart att byta ut mina tidigare automationslösningar till ett bättre och enklare system. Om man vill prova på HomeKit så kan man ju helt enkelt köpa ett smart uttag för att styra julgranen eller något liknande. Om man sedan vill utöka till att styra lampor och annat så är det bara att handla på. Mitt råd är dock att man börjar smått och ser om det är något som man själv eller familjen skulle vara intresserad av.

Det man måste tänka på och inte ska glömma bort när det gäller just HomeKit är att dina enheter hemma är det som styr och kommunicerar med HomeKit. Prylar som Apple TV, iPads, HomePod Mini och Thread enheter är det som bygger upp ditt HomeKit system. Du kan med andra ord inte enbart ha en iPhone och en HomeKit pryl för att få det att fungera. HomeKit kräver andra Apple enheter för att kommunicera på ett bra sätt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.